Skocz do zawartości
L0rdm

Przerobienie zestawu.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, doszedłem do wniosku że trzeba wziąć się za przerobienie obecnego zestawu, który już jest dwuletni. Specyfikacja: 

Procesor - Intel Core i5 3470

Karta graficzna - Gigabyte 560Ti 

RAM: GoodRam 2x4GB (PC1333 CL9) 

Płyta główna - MSI H61M-P20 (G3)

Zasilacz - LC Power (bombowiec, do wymiany to wiem)

Dysk 1TB nie mam pojęcia jak sprawdzić. 

Niestety 560ti już nie wyrabia w BF4 i tak dalej, w AC 4 BF to samo więc czas na coś takiego co utrzymałoby najnowsze gry w 1920x1080 w tych 50-60FPS. (Najnowsze gry = mam na myśli Watch Dogs, AC 4, BF4 i tak dalej, na najwyższych ustawieniach)

Najpierw poproszę zestaw za 1500zł, potem za 2000zł w których będzie dokładnie opisane co i dlaczego mam wymienić :)

Edytowane przez L0rdm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie masz zamiaru podkręcać to nie widzę sensu wymiany całej platformy.  Oczywiście śrubokręt w dłoń i zasilacz do kosza . To pierwsze co należy zrobić.

Do wymiany więc  zostaje zasilacz na CoolerMaster G550 i karta graficzna na MSI R9 290. Ew dołożyć do dysku SSD 128GB.

http://www.morele.net/inventory/info/41fHu6/

Razem ok 1950 zł.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta może zostać. Jest niskobudżetowa, ale ujdzie. Nie wpłynie to na wydajność zestawu jeśli chodzi o kartę graficzną.

Jak chcesz wymienić obudowę to  rezygnujesz z SSD i wtedy bierzemy np Zalman Z3 Plus. Wyjdzie wtedy jeszcze taniej, ale bez SSD, który da spory komfort pracy i poczucie świeżości ;) Z drugiej strony płyta ma tylko SATA II i brak USB 3.0. Jak Ci to nie przeszkadza to ok.  Inna opcja to jeszcze wymiana płyty i sprzedaż tej obecnej. Myślę że max 80 zł za nią dostaniesz jak dobrze pójdzie. 

Wiec zestaw wyglądałby wtedy tak:

http://www.morele.net/inventory/info/EyqyB9/

Myślę że jednak na razie lepiej się przemęczyć na tej plycie co masz. I odkładać kolejne fundusze na wymianę płyty, procka i pamięci pod OC. Tak za 1600-1700 był coś złożył w przyszłości.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem totalnym lajkoniem w sprawie komputerów więc zapytam tutaj, nie mam zbytnio czasu na googlowanie. Więc tak, jest HDD czyli do przechowywania danych, o ile się nie mylę i tego mam 1TB, ale za cholere nie wiem jakiej marki - jak sprawdzić? I pytanie, jak sprawdzić czy mam dysk SSD? Komputer był kupowany i składany przy mojej nieobecności a pudełek nie mam. Okej, ja bym mógł dopłacić do zalmana, ale jeszcze pytanie, czy dałoby radę złożyć coś do 1500zł? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ma być jeden zestaw za 1500 zł lub 2000 zł czy dwa osobne? Jak wpomniałem wymiana procesora jest zbędna.

Za 1500 też Dałoby radę, ale musiałbyś wziąć tańszą kartę graficzną i ew zrezygnować z tej płyty na B75:

http://www.morele.net/inventory/info/MBtQiG/

W sumie jak procesor bez OC to 280x byłby w sam raz.

Branie czegoś słabszego niż R9 280/x nie ma większego sensu, bo przyrost nie bedzie tak duży jakbyś tego oczekiwał.

A no i zapomniałem że za 560 Ti też jakieś grosze dostaniesz (250-300zł), więc można odłożyć na nową platformę (CPU + RAM + PŁYTA) lub dysk SSD.

Dysk można sprawdzić np za pomocą HDTune.

http://www.hdtune.com/download.html

Program poda całą liste dostępnych dysków.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ma być jeden zestaw za 1500 zł lub 2000 zł czy dwa osobne? Jak wpomniałem wymiana procesora jest zbędna.

Chciałem sobie porównać zestawy za tyle i tyle i sprawdzić co mi się bardziej opłaca, ale przeskok po zestawie za 1500zł będzie znikomy.  Chociaż sprawdzę później ten zestaw który podałeś za 1500zł i benchmarki karty. 

SSD przekłada się jakoś na wydajność komputera podczas grania? Podkręcać raczej nie będę, więc nie rozpatruj możliwości podkręcania u mnie. 

Jak chcesz wymienić obudowę to  rezygnujesz z SSD i wtedy bierzemy np Zalman Z3 Plus. Wyjdzie wtedy jeszcze taniej, ale bez SSD, który da spory komfort pracy i poczucie świeżości  Z drugiej strony płyta ma tylko SATA II i brak USB 3.0. Jak Ci to nie przeszkadza to ok.  Inna opcja to jeszcze wymiana płyty i sprzedaż tej obecnej. Myślę że max 80 zł za nią dostaniesz jak dobrze pójdzie. 

Nie przeszkadzało mi do teraz i raczej nie będzie przeszkadzać, bo nawet nie byłem tego świadom. 

Zostańmy przy ok. 2000 tysiącach. Na razie wymienię zasilacz i obudowę, potem wezmę się za płytę główną (którą w końcu wymieniać czy nie?) i wymienię grafike. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyte można wymienić ze względu na lepszy chipset i SATA III oraz USB 3.0. Obie te rzeczy pozwolą w pełni wykorzystać dysk SSD , który teraz byłby ograniczony przez obecną płytę główną. A USB 3.0 to USB 3.0. Wiadomo wiekszy transfer jakbyś kiedyś chciał podłaczyć dysk zewnętrzny czy pendrive pod USB 3.0.

W grach SSD daje niewiele. Co najwyżej szybciej się ładują mapy. Dysk SSD o takiej pojemności wykorzystuje się pod system. Windows będzie się ładował znacznie szybciej oraz aplikacje będa sie otwierać szybciej, wręcz błyskawicznie. Idzie się bez tego obyć, ale jakbyś spróbował to nie chciałbyś wracać do zwykłego HDD.

Nie przedłużając już proponuje zestaw za 2070 zł, który poleciłem wcześniej.

http://www.morele.net/inventory/info/EyqyB9/

Pamiętaj że za płytę i kartę graficzną też coś dostaniesz, więc miałbyś dodatkową kasę na wspomniany SSD Crucial MX100 o pojemności 128GB.  Zasilacz do kosza oczywiście.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci tak, złóż mi coś rozsądnego gdzieś do 2000-2200zł żeby było wydajnie, komfortowo i tak dalej, zrezygnuj czego nie można dać ale też nie zawyżaj. Problem jest w tym że nie chce za bardzo zmieniać dysku systemowego bo nie mam pojęcia gdzie jest płyta od windows'a więc raczej SSD odpada, a szczerze mówiąc obojętne mi to ile coś się otwiera i tak dalej. Dlatego najlepiej Grafika - Zasilacz - Płyta Główna (?) - Obudowa, zresztą, sam zdecyduj. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edytowałem post. Ja już tak mam że coś dodaje po chwili, więc zawsze odczekaj nieco zanim napiszesz posta ;)

Dysk SSD oczywiście nie jest wymagany.  System, który posiadasz można przenieść nienaruszony za pomocą programu do klonowania dysków. Nie potrzeba do tego płytki czy nawet napędu.  Podłącza się SSD jak drugi dysk. Odpala program i po pewnym czasie masz lustrzane odbicie systemu na nowym SSD. Wszystko zostaje to samo łacznie z położeniem ikon na pulpicie. Ale to piszę żebyś miał świadomość i czymś zabłysnął przed kimś.

EDIT: Oczywiście zestaw masz w poprzednim poście.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim, już niedawno pytałem jak zapgrejdować komputer ale to było tylko dla sprawdzenia, co mogę zrobić w tym budżecie. 

Mam ok. 2000zł na wydanie, to znaczy wezmę kredyt tak żeby spłacić to 2 lata po 100zł miesięcznie. 

Sprawa wygląda tak, obecny komputer:

- i5 3470 

- GoodRam 2x8GB

- Gigabyte 560Ti

- Mobo H61M-P20

- Zasilacz LC POWER (?) 

- Obudowa LC POWER

Wiem że zasilacz jest do wymiany. 

Zastanawiam się tylko czy jest sens zmieniania płyty głównej, nie interesuje mnie dysk ssd i tak dalej, nic oprócz karty graficznej w przeciągu 2 lat nie będę kupować więc nie wiem. 

Tak więc obudowa wygląda tak: 

http://www.notebookmarket.pl/allegro/Grafika/Komp/Obudowy/PRO925b/0.jpg

Urwało mi post, u mnie jest niewidoczny dlatego wklepuje końcówkę tutaj - nie warnować, to część tematu.  

" Czy jest sens ją zmieniać? Czy wejdzie tutaj inny zasilacz i karta graficzna? 

Poza tym nie mam pojęcia czy warto na TERAZ kupować kartę graficzną jak za niedługo wyjdą GTXy z serii 800 i może wszystko stanieć, nie jestem też przekonany do radeonów ale może mnie przekonacie..  "

Edytowane przez L0rdm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi