aerial Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Wyglądało to tak, w pełni spranwy WD blue 2,5'' 640gb, zamontowałem w pudełku wygłuszającym scythe himuro 2,5'', i być może zbyt mocno skręciłem pudełko (nie dokręcałem na siłę), ale po uruchomieniu, dysk wydaje dziwny dźwięk i nie jest wykrywany w biosie. Po wyjęciu dysku z pudełka - to samo. Dźwięk przypomina wysilony dźwięk silnika, który trwa może sekundę i znika po czym pojawia się znowu. Pytanie, czy da się coś zrobić żeby przynajmniej odratować dane z tego dysku - w domowych warunkach? Przypominam, dysk jest niewykrywany, także oprogramowanie nic tutaj nie zdziała. Dowiedziałem się o podobnym przypadku od kogoś, gdzie też miał to samo z tym samym bitumboxem, tylko że tam po rozkręceniu pudełka i wyjęciu dysku, dysk normalnie ożył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Jak dysk nie jest widoczny dla komputera to chyba tylko podmiana elektroniki na taką z innego dysku tego samego typu, chociaż przy takich dźwiękach mi to wygląda na jakieś problemy z mechaniką i tu raczej sam już nic nie zdziałasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Jeżeli to problem z głowicą czy talerzami to nic nie zdziałasz, jeżeli jednak masz farta to może to być problem z elektroniką wtedy musisz podmienić płytke drukowaną. Przykład gdzie elektronika powodowała dziwne dźwięki lub inne klikanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Raczej jest mechanika uszkodzona, bo to powstało od zbyt mocnego ściśnięcia dysku w tym bitumboxie. Szczególnie ten dźwięk. No nic, będzie fajny ciężarek do papieru. Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Czy obudowa dysku ma jakieś uszkodzenia- wgnieciony top- choćby o milimetr? W tak małym sprzęcie upakowanie wszystkiego jest na takim poziomie, że nawet minimalne wgniecenia mogą stanowić problem. Pytam- bo jeśli widzisz "dołek" na obudowie powstały wskutek zbyt mocnego docisku może wystarczy go wyciągnąć.. czymś... np gumową przyssawką do wieszania ręczników czy cóś. Opcja druga- i tak nie masz już nic do stracenia- delikatnie rozkręć dysk, odegnij co pogięte, podepnij kable, dysk do woreczka foliowego, nadmuchaj doń powietrze, zakręć możliwie szczelnie ("możliwie"- bo kabel sata i zasilania będą to utrudniały) i próbuj- może ruszy- może przynajmniej dane odzyskasz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...