sln Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Witajcie,Problem jak z tematu. Pacjent to laptop HP 650. Trafił do mnie z poważnie zasyfionym system (oryginalny Windows 7 z dodatkami od HP), posiadał oczywiście fabryczną partycje recovery z Windows 7 PL do szybkiej reinstalacji całego systemu ze sterownikami i dodatkami. Temat taki, żeby wszystko przywrócić do stanu oryginalnego, jak ze sklepu. Najprościej przywróciłbym system z partycji recovery - ale funkcja ta (F11 przy starcie) nie działała - nie wykrywało partycji recovery. Po chwili domyśliłem się dlaczego - wszystkie woluminy w systemie były przekonwertowane na woluminy dynamiczne i wiemy jakie to problemowe - sporo programów do archwizacji, odzyskiwania itp, jak i również HP Recovery Manager nie widzi takich partycji a prosta konwersja z powrotem na woluminy podstawowe jest problemowa. Zatem zainstalowałem Norton Ghost i zrobiłem obraz tej partycji recovery (rozmiar: 19.5GB, widniała w systemie jako D:/). Zrzuciłem uzyskany obraz na drugi laptop, a na omawianym pacjencie HP odpaliłem Gparted USB live i usunąłem w cholerę wszystkie cztery partycje (instalator Windows 7 nie był w stanie tego zrobić). Następnie postawiłem świeżego Win 7 tworząc partycję podstawową C:/, wgrałem z powrotem Ghosta, utworzyłem nową 20GB partycję D:/ i odtworzyłem na niej Ghostem utworzony wcześniej 20-gigowy obraz partycji recoveryRestart komputera, F11 przy starcie (przycisk od recovery) i... działa. Więc chyba wszystko zrobiłem dobrze skoro BIOS (a właściwie UEFI) wykrywa recovery parition na swoim miejscu i ją odpala. Wcześniej wyrzcało błąd z brakiem partycji recovery, a teraz ładnie uruchamia się HP Recovery Manager i teoretycznie wszystko dalej powinno działać - ale prawie wszystkie funkcje są nieaktywne. Tak jak widzicie "System Recovery - Restore your computer to its original factory condition" jest na szaro (nieaktywna, nie można kliknąć), podobnie jak pozostałe opcje, za wyjątkiem tych dwóch na środku (które są na czarno, aktywne i można w nie kliknąć - Run Computer Checkup oraz Show contact information) Wygląda tak, jakby czegoś brakowało. Zakładam, że to co znajduje się na C:/ nie ma znaczenia, w końcu ten Recovery Manager funkcjonuje poza środowiskiem Windows i służy właśnie do reinstalacji padniętego systemu. Obraz ma 20GB więc ten fabryczny Windows 7 + soft producenta na logike musi tam być, bazując na samej wielkości. Co radzicie? Żadnych dysków z Windowsem do laptopa nie mam. Ostatecznie ściągnę czystą 7demkę z MSDN wgram ją i aktywuję kluczem z naklejki pod laptopem - wiem że tak można i system będzie czysty bez syfu od HP, ale to tylko opcja awaryjna. Generalnie zadanie jest bowiem aby partycja recovery na przyszłość działała i w miarę mozliwości aby wszyskto było w stanie jak z fabryki. Będę wdzieczny za jakiekolwiek rady, zdaję sobię sprawę że problem nie jest trywialny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...