Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Powrót do stacjonarki - jaka platforma?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Witam,

kiedyś byłem zapalonym overclockerem, miało się stacjonarkę i było ok.. aż kupiłem lapa.

SIedzę na nich od kilku lat i w sumie są bardziej stacjonarne niż mobile... zdecydowałem o powrocie do blaszaka.

Mam jednakże problem z wyborem platformy: Intel czy AMD?

Przejrzałem sporo i wiem, że AMD niestety podejścia do Intela pod względem tak wydajności jak i poboru energii nie ma.

Jest jednak sporo tańszym rozwiązaniem, a to ma dla mnie duże znaczenie.

Dodam też, że na początku nie potrzeba mi sprzętu do grania, grafa w procu na dzień dobry wystarczy, może z czasem coś dokupię.

Komputer będzie wykorzystywany do pracy biurowej, nieco grzebania przy stronach www, często uruchamiam także maszyny wirtualne.

Nie szukam więc czegoś typowo do biura, chciałbym mieć pewien zapas mocy.

Istotny jest niski pobór energii, a także dobra współpraca z Linuksem (nie jest to mój główny system, ale lubię eksperymentować).

Myślałem o i5-4440 - wydajność na takim poziomie, że OC nie jest moim zdaniem do niczego potrzebne i ładowanie lepszego proca lub z serii K byłoby wyrzucaniem pieniędzy w błoto. Za podobną cenę można by kupić sporo lepszego (niestety tylko na papieru) AMD. Ogromna ilość rdzeni nie jest mi jednak potrzebna, bo renderować niczego raczej nie mam zamiaru. Raz na rok konwersja się jakaś trafi i tyle. Gorzej z podstawkami, bo intel lubi je zmieniać i koszty zmiany są na ogół spore...

Chodzi mi o samo doradzenie w wyborze platformy.

RAM/dysk itd. to już pikuś, z tym sobie poradzę, system też zbędny.

Monitor itd. nie są potrzebne, obudowa... coś a'la Antec 300 (kiedyś używałem) by mi odpowiadało.

Budżet:

Sądzę, że do 1500 zł

Biorę pod uwagę zarówno sprzęt nowy jak i używany.

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

@Devil:
Przepraszam, faktycznie o kilku informacjach zapomniałem. Dziękuję za informację.

Pierwszy post zaktualizowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi