Skocz do zawartości
włóczykij89

modernizacja asus n50vn

Rekomendowane odpowiedzi

Laptopa asus n50vn mam odpoczątku 2009 roku.

W związku, że na nim nie gram, a służy do pracy i nauki to w miarę daje radę. Ostatnio próbuję go trochę odmłodzić.

- proc T3200 (dual core 2.0)- wymianiłem na p8700 core 2 duo 2,53

- ram 4gb ddr2 800 Mhz

- grafika geforce 9650m gt

- dysk 500gb

- mostek południowy ma ICH9-M

Po wymianie procka działa szybciej i można pracować dużo bardziej komfortowo. Chciałem dołożyć ramu do 8GB, ale niestety nie ma takiej opcji. Teraz pojawia się pytanie czy opłaca się włożyć SSD. W pracy niemal zawsze mam zajętą całą pamięć ram i pewnie plik wymiany cały czas przechowuje dużo danych i wziązku z tym czy nie zajadę SSD za szybko? I czy taka modernizacja mi się opłaci. Gdybym miał 8Gb ramu to nawet bym się nie zastanawiał i wymienił bym dysk.

Dysk ma być tylko pod system dlatego patrzę na 128 Gb, ewentualnie 256 Gb. Przymierzam się do Crucial MX100 256 (128 ma wolniejszy zapis). I z tego co wiem to mam SATA II. Pomocy!

Edytowane przez włóczykij89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysł z tym dyskiem SSD do laptopa. Powiedz tylko dokładnie, jaki masz budżet? Oczywiście rozbudowa się opłaca bo znacznie polepszy komfort pracy.

Cruciale są atrakcyjne cenowo, ale jeśli możesz trochę dołożyć, to polecam Plextor M6S, ze względu na wydajność i praktycznie zerową awaryjność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tą wydajnością. Jeżeli mam SATA II to czy poczuję różnicę pomiędzy bardziej wydajnymi dyskami??

Cenowo chciałbym zamknąć się w 400zł. Absolutne max 450zł.

Przeglądam alternatywne oferty:

- sandisk ultra plus 128gb

A jakich modeli unikać?

I taka kieszonka na starego hdd będzie ok ? Wymiarowo się zgadza  http://allegro.pl/kieszen-sata-sata-uniwersalna-12-7-mm-ssd-hdd-fv-i4449391150.html

Edytowane przez włóczykij89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi