CheshirePirat Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2014 obecnie posiadam procesor AMD athlon II x2 250 który po krótkim czasie miał zostać zmieniony na coś lepszego niestety......... tak się nie stało i siedzi sobie on po dzień dzisiejszy i pracuje kilka lat jak tylko może (a może niewiele) i doszedłem do wniosku NIEEEEEE!! tyk być nie może i postanowiłem troszeczkę zmodernizować to najgorsze ogniwo w swojej budzie Obecnie w budzie u mnie siedzi zasiłka: SeaSonic 430W (S12II bodajże ale tutaj głowy nie dam i nie chce mi się wyciągać budy) grafika: radeon 5770 ramu: 4giga DDR3 (przydało by się rozszerzyć do 8) a płyta na której to wszystko siedzi to Asrock 770 Extreme3 (która podobno wspiera AM3+ a tak przynajmniej piszą tutaj http://www.asrock.com/mb/overview.asp?cat=Download&os=Beta&Model=770%20Extreme3) no i tutaj pojawia się problem czy opłaca się dalej pchać w jakże już przestarzałą podstawkę AM3 (nawet płyta niby pod beta biosem wspiera AM3+) czy sprzedać te zabytki i kupić coś pod intela 1150 a może poszukać jakiejś używanej alternatywy? mój skromny budżet jakim dysponuje to 500zł więc jakie są wasze opinie na ten temat co mi doradzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2014 http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4430-6m-cache-do-3-20-ghz-box-bx80646i54430-promocja-581307/ + mobo na H81/B85. Wyjdzie jakieś 800zł. Masz 500, Jakieś 250 zł dostaniesz za mobo + cpu. O jakieś 50zł musisz się zatroszczyć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheshirePirat Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) no muszę przyznać iż propozycja godna lecz jako osoba pracująca ciężko patrzeć na 800zł które sobie gdzieś tam odpływa ale z drugiej strony po porównaniu w testach ten 4430 to dobry proc dobre osiągi mega mała prądożerność małe OC te rzeczy zawsze cieszą a płyta pod to taka best of the best to np: ASRock B85 PRO4? no i w końcu podłączył bym sobie USB3 na przednim panelu w moim Fractalku ARC midi Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez CheshirePirat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mimaaacz Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Może best of the best to nie, ale w pełni wystarczająca ;) Jeśli bardzo zależy Ci na jak najnizszych kosztach to płyta na chipsecie H81 też sprosta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2014 ASRock B85 PRO4 to dobra opcja dla tego cpu, jeśli chcesz ograniczyć koszty, możesz szukać czegoś na H81, sprawdzaj wtedy wyposażenie, nie wszystkie mają usb3.0 na front panel. Jak bardzo chcesz ciąć koszty to możesz zastanowić się nad http://www.morele.net/procesor-amd-fx-4300-am3-95w-3-8ghz-4mb-fd4300wmhkbox-533393/ Zaleta lga 1150 jest taka, że sprzedajesz swoją płytę i masz nowe mobo z gwarancją na 3 lata. O wydajności, igpu (awaryjnie może się przydać), energochłonności nie wspominam, to przemawia za i5 4430. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...