wesoly Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2014 Witam mam problem, kupiłem po okazyjnej cenie Ram Kingston SODIMM 4GB DDR3 CL9 Non-ECC SR X8KVR13S9S8/4, chciałem go użyć w Dellu Vostro 3300 aby rozbudować RAM z 4GB na 6GB. Jednak nie działa u mnie ten RAM. Nawet program Diagnostic uruchamiany z poziomu Biosu wywala się w momencie sprawdzania tego RAMu. Nie działa w żadnej konfiguracji jako jedyna kość, lub razem z jedną już obecnych w laptopie. Czy wiece co może być problemem? Ram jest na pewno dobry, ponieważ sprawdzałem go w nowym laptopie Samsunga który obsługuje RAM 1600 MHz i tam śmiga jako 1333 MHz. U mnie w laptopie jest tylko 1060 MHz, ale nie wiem czy to może być powód bo większość ramów może zmniejszyć swoje taktowanie to wymagań płyty głównej. Czy macie jakiś pomysł? Błąd jaki wyskakuje przy ładowaniu Windowsa zamieszczam w załączniku.https://www.dropbox.com/s/hnaq3rzpe7ao4q0/2014-02-20%2017.26.51.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2014 W samsungu z kością, którą kupiłeś, które są tam normalnie odpal coś, czym można timingi odczytać. To samo w dellu z kośćmi, które są tam normalnie i daj wyniki. Być może w kupionej kości są w SPD takie timingi dla 1066, których nie obsługuje chipset w dellu (a bios pewnie nie pozwala na ręczne ustawienie), a obsługuje w samsungu. Albo po prostu kości nie są kompatybilne z chipsetem, który jest w dellu i tyle. Bywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...