FistWist Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 Czesc, jako ze swoja przyszlosc chce scisle zwiazac z sieciami komputerowymi, postanowilem rozpoczac skladanie budzetowego laboratorium do samodzielnego cwiczenia materialu z CCNA. Do samego certyfikatu pewnie tak zaraz przystepowac nie bede, ale uwazam ze taki minilab dalby znacznie lepsze mozliwosci rozwoju i obycia ze sprzetem sieciowym niz cwiczenia na Packet Tracerze, na przyklad. No i wlasnie, O ile dysponuje podstawowa wiedza z konfiguracji routerow i przelacznikow (warstwy 2), o tyle w sprzecie orientuje sie jeszcze slabo. Na zagranicznych portalach i forach da sie latwo znalezc proponowane do takich celow urzadzenia, ale w sklepach internetowych roznych przelacznikow np. modelu 2950 jest masa, a specyfikacja zazwyczaj jesli wystepuje - jest ograniczona. Chcialbym, zeby minilab pozwolil mi na przetrenowanie materialu CCNA i oferowal rozbudowe, po ktorej moznaby zglebiac pozniejsze zagadnienia. Po zrobieniu wstepnego rozeznania myslalem nad taka konfiguracja: 1x Cisco 2950 - http://allegro.pl/switch-cisco-catalyst-2950-ws-c2950-24-gw-fv-i4015637942.html 1x Cisco 3550 - http://allegro.pl/cisco-ws-c3550-24-smi-i4041072798.html 2x Cisco 1841 - w Polsce dostepny tylko w jednym sklepie za ponad 500 zl, na ebay.de ceny zaczynaja sie od 50~60 euro, co jest akceptowalne Czy powyzsza konfiguracja spelnialaby moje wymagania? Jesli ktos ma lepsza propozycje, jestem otwarty na sugestie i wszelkie porady, ktore przydadza sie w budowie takiego zestawu. Z gory dzieki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 Pytanie pomocnicze po co Ci dwukrotnie droższy switch 3550? Zasadniczo Cisco wstrzymało jego wyprzedaż, a sam na labach mam chyba tylko 2960(od 2950 niewiele się różnią) i wystarczają. Lub jak już chcesz coś innego to poszukaj czegoś z obsługą warstwy 3, choć to i cena wzrośnie.Z routerów w podobnej cenie możesz już znaleźć 2800/2811 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FistWist Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Dzieki wielkie za odpowiedz. Czy wlasnie 3550 nie obsluguje warstwy 3? Bo wlasnie z powodu takiego przekonania planowalem jego zakup. Proponujac 2800 miales na mysli cos tego typu (z poszerzeniem o Serial, bo tak chyba zrobic mozna(?)) http://allegro.pl/router-cisco-2801-256mb-64mb-flash-fv-cisco-2800-i4029650312.html Edytowane 12 Marca 2014 przez FistWist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 "Catalyst 3550 Multilayer Switch Software Configuration Guide" chyba mówi samo za siebie :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 Faktycznie obsługuje 3 warstwę, zmylił mnie opis na aukcji. :wink2:Co do routerów seria 2800 po za mocniejszymi bebechami ma większe możliwości rozbudowy i więcej slotów. Tak są moduły z serialami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...