Skocz do zawartości
Nikifor

Podkręcanie pamięci ram Corsair Vengeance 1866MHz CL9 4x4GB na płycie MSI Z77A-GD65

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na tym forum i kieruje swoje pytanie do ludzi doświadczonych znających się na płytach głównych MSI Z77A. A mianowicie problem mój polega na tym że posiadam kości pamięci jak w temacie które powinny pracować z częstotliwością 1866MHz, jednak, moja płyta głowa pokazuje mi (i jest to prawda po sprawdzeniu częstotliwości w CPU-Z) że pracują one z częstotliwości 1333MHz. Problem polega na tym że na mojej płycie głównej ustawienia w standard mode nie zmienią nic mimo że ustawie daną częstotliwość, timingi oraz napięcie na kościach. Po przeczytaniu instrukcji obsługi mojej płyty (które jest fatalnie zrobiona) dowiedziałem się aby ustawić taką częstotliwość pracy muszę ustawić parametry podkręcania w OC Genie. Po ustawieniu danym mnie parametrów w tym trybie i włączeniu go dalej nie podkręca kości pamięci. Na próbę sprawdziłem czy podkręca się procesor i po ustawieniu w tym trybie 3,9Ghz procesor (Intel i5 3570K) zaczął pracować z takim taktowaniem. Bije głową o mur, poniewież nie rozumiem dlaczego nie chcą się one podkręcać, może jest jakaś opcja włączona blokująca moje próby. Dodam że raz pamięci taktowy z taką częstotliwościowa ale po ponownym włączeniu komputera już przestały i nie potrafię tego powtórzyć. Jakby ktoś posiadał taką płytę główna i byłby chętny mi pomóc to byłbym BARDZO WDZIĘCZNY.

Specyfikacja mojego PC:
Intel i5 3570K
Corsair Vengeance 1866MHz CL9 4x4GB
MSI Z77A-GD65
OCZ Fatality 550W (silver)
GeForce 660Ti OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak zmienisz taktowanie w tej zakładce nic nie pomaga? Dwie pozycje niżej masz "Extreme Momory Profile" - otwórz i wybierz ustawienia jakie powinny być zakodowane (1866). Reszta powinno automatycznie zadziałać. 

Dołączona grafika

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiany wprowadzasz w profilu "OC Genie II mode". Wybierasz ten profil jako aktywny czy może lecisz na "standard mode"?

Nie rób wiochy z tymi "screenami". W UEFI możesz robić normalny zrzut ekranu. Będzie czytelniejszy i o mniejszym rozmiarze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam nie wiedziałem. Ale udało się w końcu. Zrobiłem tak, że przy włączonym trybie OC Genie zmieniłem ustawienia tak że DRAM Frequency na auto i X.M.P. Enable, potem wyłączyłem OC Genie i ustawiłem w standard mode częstotliwość na 1866Mhz i działa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi