Kamillo20000 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 Witam zamowilem zestaw marcowy http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_marzec_2014?page=0,17 tylko ram zmienilem na alternatywny http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-16gb-2x8gb-ddr3-1600mhz-cl-9-9-9-24-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp8g3d1609ds1s00ceu-472802/ i zadowolony odbiorem komputera w piatek wracam do domu z zamiarem instalacji na niego Windowsa 8.1 i tu klops ;x pierwsze odpalenie wszystko gra, ekran z ustawieniami asrocka ok, dalej chce windowsa odpalic i blad 000098 i podpis your computer needs to be repair czy jakos tak ;x oddalem go do serwisu blisko domu zeby na szybko sie dowiedziec co jest w nim nie tak z mysla wymiany nie dzialajaca część na nowa w morelach. Dowiedzialem sie od serwisanta ze Ram jest niekompatybilny z plyta moze byc to prawda czy gdzies indziej jest pies pogrzebany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 Gdyby ram był niekompatybilny to komp by nie ruszył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamillo20000 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) ahh te morele :x zamowilem calego pc i teraz wtrafic co jest z[ciach!]e zeby to reklamowac to jak szukanie igly dla takiego laika jak ja. jeszcze 2dni do zwrotu mam, co tu robic .. Edytowane 31 Marca 2014 przez Kamillo20000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 Na jednej kości komp działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamillo20000 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 nie wiem nawet, dzis pod wieczor gosciu z serwisu powinien zadzwonic jak nie to jutro odbieram i sam sprawdze w poludnie i bede lecial do net punktu z calym pctem i prosil zeby sami go sprawdzili i wymienili co wadliwe bo juz cisnienie skacze :X na pare ladnych resetow widzialem 2 razy na oczy takie okno http://www.vortez.net/articles_file/22002_asrock%20z87%20extreme4%20bios%2001.jpg i po wsadzeniu plytki windowsa 8,1 caly czas wyskakiwal podobny blad do tego http://2.bp.blogspot.com/-ObAk8qxBHq8/UXao9qzYqaI/AAAAAAAABb8/ShkaNIT39Ak/s1600/1.JPG tylko file wygladalo jakos tak file:/windows/xxxxx z tego co mnie pamiec nie myli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitja Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Pierwsza fotka to fotka biosu, z drugiej wychodzi na to ze a) albo masz spier papier dysk twardy na ktorym dane zostaly uszkodzone, albo b) windows zostal zle zainstalowany i potrzeby jest format/reinstall systemu. Sprawdz jaka wersje biosu ma plyta.. moze upgrade pomoze. Edytowane 31 Marca 2014 przez Pitja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 Płyta z windowsem nie uszkodzona? Spróbuj inny system zainstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) We własnym zakresie możesz przetestować pamięć ram memtestem i sprawdzić dysk twardy MHDD oczywiście musisz to nagrać u kogoś na płytę są poradniki w google krok po kroku jak to robić, na Twoim miejscu bym tak zrobił bo jak oddasz do serwisu to możesz sobie poczekać albo kase wyłożysz na stół możliwe że niekoniecznie, w przypadku gwarancji to wiadomo będzie czas, a jak będziesz pewny że to ram lub dysk to wysyłasz opisujesz problem wysyłasz maila z wynikiem testu do sklepu i pewnie dość szybko dostaniesz nowy ram lub dysk Ale po pierwsze żeby było szybciej posprawdzaj na pojedynczej kości ram tam jak Klaus napisał "Pitja" - jak mógł zostać system źle zainstalowany skoro tam systemu nie było A swoją drogą dawno się nie udzielałem czasu mało ostatnio ale na purepc codziennie zaglądam, pozdrawiam ;) Edytowane 31 Marca 2014 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamillo20000 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) dzis odebralem kompa z serwisu i powiedzono mi w nim ze to problem pamieci tutaj pare fotek z opcji moze sie przydadza. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6e84e71326842771.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/664a9825d9a563ff.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b540386bafab785f.html a teraz sam sprawdze przez te programy tutaj fotka z memtestu, sporo errorow ;x chyba pamieci lewe jednak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/24864cb20a240d92.html Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Kamillo20000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 ^^Właśnie dlatego istnieje QVL. Na przyszłość przeczytaj, zanim kupisz pamięć do jakiejkolwiek płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamillo20000 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) a i jeszcze fotka z mhdd nie wykrywa mi dyskow albo zle używam tego :x http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/475d78822ca123c1.html# Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Kamillo20000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Pamięci uszkodzone. wyślij na gwarancje jako dowód możesz wydrukować sreena z memetesta. Dysku nie wiem czemu nie wykrywa możesz spróbować w biose przestawić z trybu ahci na ide lub odwrotnie, jeśli to nie pomoże sprawdź dysk u kogoś i przetestuj np hdtune i oczywiście sprawdź czy jest na pewno podłączony moze jakaś wtyczka nie weszła do końca ale nie sądze i oczywiście sprawdź czy bios widzi dysk. Inną opcją jest pożyczenie od kogoś ramu i zainstalowanie windowsa ;) A pamięci przetestuj pojedynczo może tylko jedna jest uszkodzona. Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamillo20000 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 ok to teraz jak bede szedl zeby wymienic pamieci to jakie polecacie z tych moreli x[ tutaj mam linka od plytki pewnie ze 100% kompatybilnymi pamieciami http://www.asrock.com/mb/Intel/Z87%20Extreme4/index.pl.asp?cat=Memory 1600, 1866 czy 2133 czestotliwosc pracy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie sądzę żeby to był problem niekompatybilności, ale w sumie jak możesz wymienić nie dopłacając. Obojętne jakie weźmiesz wymień tak żeby nie dopłacać, żeby miały przynajamniej CL=9, a taktowanie od 1600hmz lub więcej no i w przypadku wymiany na inne żeby były kompatybilne z płytą główną, nie bierz też pamięci z wysokimi radiatorami bp może być problem z coolerem procesora czyli takie jak miałeś lub bez radiatorów. Jeśli chodzi o producentów to wybieraj w A-Data, G.Skill, kingston, goodram, corsair, patriot chyba najbardziej znane i sprawdzone marki chociaż tez nie sądze żeby innych firm były gorsze teraz to raczej jedno i to samo Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Z ta niekompatybilnoscia to jakas bzdura. Kompa kupowalem 2 tygodnie temu. Mam asrocka z87 extreme 4 i cruciale ballistics 16gb, zadnych problemów z pamieciami nie odnotowalem. Wysłano z Galaxy Note 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 ^^Teoretycznie masz rację. W praktyce jednak dla świętego spokoju warto brać pamięci z qvl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 ^^Teoretycznie masz rację. W praktyce jednak dla świętego spokoju warto brać pamięci z qvl. raczej praktycznie ma racje a teoretycznie brać z qvl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamillo20000 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 narazie brak odpowiedzi z sprawie mojego zgloszenia ;x czekam, dzwonilem to do 17 powinna byc odp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Może to kwestia ustawień a nie uszkodzenia. 16gb to sporo, nie trzeba tam podbić czegoś w biosie? Na jednej kości sprawdziłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Na 100% walnięta jedna z kości, miałem ten sam kod błędu na starszych Adatach, które były uszkodzone. Teraz też mam Cruciale 16 GB tylko wersje 1866mhz na Asrock Extreme 4, wszystko działa bez problemu. Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez kapi89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...