Skocz do zawartości
Avallach

Ocena zestawu - 3600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Od dłuższego czasu zbieram się do kupna nowego pc. Korzystam z komputera głównie do przeglądania internetu i programowania. W mniejszym stopnio do tworzenia grafiki (2d i low poly 3d), a gram raczej od święta. Z drugiej strony bardzo dużo pracuję z silnikiem gier Unity3D tworząc amatorską grę. Początkowo planowałem swój budżet na 2500zł i wybierałem komponenty według aktualnych poradników z tej strony, z pclab i chipa. Po podsumowaniu wszystkiego jakimś cudem kwota ta urosła do 3000zł + 600zł na monitor. Cóż, mam nadzieję że taki zestaw wystarczy mi na przynajmniej następne 4 lata.

Chciałbym upewnić się że przy wyborze komponentów nie popęłniłem jakiegoś istotnego błędu - sporo się ostatnio wyedukowałem w kwestii sprzętu, ale specem od komponentów zdecydowanie nie jestem. Próbowałem zasięgnąć porady gdzie indziej, ale prawie bez odzewu (a i zestaw od tego czasu się nieco zmienił). Zakupu chcę dokonać w ciągu góra kilku dni.

CPU - - - - - - - - - -Intel Core i5-4670K - - - - - 850zł
Karta graficzna - - - -Radeon R9 280 - - - - - - - - 820zł
Pamięć RAM - - - - - - Kingston HyperX Beast (2x4gb) 315zł
Dysk SSD - - - - - - - Crucial MX100 120gb - - - - - 270zł
Płyta główna - - - - - MSI Z97 PC Mate - - - - - - - 310zł
Monitor - - - - - - - -LG 24MP55HQ-P 24" - - - - - - 580zł
Obudowa - - - - - - - -Zalman Z3 Plus - - - - - - - -160zł
Zasilacz - - - - - - - Thermaltake Smart Se 530W - - 185zł
Dodatkowy wentylator - 4World 120mm 85 CFM - - - - - 10zł
Chłodzenie CPU - - - - Raijintek RHEA - - - - - - - -60zł
Pasta termoprzewodząca Titan Nano Grease 1.5g - - - -10zł

Moje dylematy:
Ram - choć polecane są Crucial / Vulcan 1600Mhz, pomyślałem że lepiej będzie kupić takie które mają przynajmniej 1866Mhz (według recenzji ten przeskok daje zauważalny wzrost wydajności). Znalazłem kosztujące nieco więcej (315zł vs 270) Kingstony obsługujące taktowanie do 2400Mhz (za to o gorszych timingach). Z drugiej strony z tego co czytałem, na przy Haswellach nie ma sensu podkręcać i CPU i RAMu, więc i tak ustawię je jedynie na 1866. Co o tym myślicie?

SSD - jestem trochę zaskoczony tym że wszyscy polecają Cruciala przy jego niskiej szybkości zapisu. Mnie zaciekawił np Intel 520 o szybkościach 550/520 i na dodatek niższej cenie. Nie mogłem znaleźć jednak w internecie konkretnych porównań tych dwóch modeli (chociaż kilka osób o nie pytało), więc na razie w plan wpisałem poleconego mi następcę Cruciala M500, mianowicie MX100. Jest troszkę szybszy i 20zł droższy.

Płyta główna - z początku wybrałem polecaną MSI Z97-G43, ale znalazłem jej 30zł tańszego brata MSI Z97 PC Mate który najwyraźniej różni się tylko liczbą portów USB 3.0, na których specjalnie mi nie zależy. Są jakieś powody żeby dopłacać?

Zasilacz - tu bym najchętniej przyoszczędził, ale z tego co widzę przy moich komponentach za bardzo nie wchodzi to w grę. Czy Corsair VS 550W byłby lepszym wyborem od tego który mam na liście obecnie? Kosztują tyle samo. 

