GrzesB Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Witam,na płycie DFI LanParty X58-T3eH6 próbuję zainstalować 16 GB ram w postaci 4 modułów po 4 GB.Zgodnie z manualem, dla Triple Channel obsadzam sloty DIMM 1, 2, 3 i 5.BIOS pokazuje 8 GB. Co ciekawe Windows 7 (64bit) we właściwościach systemu pokazuje 16 GB z tym, że 8 GB "dostępnej", CPUID również wykrywa zainstalowane 16 GB. O co chodzi?Może wyjaśnienie jest w tym fragmencie manuala:When 4 memory modules of different capacities and chips areinstalled, the system memory is able to operate in triple “Intel FlexMemory Mode” and works in 2N mode."Przyznaję, że nie mam pojęcia co to jest Intel Flex Memory Mode oraz 2N mode... Pamięci RipjawsZ DDR3 4x4GB 2133MHz CL9PozdrawiamGrzegorz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Może płyta nie daje sobie rady z układem 4x4GB , na początek sprawdź 3x4GB 2 133 mhz . Możesz też obniżyć takty dla ramu na 1 333 mhz / 1 600 mhz , może przy 4 kościach i taktowaniu 2 133 mhz kontroler ram w procku nie daje już rady . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesB Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Dzięki, chociaż sprzęt nie jest nowy to jednak dosyć wypasiony i chyba powinien dać radę... Tam jest mocny zasilacz, Intel i7 no i płyta zgodnie ze specyfikacją obsługuje do 24 GB. Ale oczywiście pokombinuję z ustawieniami ramu. 3 x 4GB jest widoczne poprawnie jako 12 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Problem może leżeć po stronie taktów ramu - płyta oficjalnie wspiera ramy 800/1066/1333 i 1 600 mhz , te ostatnie po OC . Nie obsługuje 1 866 mhz i szybszych , procki na ten socket mają wsparcie dla ramów 800/1066 mhz . Także układ 4x4 GB może stwarzać problem , szczególnie przy tych taktach . Jakie taktowanie ma ram przy ustawieniu 2x4 i 3x4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Zgodnie z manualem, dla Triple Channel obsadzam sloty DIMM 1, 2, 3 i 5. Spróbuj je wstawić w Dual Channel. Powinna być w manualu opisana konfiguracja DC na 4 kościach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesB Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Serdecznie dziękuję za rady. Komputer został w pracy i w poniedziałek będę walczył dalej. O postępach poinformuję w temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesB Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2014 Jak zmienić taktowanie ramów w biosie? Ten bios ma tyle opcji, że się gubię. Jakiej opcji szukać? Aktualnie mam ustawienia auto i nie wiem jakie jest taktowanie. Włożenie modułów w trybie Dual Channel powoduje zawieszenie startu komputera w trakcie POST, przy wykrywaniu pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2014 DRAM Frequency, ustawia się to jako mnożnik BCLK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesB Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Udało się. Poczytałem tu i ówdzie i okazuje się, że całkiem sporo ludzi ma problemy w wykrywalnością pamięci na tej platformie (X58). Jednak nie znalazłem jednoznacznych rozwiązań, w moim przypadku konieczne okazały się dwie czynności:- ustawienie ręcznie w biosie timingów oraz napięcia pamięci - zgodnie z danymi producenta- włożenie modułów w trybie Dual ChannelTaktowanie pamięci ustawiłem na 832 MHz (DDR3-1665) - tak pokazuje Memtest. Próbowałem na 999 Mhz ale Memtest+ po ok 20 minutach zaczął pokazywać błedy. Jeszcze raz dziękuję za rady i wskazówki. Edytowane 10 Września 2014 przez GrzesB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...