Skocz do zawartości
orzik1

Odświeżenie starego pc

Rekomendowane odpowiedzi

Obecna konfiguracja: athlon x4 620, płyta główna jakiś gigabyte, 4gb ram, grafika radeon hd5750 dysk 500gb sata, zasilacz modecom mc-350. Używam komputera głównie do grania onlinne, czasem elder scrols lub heroes. Co wypadało by zmienić żeby było lepiej ? Od czego warto zacząć a może nie warto wogóle ? Budżet to ok 600zł ale jak trzeba to i 1000zł może być tylko kwestia co jest najwolniejsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki masz ram ?

i jaka płyta dokładnie

Płyta główna Gigabyte MA-770T-UD3p, ram jakiś good ram 2x2GB ddr3.

Jeszcze takie pytanko mój procesor wydajnościowo w porównaniu do tych świeższych to jaka półka ? celeron czy pentium jakiś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra trochę sie zmieniło, generalnie budżet wzrósł do 2tyś. W tej cenie ma być procesor, płyta główna, karta graficzna, zasilacz bo pamięć moja to ddr3 1600 także powinna dać radę jeśli nie to poprawcie. Glówne założenie się nie zmieniło komputer ma być wykorzystywany do grania w rozdzielczości 1920x1080 (nie jestem maniakiem gier tylko od czasu do czasu) natomiast druga istotna sprawa że pc u mnie praktycznie chodzi bez przerwy także chiałbym żeby był w miare energoszczędny oczywiście nie podczas grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej. W takim razie proponuję zestaw i5-4440 + GTX 760:

Procesor Intel Core i5-4440 (6M Cache, do 3.30 GHz) BOX BX80646I54440 

Karta graficzna Asus GeForce GTX 760 2GB DDR5 (256bit) DVI/HDMI/DP OverClock (GTX760-DC2OC-2GD5) 

Płyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL 

Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W (SPS-530MPCBEU) 

Cena: 1981 PLN. Nie można powiedzieć, że jest to zestaw złożony na podzespołach energooszczędnych. W czasie spoczynku ten pobór nie powinien być większy niż 100-110W. W czasie obciążenia będzie to na pewno ponad 250W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jest tak samo, box'a możesz przenieść na inny komp, podobnie 8 OEM. 8.1 OEM już nie daje takich uprawnień, nie możesz go w zasadzie nawet instalować na kompie złożonym na własny użytek.

Tu przetoczyła się dyskusja na ten temat i padło parę pomocnych linków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi