Skocz do zawartości
Krootki

Nie wiem w czym problem :( (nForce, AXP)

Rekomendowane odpowiedzi

Wpisałem swój problem w topicu o Chaintechach, ale tam raczej rzadko ktoś zagląda a poza tym nie wiadomo czy to problem z płytą...

Po kolei:

1. Płyta Chaintech 7NIL1 (microATX)

2. RAM - Kingston 256MB 266, zamiennie TwinMos 256MB 400

3. Procek - AXP 2000+ AIUHB, zamiennie 1700+ JIUCB

4. Dysk Seagate 13GB, zamiennie Quantum 20GB

5. CD Asus 40x, zamiennie LG 52x

6. Obudowa microATX, zasilacz 200W

7. Geforce 2MX200 32MB

Pkt. 2, 3, 4, 5, 7 - na 100% sprawne

I teraz w czym problem: zaczynam instalować WIN XP, wczytuje wszystkie sterowniki i potem w miejscu gdzie na chwile pojawia się czarny ekran staje na amen. Nie pomagają żadne ustawienia w Biosie (próbowane na starym i najnowszym). Zmieniałem prawie każdy sprzęt i to samo. Zasilacz nie jest tak strasznie obciążony, napięcia daje odchylone od normy o ok. 2-3% czyli nie tak mocno.

Co to może być?????

Dzisiaj będę sprawdzał jeszcze na innym zasilaczu i na innej płycie.

Płyta była nowiutka...

Aha, na którymś tam dysku mam już zainstalowane XP (na nForcie) i jak wkładam ten dysk to zaczyna niby ładować Winde a potem na ułamek sekundy blue screen i restart. Nie ma możliwości zobaczyć co tam jest napisane...

I jeszcze jedno. Komp czasem nie startuje. Właczają się wiatraki, ale nie ma sygnału na monitor i komp stoi... Wyłączenie i właczenie najczęściej pomaga (ale nie zawsze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Jedyna rozsądna myśl jaka mi sie narzuca pomijajac zasilacz to to że coś musi się gryżć ,może pamięci z płytą, włóż inne pamięci i wtedy spróbuj , może za wysokie timingi.

2.Albo grafika kumpel miał podobny przypadek ale z GeForce 4 MX, niemógł zaistalować windy a czasami komp się wcale niechciał uruchomić ,powinienes włozyć inną grafe i spróbować.

Pozdro... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci to w sumie trzy kostki wkładałem - tak jak pisałem - Kingstone 266 i dwie TwinMos 400.

Co do grafiki... Może faktycznie??? Dzisiaj wezmę do brata Radka 9000PRO i spróbuje. Tylko boję się, że w przypadku Radka to zasilacz nie da rady...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też obstawiałbym grafikę i ewentualnie pamięci. Co do biosu to głównie szukałbym opcji Pnp OS i APIC Mode i nim cos pokombinował. Wyłącz też co tylko się da w biosie (LPT, USB, COM, AUdio itd.) i wtedy próbuj. Zrób też clear cmos - najlepiej wyciągnąć baterię na kilka minutek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci to w sumie trzy kostki wkładałem - tak jak pisałem - Kingstone 266 i dwie TwinMos 400.

Co do grafiki... Może faktycznie??? Dzisiaj wezmę do brata Radka 9000PRO i spróbuje. Tylko boję się, że w przypadku Radka to zasilacz nie da rady...

Akurat R9000Pro nie jest tak pazerny na prąd jak seria 9500/9700/9800, więc myślę, że bez problemu uciągnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wszystko ok. To jednak wina ustawień w biosie (acpi, zarządzanie energią itp.) :oops: Zastanawiam się tylko nad jednym - czemu tak rzadko komputer działa na defaultowych ustawieniach???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej może i tak ale ja tak miałem jak mi sie proc przegrzewał bo nie miałem akurta pasty pod ręką i złożyłem bez a po resecie temperaturka w biosie była ok ale nałożyłem paste i jest lluzik guzik więc to może to bo 2000 + na bank sę mocno grzeją a może poprostu cooler nie wyrabia, no i podstawa zmień tą zasiłka na jakieś 300-3600 W firmowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałęm kiedyś podobnie.Wszystkie sysy sie instalowały ale xp nie.Wiesz co zrób?? na czas instalacji włóż jakąś iną karte graficzną (w moim przypadku to był virg 4mb) to jestem przekonany ze na 99% będzie OK.Też miałem gfmx tylko ze 400 i tez a cholere niechciało sie instalować.Ten zabieg pomógł....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale już mówiłem, że wszystko ok. I to na konfiguracji nie zmienionej. Wystarczyło więcej pomieszać w pieprzonym biosie.

MaKaR ---> Po pierwsze to jest ten nowy 2000+, po drugie cooler to Titan, ale pasta AS III, temp. w biosie koło 36 stopni. Zasiłki nie wymienię, bo to jest obudowa microATX. Zależało mi na takim małym komputerku (dla żony) - mamy mało miejsca na biurku (dwa kompy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moj przypadek byl nieco dziwny ale mialem juz tak na 3 plytach i na 2 procach orac WC i AC :)

obajwy paktycznie takie same - sprawdzalem sprzet , bios itp itd - w koncu poprwailem cooler - dokldanie to odsunolem go maxymalnie od tej szerszeji wyzszej czeci socketa - prozainczne ale wczesneij kika razy zakladalm go i zawsze cos mu nie gralo (nie byl zalozony na odwrot ani tez nie zahaczal o niego - temp tez w nrmie) poprostu jak przesunolem zapinke tak ze cooler jest bardziej odsuniety to mu przeszlo - sprubuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale już mówiłem, że wszystko ok. I to na konfiguracji nie zmienionej. Wystarczyło więcej pomieszać w pieprzonym biosie.

MaKaR ---> Po pierwsze to jest ten nowy 2000+, po drugie cooler to Titan, ale pasta AS III, temp. w biosie koło 36 stopni. Zasiłki nie wymienię, bo to jest obudowa microATX. Zależało mi na takim małym komputerku (dla żony) - mamy mało miejsca na biurku (dwa kompy).

no sorry nie wiedxziałem ale jak tak miałem bo nie miałem pasty gdzieś zgubiłem ;-) starałem sie pomóc

pozdro MaKaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...