Sou Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2014 Hej! Mam taki problem w swojej domowej sieci. Internet mam z Vectry 20/2, modem a za nim router TP Link TP-MR3420 v2. Problem polega na tym, że gdy łącze wykorzystuję w 100% (speedtest, pobieranie torrenta, sciaganie czegos z dobrych serwerow) rośnie mi ping. Przy downloadzie wzrasta z ~30ms do 100ms, przy wykorzystaniu uploadu wzrasta z 30ms do 300ms. Nie jest to wina komputera bo mam kilka w domu i nie ważne którego bym użył ping wzrasta w całej sieci. Zaktualizowałem router i wyłączyłem na nim firewall (myslalem ze moze to spowalnia siec) ale nic nie pomoglo. Ktoś ma pomysł gdzie leży problem? Czy to może coś z routerem a może z modemem Vectry? Jeśli z modemem vectry to co można zrobić? Da się może na routerze ograniczyć łącze np do 19/1,9 żeby ten ping zawsze trzymać na niskim poziomie? Z góry dzięki za pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2014 Sam sobie odpowiedziałeś, jeżeli łącze jest wykorzystane w znacznym stopniu to siłą rzeczy wzrastają również opóźnienia, a więc pingi.Podstawowe ograniczanie łącza z tego co widzę ten router obsługuje, odpowiednia konfiguracja "Bandwidth Control" może pomóc.Do bardziej zaawansowanego QOSa potrzeba custom firmware, Tomato, OpenWrt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2014 Niby tak ale mam inne domowe lacze gdzie moge je na maksa zapchac a ping nigdy nie podskoczy nawet o 10ms... Znalazlem na routerze ograniczenie lacza i przycialem po 10%, jak narazie dziala i mam nadzieje ze sprawdzi sie w praktyce tez :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ankraw Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 ma ktoś internet z vectry 100 albo 120mbs ? Jak jest z działaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cadave Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Daruj sobie Vectre. Miesiąc czekania na montera (i to w wawie....), brak jakiejkolwiek komunikacji na linii przedstawiciel/BoK - monter, umowa podpisywana przed podłączeniem... szkoda czasu i nerwów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ankraw Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2014 hm ale jak jest z dzialaniem? Bo chodzi mi głównie o surfowanie i możliwości jakie dają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...