Skocz do zawartości
Keelwrang

Prośba o pomoc w wyborze karty do 2000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich użytkowników forum.

Chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze karty graficznej do komputera do grania (i pracy biurowej, word, LEX). Cena karty w okolicach 2000 zł nie więcej niż 2099 zł.

Rozdzielczość, wyłącznie 1920x1080.

Grać będę głównie w Diablo 3 i WoW (nadchodzący dodatek), sporadycznie w nowości.

Jeżeli chodzi o wydajność to chciałbym, aby była na poziomie GTX780, nie niższa.

Wybierając pomiędzy Nvidią a Radeonem, skłaniałbym się raczej ku Nvidii z racji niższych temperatur i wytwarzanego hałasu - kultury pracy - są to dla mnie istotne kryteria.

Nie zamierzam podkręcać karty - dlatego w waszych opiniach prosiłbym o ewentualnie wybór fabrycznie podkręconych modeli jeżeli uważacie szybsze taktowanie karty za konieczne w celu zapewnienia pożądanej wydajności.

Dotychczas z przeglądanych materiałów wybrałem GTXa 780 GHZ Gigabyte - dobre oceny recenzentów, wydajne ciche chłodzenie, jednak w innym wątku na forum zwróciłem uwagę, że autor wspomniał, iż odradzano mu tę karty z uwagi na jakieś bliżej nieokreślone problemy. Chętnie bym się do nich od was dowiedział, jeżeli ktoś jest użytkownikiem tej karty od dłuższego czasu.

Chodzi mi również o uzyskanie dokładnych danych modelu ze wskazaniem konkretnego układu chłodzenia - jeżeli u danego producenta jest ich kilka.

Zależy mi także na trwałości karty ma wytrwać przy najmniej 2 lata - komputer będzie codziennie pracował po 8 h.

Pozostałe podzespoły komputera jakie planuję to (podaję w celu wyłapania konfliktów z kartą np. za słaby zasilacz):

Intel 4690K lub 4790K

Chłodzenie Rajintek Ereboss lub Thermalright HR-02 Macho

MSI Z97 Gaming 5

8 GB RAM Crucial Ballistix 1600 Cl-9

zasilacz Silentium PC 650W Deus M1 80Plus Bronze

obudowa również Silentium PC Gladium M40 lub X80

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam gtxa 780 od Zotac, wersja AMP! Pomijajac fakt ze dostalem wadliwy model ktory nie trzymał taktowan, to po wymianie dziala idealnie. Nie jest głośna, mocy ma dość ;) no i 5 lat gwarancji to swietna sprawa :)

Wysłano z Galaxy Note 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EreBoss na Macho BW. Będzie cisze. 

Gaming 5? Popytałbym się osób o OC na H97 Performance. Jest znacznie tańsza, a na odpowiedniku z H87 spokojnie można kręcić procki.

M1 na pewno na G550M od CoolerMastera. Będzie ciszej, stabilniej i mniej awaryjnie.

GTX 780 to +/- poziom R9 290. R9 290 przy bazowym napięciu troszkę gorzej się podkręca od 780-tki. Dochodzi też kwestia poboru mocy, ale za to płacisz za Radeona ponad 200 PLN mniej.

Ewentualnie przy takim budżecie można spojrzeć na R9 290X. Cena na poziomie GTX 780, a wydajność mimo wszystko o kilka % wyższa :)

Ja osobiście kierowałbym się w stronę używanego R9 290 i zakupowi do niego jakiegoś Accelero lub Prolimatech MK-26. Zamknąłbyś się w kwocie 1250 PLN za komplet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi