ChomiK Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 oczywiscie ze dlugosci sciezek maja wielkie znaczenie ale do qwy nedzy - sltek na nForce osiaga fsb 240 bo nie ma dziurek wokool soketu ?? -smiech !! ;) Przeciez nie chodzi o to aby sciezki byly jak najkrootsze bo wtedy sa najmniejsze opooznienia sygnalu - sciezki musza miec optymalna dlugosc !! zauwazcie ze niektoore sciezki na plycie moznaby poprowadzic duzo prosciej a one czasem sa rozlozone wydawalo by sie ze zupelnie nieracjonalnie...powód? - wszystko musi byc ze soba zgrane - czasem sciezka musi byc dluzsza a czasem krootsza - tak aby nie bylo oppoznien wzajemnych sygnaloow.... przypomina mi to nieco sytuacje z puszczeniem pamieci synchronicznie i asynchronicznie - teoretycznie szybciej jest asynchronicznie bo przeciez jak na procu mam np 133 a na pamieciach 200 zamiast tych 133 to oczywiscie ze jest szybciej....hyhy - sami wiecie jak jest w rzeczywistosci.... pozdro... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 :lol: Rozplanowanie sciezek jest oprocz uzytego chipsetu najwazniejsza cecha decydujaca o stabilnosci/mozliwosci o/c plyty glownej... Jako przyklad na potwierdzenie slow Holmana niech posluzy plyta Soltek SL-75FRN2-L. Chipset nforce2 400 ultra, to samo co siedzi w Abicie NF7 rev.2.0 czy teraz Epoxie 8rda rev1.1 i 8rda3. Cecha bardzo odrozniajaca tego solteka od innych : brak otworow dookola socketu. Efekt ? FSB 240 bez wielkich problemow... I czlowieku, troche pokory - nie medrkuj w tematach, o ktorych nie masz wiekszego pojecia. Czyli z tego co mówisz, płyty bez dziurek wokół socketu (czyli z krótszymi ścieżkami) są stabilniejsze i umożliwiają osiągniecie stabilnie wyższego FSB niż płyty z dziurkami. W takim razie brak dziurek w płytach na KT600 to zaleta, a nie wada! Holman tu masz zdjęcie płytki SOYO SY-KT600 na kt600 z dziurkami wokół socketa: http://www.amdboard.com/soyo_kt600.html soyo? uhahaha, coz za wypasiony producent robiacy plyty do super oc na bloku wodnym :lol: jesli referencyjna plytka jest bez dziurek to zapomnij o kreceniu fsb na tym soyo, najprawdopodobniej jedyne co bedzie chodzic stabilnie to fsb 133 no i czasem 166 bisio kt600 w obecnym stanie nawet brak dziurek nie pomoze, ten chipset to jak na razie beczka smiechu, zerknij na fote co musisz zrobic zeby miec dzielnik 1/6 na 200 mhz wyciagniete z wielkim trudem, rotfl, kt600 na drzewo :D Ja tylko piszę jasno i wyraźnie, że nie masz racji, że nie bedzie płytek z kt600 z dziurkami wokół socketa, co widać jak byk na tym zdjęciu. Więc nie odpisuj mi, że "ten chipset to jak na razie beczka smiechu" bo mnie to g... obchodzi, nie zamierzam na nim kupować płytki ani kłócić się o jego wydajność. Jak nie rozumiesz o czym były moje posty to przeczytaj je jeszcze kilka razy i nie odpowiadaj mi bez sensu, byle tylko zatrzeć własną pomyłkę. Mam nadzieję, że wszystkie twoje pozostałe opinie na temat kt600 są pewne i nie okażą się tak błędne jak ta na temat dziurek wokół socketu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 :!: spokojnie, bez nerwow a to 2 plytka na KT600 z dziurkami :) jakby ktos sie pytal to ASUS A7V600 - cena okolo 380zl (brutto) i tak BTW szybkie linki do 2 testow (jeden chyba po serbsku) :P http://www.amdzone.com/articleview.cfm?articleid=1303 http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=3139 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FubaF Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Śledze ten i podobne tematy gdzyz przymierzam sie do kupna nowego mobo. Do tej pory mialem VIA ale teraz wybiore chyba NForce2. Sporo sie naczytalem i mimo iz VIA wypuscila juz sporo chipsetow, ten napewno bedzie tez dopracowany. Ale nie che robic za krolika doswiadczalnego skoro moge miec sprawdzone NF2. Ale nie o to mi w tym poscie chodzilo. Czytam wszystkie posty o KT600 i w kazdym kolo o xywie "Amd Rulezz" pisze te same <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly. Nie dosc ze NF2 wygrywa w kazdym tescie to ten caly czas pitoli w kazdym topicu te same bzdety ze KT600 potrzebuje tylko jednej kosci pamieci. Nic nowego nie doda. Tylko caly czas ten sam temat walkuje i nie wyciaga z tego zadbych wnioskow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Ja tylko piszę jasno i wyraźnie, że nie masz racji, że nie bedzie płytek z kt600 z dziurkami wokół socketa, co widać jak byk na tym zdjęciu. Więc nie odpisuj mi, że "ten chipset to jak na razie beczka smiechu" bo mnie to g... obchodzi, nie zamierzam na nim kupować płytki ani kłócić się o jego wydajność. Jak nie rozumiesz o czym były moje posty to przeczytaj je jeszcze kilka razy i nie odpowiadaj mi bez sensu, byle tylko zatrzeć własną pomyłkę. Mam nadzieję, że wszystkie twoje pozostałe opinie na temat kt600 są pewne i nie okażą się tak błędne jak ta na temat dziurek wokół socketu...alez ja niczego nie zacieram, udalo ci sie mnie zlapac na tym ze znalazles plyte z dziurkami i sie tym podnicasz wytykajac mi blad, ja naprawde nie sledze wszystkich plyt na kt600 wiesz, poza tym nie mowie ze jestem nieomylny, na podstawie dostepnych informacji przeprowadzilem analize wartosci chipsetu kt600 i wystawilem swoja ocene, ten kto chce moze uznac moja analize za prawidlowa a kto chce moze jej nie uznac, jesli ci sie nie podoba to sie mozesz nie zgadzac ale prosze cie odczep sie od tych dziurek bo widze ze nie masz o czym pisac, tluczesz tylko posty, czepiles sie tego strasznie i polujesz tylko na to zeby wytknac mi blad, dziurki to byl dodatkowy element calej sprawy a ty prowadzisz tu jakas dziurkowa krucjate jakby to byl centralny punkt calej dyskucji, to czy sa dziurki czy nie ma wielkiego znaczenia przy obecnej kichowatosci kt600 i jego braku opcji do oc, argumenty wyzej, jak ich nie rozumiesz i widzisz tylko dziurki to mi bardzo przykro... a poza tym ja uznalem dziurki za wade plyty bo nie mozna bloczku dobrze dopasowac, a ty zapytales czy to jest wada plyty czy chipsetu, wiec dalem ci przyklad dlaczego MOZNA to uznac to takze za wade chipsetu - no i od tego sie zaczela jazda, dziurki to dziurki siamto, jakby to mialo jakiekolwiek znaczenie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Niestety ale nad twoim tekstem "wiec prawdopodobnie dziurek wokol socketu na kt600 nie zobaczymy" nie mogłem przejść bez słowa, gdyż to oczywista nieprawda, trudno siedzieć cicho po takim tekście. Nie pisz, że nabijam sobie posty, bo to jeszcze większa bzdura niż te twoje dziurki, po roku mam ich ledwie trochę ponad 300, tyle niektórzy natrzaskali w dwa tygodnie. Skończmy już o tych głupich dziurkach, ustaliliśmy, że są i tyle, nie pisałem, że nie masz racji w pozostałych punktach, zobaczymy niebawem, jak się płyty na kt600 upowszechnią. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 FubaF : poczytaj sobie inne wątki i uważniej się przyjrzyj. i mam do ciebie jedno pytanie : skoro wiesz wszystko najlepiej to dlaczego do mnie przyłazisz, zawalasz mnie na GG i na czacie sieciowym swoimi problemami bo nie wiesz co kupić i ciągle podajesz mi linki :?: tereaz piszesz że <span style="color:red;">[ciach!]</span>.lę bzdety a ledwo się na czacie pojawię to zaraz mnie męczysz którą płytę masz kupić. o wszystko mnie się pytasz a później wpadasz na tweaka i piszesz jaki to ja lama jestem i zgrywasz wielkiego znawcę, a nawet nie wiedziałeś dlaczego wiatraki lepiej podłączyć bezpośrednio do molexa niż do płyty głównej (pół godziny tłumaczyłem ci to), a pamiętasz jak chciałeś w biosie zmieniać mnożnik w celeronie ? a jak podkręciłeś celerona 533 na 650 i robiłeś w gacie bo ci sandra cośnapisała o zbyt wysokim PCI/AGP ? a kto ci poradził, żebyś na FSB 100 go rzucił ? więc odwal sięi zajmij się czytaniem testów zamiast mnie zadręczać i później zjeżdżać na forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Panowie, wyluzujcie. Jaki koń jest każdy widzi. Na dzień dzisiejszy KT 600 nie potrafi solidnie zagrozić nf2. Może to kwestia konstrukcji, może BIOSu. Zobaczymy. Dyskusja nabieże sensu gdy na rynku płyt będzie więcej i będą miały n-te wersje biosów. wtedy może się okazać,z e KT 600 jest całkiem , całkiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Aha, AMDRulezz czy ktoś ci już kilka razy nie wspomniał, żebyś zbytnio nie galopował z osądami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 osądy swoją drogą. raz wygrywa kt600 a raz nF2 i tyle. ostatno nie piszę nic o kt600 bo czekam na wiarygodne porównania bo na razie nie znalazłem testu np kilku płyt na kt600 z kilkoma (lub nawet 1) płytami na nF2. będą testy to zobaczymy. pewnie wygra nF2 ale KT600 będzie sprawiał mniej problemów. a może kt600 da się rozbujać do powyżej 250 FSB, na pewno ma pełne serial ata 150 MB/s. zobaczymy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Ja po przeczytaniu tego arta na anandtech sam nie wiem, roznice sa na tyle niewielkie, ze ze spokojem mozna rozwazac oba chipsety. Naprawde kociol nam robia producenci straszny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 oczywiscie ze dlugosci sciezek maja wielkie znaczenie ale do qwy nedzy - sltek na nForce osiaga fsb 240 bo nie ma dziurek wokool soketu ?? -smiech !! ;) Przeciez nie chodzi o to aby sciezki byly jak najkrootsze bo wtedy sa najmniejsze opooznienia sygnalu - sciezki musza miec optymalna dlugosc !! zauwazcie ze niektoore sciezki na plycie moznaby poprowadzic duzo prosciej a one czasem sa rozlozone wydawalo by sie ze zupelnie nieracjonalnie...powód? - wszystko musi byc ze soba zgrane - czasem sciezka musi byc dluzsza a czasem krootsza - tak aby nie bylo oppoznien wzajemnych sygnaloow.... przypomina mi to nieco sytuacje z puszczeniem pamieci synchronicznie i asynchronicznie - teoretycznie szybciej jest asynchronicznie bo przeciez jak na procu mam np 133 a na pamieciach 200 zamiast tych 133 to oczywiscie ze jest szybciej....hyhy - sami wiecie jak jest w rzeczywistosci.... pozdro... ok, podaj jakas inna logiczna hipoteze wyjasniajaca fakt, ze ten soltek bryka bez problemu - baz zadnych modow - na fsb>240 ? Ja stanowczo obstawiam lepsze rozplanowanie sciezek kosztem dziur wokol socketu. I pokaz, gdzie pisalem, ze im krotsze sciezki, tym lepiej ? :? - Sensem mojej wypowiedzi bylo to, ze zrezygnowanie z otworow daje potencjalna mozliwosc LEPSZEGO (czytaj optymalniejszego, nie ze sciezki maja byc krotsze) rozplanowania sciezek PCB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...