Skocz do zawartości
Maiza

modernizacja komputera - grafika i procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcałbym kupić nową kartę graficzną - mam do wydania 550-650zł.

Moja specyfikacja to:

MOBO: Gigabyte GA-MA770T-UD3

CPU: AMD Athlon II X2 250

RAM: 2x Kingston DDR3 2GB 1333MHz CL9

zasilacz: Chieftec (GPS-500A) 500W

monitor 19 calowy, rozdzielczość 1280x1024

Win 7 64

obudowa Chieftec CH02B-BM

obcne GPU to Gainward GeForce 9800 GT 512MB.

Początkowo rozglądałem się za samą kartą graficzną (skłaniałem się ku Asus GTX 660, ewentualnie chciałem poczekać na ceny nowego radeona R7 265) Czytając liczne wątki zdałem sobie sprawę że taki zakup bez wymiany procesora raczej nie ma większego sensu.

Moje pytania są takie:

1. Czy rzeczywiście lepiej dla osiągów komputera w grach jest kupić procesor i tańszą kartę niż (przynajmniej na razie przy obecnym budżecie) tylko dobrą kartę?

2. Czy może sama karta w grach zapewni mi obecnie skok jakościowy, a procesor wymienię później?

3. Czy lepiej poczekać i wymienić MOBO+CPU+GPU, bo obecna płyta główna obsłuży procesory najwyżej pod AM3, a to już mogłoby ograniczać osiągi karty graficznej?

Zależy mi na gwarancji (szczególnie do grafiki) dlatego preferuje zakup nowych podzespołów, choć procesor pod AM3 coraz trudniej dostać w sklepach. Preferuje zakup w morele.net ze wszględu na odbiór osobisty, inne sklepy moga być jeżeli niższa cena zrekompensuje mi koszty wysyłki.

Celem jest komputer do grania, przynajmniej na razie w rozdzielczości 1280x1024, w nowe gry na średnich - wysokich detalach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym kupił nową płytę pod haswella i jakiś procek, a do tego sprzedał obecną płytę, procka i kartę (weźmiesz do 300zł za to wszystko). 

Wyszły by takie nowe części:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyrViooyk8pzS5RsopWMjU3NlTSAVEmQMoACza1NDHCIYUbx!ooZebkFyeDrACZb4hDJS5xvCYnp!Ylgg22AAkZGeNSbGJOmtFQ44tLc4HGK1mATS9KLEn0zy5KLQaKGBpBBXwzU4szU5Or8sDqjPQMjYES5dk5iSnhOYnFeZVAUQOlWgAa7UlW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi