Skocz do zawartości
klonek

Prośba o ocenę zestawu do programownia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o ocenę takiego zestawu.

http://www.morele.net/inventory/info/YfYxya/

Koszt zestawu wyniósłby ok 2590zł.

Zestaw byłby używany do programowania i wirtualizacji. Główne oprogramowanie takie jak Rational Software Architect / Netbeans i serwery Websphere Application Server / glassfish/tomcat. Wszystko na maszynach wirtualnych.

Może lepiej kupić tańszego Xeona i do niego dedykowaną grafikę?

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dedykowana grafiką GTX 750. Do tego dałem lepszy dysk SSD. Wymieniłem zasilacz i dałem Xeona zamiast i7 4790K, który jest przeznaczony do OC. a Ty nie masz do tego odpowiedniej  płyty głównej no i brak chłodzenia:

http://www.morele.net/inventory/info/l3wWU9/

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer wymieniam średnio co 4-5 lat, dlatego chcę wziąć coś z górnej półki. Obawiam się trochę Xeona, z tego względu, że jest to procesor do zastosowań serwerowych, więc może się mocniej grzać. Tutaj nie chodzi tyle o pieniądze, co o to, żeby mieć dobry sprzęt na teraz i na kilka następnych lat. Dobrej grafiki nie potrzebuje.

Ten  i7-4770/4790 bez podkręcania w tym zestawie byłby dobry? Jeżeli tak, to jaki zasilacz ewentualnie byłby dobry do takiego procesora? Ten co podałem, czy ten co kolega @Devil podał, albo jakiś inny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie dobry. Ale jak  chcesz cóś lepszego to możesz dołożyć do CoolerMaster G550.  Oba są zresztą dość ciche i jak do tego procka i dedykowanej grafiki to bedzie ok.  Jak nie masz zamiaru w nic grac i nie zależy Ci na dedykowanej grafice to oczywiście warto rozważyć i7 4790, który jest nawet tańszy od 4770:

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-4790-3-6ghz-lga1150-box-bx80646i74790-haswell-refresh-636605/

Jedziesz wtedy na integrze. Zresztą na tym GTX 750 i tak byś nie poszalał jakby Cie naszła ochota. Z tego co widze te programy raczej nie korzystaja ze wsparcia GPU. Podobnie jak w wirtualizacji maszyn.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Finalnie wybrany zostałby taki zestaw http://www.morele.net/inventory/info/LzlGN9/

Jak już wspominałem, dedykowana grafika nie jest potrzebna, po przemyśleniach zdecydowałem się też na większy dysk SSD bez dodatkowego HDD. Jedyne, co stoi pod znakiem zapytania, to zasilacz. Zależy mi na zabezpieczeniach, ze względu na starą instalację. Ten wybrany podoba mi się również z tego względu, że jest niedrogi, cichy i ponoć polski, ma dobre opinie. Proszę o ponowną ocenę i radę.

Edytowane przez klonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 472804 Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU) 279,00 279,00 wysyłka natychmiastowa Usuń

2 636605 Procesor Intel CORE I7 4790 3.6GHz LGA1150 BOX BX80646I74790 - Haswell Refresh 1082,78 1082,78 wysyłka natychmiastowa Usuń

3 645069 Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s 7mm (CT256MX100SSD1) 419,00 419,00 wysyłka natychmiastowa Usuń

4 582757 Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, mATX (GA-B85M-D3H) 236,00 236,00 wysyłka natychmiastowa Usuń

5 619114 Obudowa Zalman T4 - USB 3.0 - czarna (ZM-T4) 89,00 89,00 wysyłka natychmiastowa Usuń

6 585605 Zasilacz Be Quiet! Pure Power L8 400W 80PLUS Bronze BN222 195,00 195,00 wysyłka natychmiastowa Usuń

Suma i przewidywany czas realizacji: 2300,78 wysyłka natychmiastowa

złozenie masz za 1zł po wpisaniu kodu

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_lipiec_2014

czyt na dole

Zmianę dysku rozumiem, płyta też wydaje się być niezła, ale zasilacz chyba o trochę za małej mocy. Chyba wolałbym jakiś 500W, tak dla pewności. Zaproponowany przeze mnie Silentium nie podejdzie do tej płyty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz starczy i jeszcze bedzie zapas 

bo niby co ma tam ci ciągnąć prąd?

500W uważam za konieczne miniumum, ponieważ nie wykluczam dołożenia do zestawu karty wifi czy napędu optycznego, jeśli takowe komponenty będą mi potrzebne. Zapas mocy jest więc uzasadniony; nie będę w przypadku takiej ewentualności kupować mocniejszego zailacza. Nieobciążnemu zasilaczowi nic nie będzie, prócz tego, że może będzie osiągał mniejszą sprawność/będzie mniej energooszczędny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi