perfectlymatte Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Witajcie! Przymierzam się do kupna pierwszego komputera stacjonarnego. Będę bardzo wdzięczna za ocenę zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/t0YFJ7/ i wszelkie wskazówki. Komputer będzie chodził pod Windows 8.1, będzie miał też dysk SSD Samsung 840 Evo 250GB. Z komponentów jestem na 100% pewna tylko obudowy i monitora. Chcę cichy, solidny zestaw, który nie będzie się przegrzewał i który w przyszłości będzie można ulepszyć bez konieczności wymiany wszystkiego na raz. do czego komputer będzie wykorzystywany do grania w starsze gry typu: Sims 3, Spore, HoMM III-VI, Civilisation, amatorska obróbka zdjęć w GIMPIE/Photoshopie, montaż filmów w Pinnacle Studio i standardowo oglądanie filmów, przeglądanie Internetu jaką kwotę chcesz przeznaczyć maksymalnie 4000. Do ceny nie wlicza się system i peryferia. czy części mają być nowe czy mogą być używane najlepiej nowe i najlepiej z jednego sklepu, żeby mi od razu złożyli (bo ja nie umiem :() czy będziesz podkręcał podzespoły nie w jakiej rozdzielczości grasz/zamierzasz grać 1920x1200 Z góry dziękuję za wszelkie rady! Uszanowanko, perfectlymatte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2014 monitor w tej rozdzielczosci srednio nadaje sie do gier 16:9 jest lepsza opcja niz 16:10 wiem bo mialem taki i taki moniotor. Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanZ Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Obudowy tej silencio to bym raczej nie brał do tego kompa, bo to są kaloryfery i trudno w nich utrzymać niskie temperatury i odpowiednią kulturę pracy, jak się nie zainwestuje w chłodzenie CPU&karty. To tak nawiązując do powyższego postu. Przedewszystkim nie brałbym też tak drogiej karty graficznej jak gtx760 do takich zastosowań, gdzie nie będzie jego moc wykorzystana. Po co marnować kasę? Do monitora jak jest upatrzony to się nie będę wtrącał, zajmujesz się grafiką to pewnie wiesz jaki potrzeba, a widzę 16:10 to jest dobry do pracy i do tego matryca IPS, tak samo. 16GB RAMu podejrzewam, że też nie wykorzystasz w chwili obecnej. Myślę, że do tych zastosowań które wymieniłaś, lepszym pomysłem byłby taki zestaw: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyFT0EOgjAQ$MueiWlLy1L$YDh6MB4a6IGAYCjEqPHvbmsxPRA9bCczO7OTPuE6jc3SzbA$gVJlCRmB5AQsDlEkkLkqVkWrj497RZUFxgXXiElye84ZtP3oat$oe9KulPMN$vdybQfjDwsVIkynDoHh5d!fFcEUrLlcVfxdEovccqEiEDrkJjObqpusI4mLKBxa61pbP4ZgRLmTtLh1vWmOvXHDnVQGrzfxJU7X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Z drugiej strony, aż żal nie dopłacić tych 60 PLN do GTX 660: Karta graficzna Asus GeForce GTX 660, 2GB DDR5 (192 Bit), HDMI, DP, BOX (GTX660-DC2OCPH-2GD5) Wiem, że po stronie 750 Ti stoi pobór mocy ;) Moc 660-tki może się przydać w przypadku obróbki zdjęć - a nóż użytkownik zechce tworzyć coś bardziej skomplikowanego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perfectlymatte Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Dziękuję wam wszystkim za rady! Zależy mi na dobrym wyciszeniu i dobrym chłodzeniu, nawet kosztem wydajności - przez to przechodzę z laptopa (który się grzeje do 90 stopni i hałasuje jak ruski traktor przy dużym obciążeniu) na stacjonarkę. Wydajność, która udźwignie Sims 3 na pełnych detalach w zupełności mi wystarczy. To, że mogę uciąć koszty na słabszej karcie graficznej to też plus :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...