Chłodzenie CPU - tu też wolałbym zaoszczędzić. PurePC w zestawie za 3k na którym się wzorowałem poleca cpu i5-4670k w połączeniu z fabrycznym chłodzeniem. Na pewno da ono radę, biorąc pod uwagę że ten model jest przeznaczony do podkręcania? (zwykle do 4.6Mhz) Chciałbym go podkręcić do przynajmniej 4.3, stąd też płyta główna z chipsetem Z97. Chip w analogicznym zestawie (też 4670k) poleca radiator Raijintek RHEA który na razie wybrałem. Trzyma się to kupy? Może polecicie lepsze (najlepiej tanie) rozwiązanie?

Pozdrawiam

Edytowane przez Avallach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chłodzenie jest słabe.  Tak samo jak procesor lepiej wziąć i5 4690K. Nieco chłodniejszy. Jak chcesz podkręcać do tych 4.3 ghz to przydałby się jednak HR-02.

Proponuje takie coś:

http://www.morele.net/inventory/info/1MKQw5/

Wentylatorów w budzie masz wystarczająco, a dołączona pasta do HR-02 tez wystarczy. Ew dołóż do zestawu MX-4.

Za zestaw zapłacisz ok 3670 zł.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech dołoży 40 PLN do GTX 760 z trzyletnią gwarancją i cichszym chłodzeniem. Naprawdę szkoda uszu dla tego R9 280 Dual-X. No chyba, że kolega sam zamierza bawić się profilami śmigiełek.

+ zmieniłbym pamiątki. W cenie 330 PLN można wyrwać A-DATA 2133 MHz CL10.

Przy A-DATA można zejść z chłodzeniem do Grandisa = + 30 PLN w kieszonce ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początkowo planowałem tego pc na 2.5k, niestety przez takie dokładanie sporo to urosło - do kwoty zdecydowanie wyższej niż powinienem przeznaczyć na taki sprzęt. W związku z tym w grę wchodzą dla mnie właściwie tylko zmiany na tańsze komponenty, ewentualnie coś - za coś. Głośne chłodzenie gpu akurat nie jest dla mnie żadnym problemem (prawie nie gram, a jak już - to na słuchawkach). Problemem jest to żeby chłodzenie CPU wyrabiało. 

Dorzucenie 30zł do CPU wydaje się być dobrym pomysłem skoro ten drugi mniej się grzeje. Ale zmiana płyty głównej i ramu na droższe jest na pewno taka ważna? Musiałbym wtedy wymienić na słabsze albo cpu, albo gpu - tu już potrzebowałbym porady na temat tego jaka kombinacja tych kilku komponentów wypadłaby najlepiej.

Może zadam moje pytania konkretniej: 

1. RAM - Kingstony (2400Mhz CL11) które wybrałem kosztują tyle samo co Crucial Ballistix i Goodram Play (oba 1866Mhz CL10). Czy jest powód żeby wybrać któreś z tych drugich? Albo Crucial Ballistix 1600Mhz CL9? (czytałem że 1600Mhz są zauważalnie wolniejsze od 1866, wyżej różnica robi się coraz mniejsza). Co do tego co napisał Piterr - kości ram mają istotny wpływ na temperaturę cpu?

2. Chłodzenie cpu - Jak mogę najtaniej doprowadzić cpu do akceptowalnej temperatury (zakładając że podkręcę go raczej łagodnie). Który komponent mógłbym wymienić na gorszy, żeby zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lepsze chłodzenie? W ostateczności mogę wymienić CPU na i5-4690 i zrezygnować z OC, ale tego wolałbym uniknąć. Albo brać K, ale nie podkręcać go aż do jakiegoś pokaźnego przypływu gotówki.

3. Monitor - AOC jest ciekawym pomysłem (chociaż właściwie mierzyłem w 24+). Widzieliście go może w praktyce / kojarzycie jakieś opinie? 

Edytowane przez Avallach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram - dobrze że zwróciliście mi uwagę na problem z rozmiarem. W takim razie wziąłbym Goodram Play 1866Mhz 9CL 315zł. To chyba już jest low-profile? (radiator nie wystaje nad kość, wg specyfikacji producenta ma 30mm). Jeśli chodzi o taktowanie, to czytałem że przy procesorach z linii Haswell i tak lepiej zostawić ram na max 1866Mhz, bo inaczej gorzej się podkręcają. 

Chłodzenie Fortis 2 ma już akceptowalną cenę, także jakby miało wyrabiać, to bym się na nie zdecydował. Inne polecane który widziałem to Raijintek Themis, ale zgaduję że jest gorsze.

AOC którego polecacie bardzo kusi ceną, tylko widział go ktokolwiek? Wolałbym nie brać monitora w ciemno, a specyfikacje producentów są wyjątkowo niemiarodajne (różne interpretacje "kontrastu" itd).

Dlaczego MSI Z97-G43 zamiast MSI Z97 PC Mate? Różnica ceny to 40zł, a według specyfikacji różnią się tylko liczbą portów USB 3.0 (bez znaczenia dla mnie). Słyszałem coś o różnicy w sekcji zasilania, ale nie widziałem żadnego potwierdzenia ani wzmianek o tym czy to takie istotne. Jestem już ponad budżetem, także wolałbym nie dopłacać bez potrzeby. 

Grafiki od Power Colora wolałbym nie brać, razem z pozostałymi tanimi i mało popularnymi producentami (jak Vertex3D) kojarzy mi się z niską jakością. Chyba już lepiej dopłacić 30zł do Sapphire (które według wielu opinii jest najlepszym producentem Radeonów) i mieć spokój?

O dyskach A-Data słyszałem negatywne opinie ze względu na kontroler SandForce. No i nie ma on pamięci cache, a do tego wszyscy polecają Cruciale. Mógłby ktoś jeszcze się na ten temat wypowiedzieć?

//edit: ku$@a, karta graficzna od Sapphire właśnie podrożała 30zł :|

@down: super, tyle mi wystarczy:D

Edytowane przez Avallach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początkowo planowałem tego pc na 2.5k, niestety przez takie dokładanie sporo to urosło - do kwoty zdecydowanie wyższej niż powinienem przeznaczyć na taki sprzęt. W związku z tym w grę wchodzą dla mnie właściwie tylko zmiany na tańsze komponenty, ewentualnie coś - za coś. Głośne chłodzenie gpu akurat nie jest dla mnie żadnym problemem (prawie nie gram, a jak już - to na słuchawkach). Problemem jest to żeby chłodzenie CPU wyrabiało. 

Dorzucenie 30zł do CPU wydaje się być dobrym pomysłem skoro ten drugi mniej się grzeje. Ale zmiana płyty głównej i ramu na droższe jest na pewno taka ważna? Musiałbym wtedy wymienić na słabsze albo cpu, albo gpu - tu już potrzebowałbym porady na temat tego jaka kombinacja tych kilku komponentów wypadłaby najlepiej.

Może zadam moje pytania konkretniej: 
1. RAM - Kingstony (2400Mhz CL11) które wybrałem kosztują tyle samo co Crucial Ballistix i Goodram Play (oba 1866Mhz CL10). Czy jest powód żeby wybrać któreś z tych drugich? Albo Crucial Ballistix 1600Mhz CL9? (czytałem że 1600Mhz są zauważalnie wolniejsze od 1866, wyżej różnica robi się coraz mniejsza). Co do tego co napisał Piterr - kości ram mają istotny wpływ na temperaturę cpu?

2. Chłodzenie cpu - Jak mogę najtaniej doprowadzić cpu do akceptowalnej temperatury (zakładając że podkręcę go raczej łagodnie). Który komponent mógłbym wymienić na gorszy, żeby zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lepsze chłodzenie? W ostateczności mogę wymienić CPU na i5-4690 i zrezygnować z OC, ale tego wolałbym uniknąć. Albo brać K, ale nie podkręcać go aż do jakiegoś pokaźnego przypływu gotówki.

3. Monitor - AOC jest ciekawym pomysłem (chociaż właściwie mierzyłem w 24+). Widzieliście go może w praktyce / kojarzycie jakieś opinie? 

Pisząc tą wiadomosć patrzę własnie na taki monitor. Używam go od jakis 4 miesięcy, i jak dotąd nie miałem z nim żadnych problemów. Kolory są ładne, choć oczywiscie to NIE jest profesjonalny monitor z 98% aRGB :D Ma dosc stabilną podstawkę, jak masz jakies jeszcze pytania to pisz :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi