Skocz do zawartości
Gemtin1

Ocena zestawu komputerowego do 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, po długiej, długiej przerwie wracam to świata żywych. Polepszyło sie i składam nareszcie komputer.

Kwota między 2000-2500zł, wiadomo-im mniej tym lepiej.

Komputer używany będzie do gier.

Mam monitor 20' 1680x1050, HDD samsunga F3 500gb oraz zasilacz ocz modxstream 500w.

Wymiary monitora nie planuję w najbliższym czasie, może za 2-3 lata.

Będę grał głownie w rozdzielczości 1680x1050 i uwaga 1280x720 z racji ze komputer będzie często podłączany do tv żeby pograć w coś na padzie, bo tak lubię :)

Całość ma się zmieścić w skrzynce matx bo komputer będzie często przenoszony.

Posłużyłem się polecanymi zestawami na sierpień.

A oto co złozyłem:

procesor: i5 4590- 3,7ghz w turbo to dość spora rożnica w porownianiu do i5 4440 (3,30 w turbo) a w cenie nieznacza. A że komputer ma starczyć na długo myślę ze to dobry wybór. Z tego co pamiętam można podkręcać nieznacznie mnożnikiem wiec można uzyskać 3,8ghz na wszystkich 4 rdzeniach, dobrze myślę?

płyta: MSI B85M-E45- najtańsza sensownie wyglądająca płyta matx jaką znalazłem.

ram: Crucial Ballistix 2x4gb 1600mhz

ssd: Transcend SSD340 128GB- najtaszny sensowny jaki znalazłem, hdd mam.

napęd: najtanszy lg

gpu: gigabyte gtx750ti 2gb windforce- myślałem na początku o R9 280 ale uznałem że jest mi to niepotrzebne ze wzgędu na rozdzielczość w której będę grał oraz to że wolę za rok wymienić ją na coś lepszego w segmencie do 500zł niż tłuc się z wielkim, gorącym i prądnożernym r9. No chyba że źle myślę- proszę o sprostowanie i opinię.

obudowa: fractal core 1000

chółodzenie: silentiumpc spartan pro- nic lepszego nie potrzebuję.

link do koszyka- http://www.morele.net/inventory/info/c0TZB2/

razem 2198zł.

Co wy na to?

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1680x1050 i 1280x720 to też niezła rozdzielczość. Sam gram na tej pierwszej i  na moim GTX 770. I po przejściu z 670 na 770 różnice odczułem .Są gry, które nie dają zbyt dużej różnicy po zmianie rozdzielczości, a są takie co dają większa.  Także z pewnością R9 280 nie będzie się nudził. Karta jest o wiele bardziej wydajna. 750Ti to jest low-end moim zdaniem. Lepiej zainwestować w coś pośredniego. R9 270 byłby w sam raz.  Reszta zestawu ok.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem teraz trochę i najtańszy R9 270 to koszt 620zł, a więc 100zł więcej od gtx750ti, a we wszytskich testach jakie udało mi się znaleźć karty po OC prezentują się prawie tak samo z lekką przewagą 270.

Mam teraz mętlik w głowie z tymi kartami, jest tak przesycony rynek nimi że nie wiadomo co wybrać.

Może poczekać na zapowiedzianego niedawno R9 285 ? Będzie to coś między R9 280 a R9 270X, przynajmniej tak wynika ze specyfikacji...

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślisz o kartach większych, wydajniejszych i cieplejszych niż 750 ti to lepiej rozejrzyj się za większą obudową. Może lepiej nawet poczekać z chłodzeniem silentiuma, boxowe przecież wystarczy, a zainwestować w przewiewną obudowę. 
Ogólnie ja bym pomyślał nad takim zestawem:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJx9UMsOgjAQ$Jc9E9MHy1L$wXj0YDw00AMBwVCIUeO$25ZiGqMeNtPOzM40fcBlHOq5nWB7BCTJIQNUxBysg5hTPBZMoGeoLB3ki4BKyqhzRZRsfp9TBk032Mo3!jqeqDzBdNiH72dyZXodgsvwXpUaxPsmMKjBszh5sWr0vyP22PnsenyQp0Y96X07GusoLiKxa4xtTHXvg1HKTfima9vp!tBp298czeD5Au2LTtQ*

i po prostu masz już spokój z tą kartą graficzną. Ten radeon po OC dogania gtxa 760. I zamiast ssd Transcend  pomyślałbym nad Crucial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem kilka rzeczy w moim zestawie:

-decyduje się jednak na R9 280

-nie kupuję chłodzenia na procesor, box musi narazie wystaczyć

-zmiana płyty na chipset h97, podobno ten chipset ma wspierać nowe procesory intela w 14nm Broadwell?

-zmiana obudowy na silentiumpc brutus s30 za 99zł w x-kom (http://www.x-kom.pl/p/204889-obudowa-atx-btx-silentiumpc-brutus-s30-pure-black.html)

link: http://www.morele.net/inventory/info/L8zglh/

Mam nadzieję że to już ostateczna wersja.

Z tą obsługą nowych procesorów przez h97 to prawda czy póki co zwykła plotka?

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi