Skocz do zawartości
Pavu

Komputer do 3000zł bez karty graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Proszę o sprawdzenie zestawu do 3000zł (planuje zakup karty graficznej w późniejszym terminie), zależy mi na responsywności systemu - w gry będę grał sporadycznie więc nie zależy mi na ultra wydajności ale wazne jest aby komputer chodził gładko.

http://www.morele.net/inventory/info/5Caajj/

EDIT: Myślałem nad http://www.morele.net/obudowa-fractal-design-define-r4-black-pearl-usb-3-0-fd-ca-def-r4-bl-517874/ Fractal design define r4 ale obawiam się niskiej jakości frontu i wysokich temperatur po podkręceniu procesora.

Edytowane przez Pavu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)Zastanów się czy będziesz zajmował się OC CPU. Jeśli tak możesz pomyśleć o dołożeniu około 50 zł do p.głównej opartej o chipset Z87 np. ASRock Z87 Extreme4.

2)Zastanów się czy potrzebujesz PC już teraz. W maju/czerwu pojawią się płyty główne oparte o chipset Z97 i procesory z rodziny Haswell Refresh, a także Devil's Canyon, czyli procki z odblokowanymi mnożnikami (i5-4670K "zamieni się" w i5-4690K). OC na nowych prockach Intelach powinno stać się łatwiejsze i będzie osiągać wyższe taktowania (do 5GHz na coolerze korzystającym z powietrza).

Jeśli Cię nie kręci OC, a blaszak potrzebny Ci już teraz to bierz to co wypisałeś na liście.

W sumie to możesz wymienić Ram na G.Skill 4x2 GB 2133MHz CL9. Są one nawet tańsze od Cruciali na Neweggu. Poczekał byś parę dni na shipping. Jednakże procki mają problem z obsługą takiego taktowania (chociaż XMP może to zmienić jeśli się nie mylę).

A i Fractal raczej będzie dobry. Musisz tylko zapewnić bardzo dobry air-flow dodając parę wnetylatorków i raczej nie będziesz miał problemu z wysokimi temperaturami CPU.

A propo G.Skilli jeśli będziesz je rozważał upewnij się, że nie kolidują z coolerem cpu.

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez Nozdmaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze może skorzystać z oferty SPC i kupić Gladiusa M40. Nabyć p.główną z Z97 a za 1.5-2 lata jak będzie potrzebował to kupi Broadwella. Z97 da lepszą możliwość rozbudowy. Ewentualnie H97. Ale to tylko ja chyba tak mam, że myślami wybiegam zbyt w przyszłościową rozbudowę blaszaka zanim go złożę. Damn:lol:

Btw jak ktoś chce bardzo chłodzutkiego GPU najczęściej znajduje hajs na water-cooling całego PC. ;)

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez Nozdmaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi