Skocz do zawartości
perfectlymatte

PC do starszych gier 3500-4000

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Przymierzam się do kupna pierwszego komputera stacjonarnego. Będę bardzo wdzięczna za ocenę zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/t0YFJ7/ i wszelkie wskazówki. Komputer będzie chodził pod Windows 8.1, będzie miał też dysk SSD Samsung 840 Evo 250GB.

Z komponentów jestem na 100% pewna tylko obudowy i monitora. Chcę cichy, solidny zestaw, który nie będzie się przegrzewał i który w przyszłości będzie można ulepszyć bez konieczności wymiany wszystkiego na raz.

do czego komputer będzie wykorzystywany

do grania w starsze gry typu: Sims 3, Spore, HoMM III-VI, Civilisation, amatorska obróbka zdjęć w GIMPIE/Photoshopie, montaż filmów w Pinnacle Studio i standardowo oglądanie filmów, przeglądanie Internetu

jaką kwotę chcesz przeznaczyć

maksymalnie 4000. Do ceny nie wlicza się system i peryferia.

czy części mają być nowe czy mogą być używane

najlepiej nowe i najlepiej z jednego sklepu, żeby mi od razu złożyli (bo ja nie umiem :()

czy będziesz podkręcał podzespoły

nie

w jakiej rozdzielczości grasz/zamierzasz grać

1920x1200

Z góry dziękuję za wszelkie rady!

Uszanowanko,

perfectlymatte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowy tej silencio to bym raczej nie brał do tego kompa, bo to są kaloryfery i trudno w nich utrzymać niskie temperatury i odpowiednią kulturę pracy, jak się nie zainwestuje w chłodzenie CPU&karty. To tak nawiązując do  powyższego postu.

Przedewszystkim nie brałbym też tak drogiej karty graficznej jak gtx760 do takich zastosowań, gdzie nie będzie jego moc wykorzystana. Po co marnować kasę?

Do monitora jak jest upatrzony to się nie będę wtrącał, zajmujesz się grafiką to pewnie wiesz jaki potrzeba, a widzę 16:10 to jest dobry do pracy i do tego matryca IPS, tak samo. 16GB RAMu podejrzewam, że też nie wykorzystasz w chwili obecnej.

Myślę, że do tych zastosowań które wymieniłaś, lepszym pomysłem byłby taki zestaw:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyFT0EOgjAQ$MueiWlLy1L$YDh6MB4a6IGAYCjEqPHvbmsxPRA9bCczO7OTPuE6jc3SzbA$gVJlCRmB5AQsDlEkkLkqVkWrj497RZUFxgXXiElye84ZtP3oat$oe9KulPMN$vdybQfjDwsVIkynDoHh5d!fFcEUrLlcVfxdEovccqEiEDrkJjObqpusI4mLKBxa61pbP4ZgRLmTtLh1vWmOvXHDnVQGrzfxJU7X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony, aż żal nie dopłacić tych 60 PLN do GTX 660:

Karta graficzna Asus GeForce GTX 660, 2GB DDR5 (192 Bit), HDMI, DP, BOX (GTX660-DC2OCPH-2GD5) 

Wiem, że po stronie 750 Ti stoi pobór mocy ;)

Moc 660-tki może się przydać w przypadku obróbki zdjęć - a nóż użytkownik zechce tworzyć coś bardziej skomplikowanego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wam wszystkim za rady! Zależy mi na dobrym wyciszeniu i dobrym chłodzeniu, nawet kosztem wydajności - przez to przechodzę z laptopa (który się grzeje do 90 stopni i hałasuje jak ruski traktor przy dużym obciążeniu) na stacjonarkę. Wydajność, która udźwignie Sims 3 na pełnych detalach w zupełności mi wystarczy.

To, że mogę uciąć koszty na słabszej karcie graficznej to też plus :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi