Skocz do zawartości
FellDark

Pomoc przy budowie zestawu!

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Zabieram się za budowanie zestawu. Budżet będzie około 2500zł-2700zł. Kartę i ramy postanowiłem dopaść używane na allegro. Resztę zastawu poskładałem na morele i chciałbym prosić o Wasze opinie i rady. Prawdopodobnie będzie OC, ale dopiero jak ogarnę więcej pieniędzy na cooler i sprawy z tym związane. 

Karta to będzie jakaś R9 280X do 750zł i potrzebuję pomocy przy wyborze. Myślę nad Sapphire R9 280X VAPOR X, ale pewnie poradzicie mi co i jak. Może być licytacja.

Ramy w zależności od procesora max 200zł - 8gb.

http://www.morele.net/inventory/info/rQJ4Wv/

Przyjmę każdą opinię i dobrą radę. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstępie procek do wymiany jak nie masz zamiaru podkręcać.

Jak dla mnie dysk do wymiany na WD Blue 1TB. Chociaż ostatnio podrożały. Zasilacz względnie może być, ale myślę że warto dołożyć do CoolerMaster G550.  Płytę może wymienić na ASRock H81. No i zastanów się nad tą ofertą z Allegro jeśli chodzi o Radeony. Są to często karty wymontowane z koparek. Czyli bardzo intensywnie obciążane. Fakt jest gwarancja, ale jak chce Ci sie bawić w ew.  odsyłanie do serwisu  to ok.

Moja propozycja za 2700 zł:

http://www.morele.net/inventory/info/UERpHT/

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oferty osób prywatnych celuje. Mam po prostu większe zaufanie do takich osób niż dużych firm. Dokładnie czytam opisy i pytam o wszystko na priv także myślę, że w razie jakiś niejasności powinno być okej. Procek będę kręcił, ale dopiero jak będzie więcej pieniędzy dlatego chcę się zabezpieczyć na przyszłość. Podobnie karta, a i do tego potrzebuje również płyty dlatego wybrałem takie części.

Co do karty, to jaką inną byś proponował zamiast używanego r9 280x, może być używana ale w budżet max 750/800 zł

Edytowane przez FellDark

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oferty osób prywatnych celuje. Mam po prostu większe zaufanie do takich osób niż dużych firm. Dokładnie czytam opisy i pytam o wszystko na priv także myślę, że w razie jakiś niejasności powinno być okej. Procek będę kręcił, ale dopiero jak będzie więcej pieniędzy dlatego chcę się zabezpieczyć na przyszłość. Podobnie karta, a i do tego potrzebuje również płyty dlatego wybrałem takie części.

Co do karty, to jaką inną byś proponował zamiast używanego r9 280x, może być używana ale w budżet max 750/800 zł

Ale jakie zaufanie do prywatnych osób. Przecież tak czy inaczej te karty będa odsyłane do tych dużych firm czy to przez Ciebie czy przez osobe prywatną u której kupiłeś tą karte. To że czytasz opisy to nic nie znaczy.  Na Allegro każdy może co chce napisać, bo na pierwszy rzut oka nie widać nic by karta była katowana przy kopaniu kryptowalut. A wiekszość "tanich" Radeonów z Allegro pochodzą z takich właśnie komputerów. Oczywiście jak chcesz to bierz używane. Tylko abyś czasem nie trafił na karte sypiącą artami. Bo może się tak zdarzyć, że po wysyłce na serwis kartę uznają jako sprawną, bo nie wyłapią tych artefaktów i odeślą ją z powrotem w takim stanie. Zostaniesz wtedy z uwaloną karta i bedziesz się musiał męczyć z serwisem by wreszcie doszukali się problemu. Zapewniam Cie ze takie sytuacje miały miejsce nie raz. Karty wracały jako niby sprawne i w testach sypały artefaktami.

Z 750/800 za dużego wyboru nie masz. Albo używane R9 280x, albo GTX 760. Za 900 masz R9 280 nówka. Za 1000 już można dorwać 280x nówkę. Potem długo nic i dopiero pod 1450-1500 warto brać R9 290.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Devil za wszystkie rady. Myślę że przyoszczedze na dysku, stacji (kupię przejściówkę bo mam starą na IDG), bądź dozbieram trochę i kupię nowego r9 280x. Najwyżej pomyślę jeszcze nad r9 280, ale będę celowal w bardziej popularną wersje na morele - od sapphire albo Gigabyte, chyba że to msi jest lepsze?

Edytowane przez FellDark

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi