Skocz do zawartości
SzybkiStach

Win7 OEM i nowa platforma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od trzech lat jestem posiadaczem windows 7 64bit na swoim komputerze i właśnie przychodzi czas aby wymienić stary komputer na sockecie 775 na 1150. Wymienie wszystko absolutnie i nic nie włoże do nowego komputera z tego ponieważ to już jest zabytek. I tu moje pytanie, zainstalowałem już tutaj tego Windowsa 7 (przypominam, że jest to wersja OEM) i chciałbym go także zainstalować na nowym komputerze. Czy będzie taka możliwość ? Czytałem już troszkę o tym i w internecie pisze że się nie da i że będę musiał dzwonić do Microsoftu aby mi go aktywowali, co na dodatek może się nie stać... Czy będę musiał kupować nowy system, czy będę mógł go zainstalować? Jakoś nie widzi mi się żeby kupować co jakiś czas jednego Windowsa bo zmieniam coś w komputerze (albo cały komputer jak w tym wypadku)... 500zł to jednak całkiem sporo i można dorzucić to do np. karty graficznej... Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS. Jakby co to jest to Win7 Home Premium OEM, tak dla jasności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie da rady aktywować tego windowsa tak aby aktualizował się i żebym po dwóch dniach policji na karku nie miał ?

Legalnie nie. OEM jest przypisany do płyty głównej komputera, jeśli ją zmieniasz to możesz próbować aktywacji przez telefon do przyjaciela (microsoft) ;)

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba pisałem albo i nie że miałem w tym kompie płyte główną wymienianą i mógłbym teraz zainstalować tutaj Windowsa tego ? Bo jak narazie od wymiany mobo nie reinstalowałem tutaj... Przed popsuciem kilka dni xD

A jakbym wziął zainstalował na nowym komputerze w okresie próbnym tego Windowsa i Advanced Tokens Managerem skopiował na nowego kompa aktywacje z tego pykło by ? Aktywowałoby ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kij mnie obchodzi że jesteś moderatorem, ja nie pytam jak zainstalować pirackiego Windowsa z chomikuj tylko jak zainstalować oryginalnego i użyć aktywacji/klucza na drugim komputerze. I jeszcze jedno nie pisze się "nie zadaj" tylko nie zadawaj, i jak chcesz być dobrym moderatorem to z czymś takim nie wyjeżdżaj tylko w słownik poprawnej polszczyzny zainwestuj. To tyle. Forum okej ale moderator to jakby z łagrów dopiero wrócił... Chcesz to banuj mnie nie chcesz to nie. Mam to gdzieś, mówię po prostu co myślę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kij mnie obchodzi że jesteś moderatorem, ja nie pytam jak zainstalować pirackiego Windowsa z chomikuj tylko jak zainstalować oryginalnego i użyć aktywacji/klucza na drugim komputerze.

Czy Ty nie rozumiesz po polsku? To, co chcesz zrobić, jest sprzeczne z licencją OEM, więc między tym, co chcesz zrobić a "windowsem z chomikuj" (BTW: co za debile ściągają windowsa z chomika?) jest niewielka różnica.

OEM aktywowany na starym komputerze może działać tylko na starym komputerze. Do nowego kompa potrzebujesz nowego OEM (jeżeli jesteś łosiem), albo kupujesz BOX za 59zł więcej i w przyszłości upgrade do kolejnych wersji dużo taniej, niż OEM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co za debile ściągają windowsa z chomika?

Mnie nie pytaj, aż tak głupi (za jakiego zresztą chyba mnie macie) nie jestem...

OEM aktywowany na starym komputerze może działać tylko na starym komputerze. Do nowego kompa potrzebujesz nowego OEM (jeżeli jesteś łosiem), albo kupujesz BOX za 59zł więcej i w przyszłości upgrade do kolejnych wersji dużo taniej, niż OEM.

59zł więcej ? Gdzie takie promocje ?! Ślij linka najszybciej jak lezie. Na ceneo BOX'a za 700zł bodajże znalazłem... Jakoś tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo dla 7  MS miał inny model licencjonowania. Ja mówię o 8.1 - boxa kupisz za mniej, niż 400zł, a za 250zł można było kupić upgrade 7 OEM -> 8 BOX. 

Nie opłaca się w tym momencie kupować 7, MS w niedalekiej przyszłości będzie skutecznie obrzydzał życie posiadaczom starszych systemów - bo 7 nie ma kafelków, dzięki którym zarabiają poprzez appstore przez cały czas, a nie tylko na sprzedaży licencji. Już fakt zamknięcia sklepu z widżetami i wydymania tym samym deweloperów był tego zapowiedzią.

Poza tym 8.1 nie jest złe - ma tylko parszywy interfejs, który z resztą można w dużej mierze wyłączyć i zastąpić produktami firm trzecich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"(..) upgrade 7 OEM -> 8 BOX."

Na jakiej zasadzie to działa ? Mam 7 OEM i zmienia mi ją w 8 BOX ? Można potem jeszcze tą 7 zainstalować czy już do wyrzucenia ?

Poza tym 8.1 nie jest złe - ma tylko parszywy interfejs, który z resztą można w dużej mierze wyłączyć i zastąpić produktami firm trzecich.

A czym tak w ogóle różni się wersja 8 od 8.1 ?

A jakbym spróbował aktywować win7 na nowej platformie telefonicznie to tylko raz telefonicznie czy za każdym formatem ?

Edytowane przez SzybkiStach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omg. Identyczna sprawa była kiedyś z win XP. Jak się nie chciał aktywować to się dzwoniło i sprzedawało bajkę, że płyta główna się spaliła i musiałeś wymienić na nową. I po problemie.

Tak swoją drogą licencja OEM jest idiotyczna. Co to za pomysł przypisywania systemu do płyty głównej.

Tak swoją mi kiedyś na win 7 pro z msdnaa po OC CPU do 5.1 GHz wyskoczyło info, że zmieniłem sprzęt i muszę ponownie aktywować system -.-'

Tapatalk 4 @ SGS 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi