tomasz_ol Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2014 Witam wszystkich. Jestem w trakcie zmiany podzespołów w moim pc. Jako procesor wybrałem 4790k, płytą główną miała być Maximus VII Formula, jednak od jej premiery nie udaje mi się jej kupić z powodu braku dostępności. Procesor czeka już w domu, więc powoli zaczyna się spieszyć, a jak wiadomo pośpiech jest złym doradcą :) Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc i wybranie jakieś ciekawej alternatywy dla tej płyty. Płyta kosztuje ok 1300zł - zwrot 180zł więc budżet oscyluje w okolicach 1100zł. Do płyty miałem wybrane pamięci G.Skill TridentX 2400MHz CL10 8GB, więc jak by ktoś z Was wybrał innego producenta niż Asus to prosiłbym jeszcze o dobór pamięci, tak aby pasowały kolorystycznie. Z dodatkowych opcji to będę korzystał z OC, SLI oraz w późniejszym czasie SATA Express Pozdrawiam i dziękuje za każdą pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2014 Po co Ci płyta za 1000 PLN? Chodzi o jakieś LC? Wygląd? Bo jeśli nie, to jest to chora sprawa. SATA Express? Tańsze modele też mają to złącze. Jeśli już musi być Asusa i coś z serii zbliżonej do Maximus, to może Ranger? http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-maximus-vii-ranger-z97-quadlddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-atx-maximus-vii-ranger-641613/ Ta płyta nie jest do końca wyborną propozycją - ba! Zastosowano w niej doubler, którego zazwyczaj unika się w montażu płyt za ponad 500 PLN. Tym niemniej nie powinna mieć problemów z i7 na stocku + niewielkim OC ~ 4.5 GHz. Minus to brak SE, ale tym nie powinieneś się w ogóle martwić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_ol Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2014 (edytowane) Bardzo długa wypowiedz nie wnosząca nic do dyskusji. Zaproponowales plyte, ktora pozniej odradziles. Tak w takim przedziale cenowym zależy mi na wyglądzie, ale może po prostu się źle zrozumieliśmy. Żeby nie było nieporozumień to może inaczej zadam pytanie. Która z topowych płyt głównych z Z97 byś kupił i dlaczego? Edytowane 3 Września 2014 przez tomasz_ol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Zazwyczaj osoby, które wybierają Maximusy/Rangery mają na względzie wygląd swojego PC i przywiązanie do marki. Stąd wynikała moja nie do końca zgodna wypowiedź ;) Co bym wybrał? Z97X Gaming 5. Dobra sekcja, świetny wygląd, jest SATA Express, DualBIOS, łatwe w obsłudze UEFi, niezly układ audio. Czego chcieć więcej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...