Dr.Crash Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 mam nastepne pytanko. tym razem chodzi mi o to, jak juz udostepnilem moj komputer w sieci lokalnej, jako bramke internetowa, to czy mozliwe jest do zrobienia aby utworzyc najpierw konta uzytkownikow, na ktore logowali by sie uzytkownicy, a dopiero pozniej mogliby korzystac z internetu? chodzi mi o to aby jakos zabezpieczyc sie przed tym, aby nikt nie powolany nie podlaczyl sie na lewo. tym bardziej ze switch nie stoi u mnie lecz u jednego z uzytkownikow. jest na to jakas rada? bardzo bym prosil o rady. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 przydziel sobie w dhcp zakres ip... ...polecam do tego programiki typu winroute, wingate, winproxy itp. oprocz tego maja duzo przydatnych funkcji jesli chodzi o ICS i ew. zmiany sa prostsze do zrobienia niz grzebanie za kazdym razem w rejestrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 przydziel sobie w dhcp zakres ip...No i zeby nie bylo niedomowien, musi jeszcze przepuszczac tylko te ip, ktore sa przydzielone, a przydzielane maja byc na podstaiwe adresow MAC kart, wiec nikt inny nie przejdzie. Chyba, ze ktos sobie zmieni MAC, ale wtedy musialby znac MAC kogos z przydzielonych, pozatym nie wiem co by zrobil DHCP jakby 2 karta z takim samym MAC'ie poprosila o IP :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 przydzielby to samo IP ;) to po raz, po dwa pokazalby, ze jest ten sam mac i oba kompy by stracily polaczenie z LANem i INetem ;) (jak pakiet moze isc do dwoch kompow jednoczesnie :?: ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 Smutne, ale prawdziwe,a co najgorsze trudne do wylapania :(. Ale czesto "cfaniaczek"popelni jakis blad lub posiedzi zadlugo jak bedzie na widelcu i wtedy &^*. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldwinc Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 przydzielby to samo IP ;) to po raz, po dwa pokazalby, ze jest ten sam mac i oba kompy by stracily polaczenie z LANem i INetem ;) (jak pakiet moze isc do dwoch kompow jednoczesnie :?: ;)) zgaduje : MULTICAST :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 przyznam sie bez bicia, ze nie wiem jak pakiet moze isc do dwoch kompow naraz..... prosze o wyjasnienie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 W sieciach Ethernet proces komunikacji wygląda nieco inaczej niż w przypadku Internetu. Różni się sam proces enkapsulacji danych a także nadawania. Urządzenia komunikują się za pomocą tzw pakietów. Pakiet składa się z preambuły (naprzemiennie następujące znaki 0 i 1 - informujące o nadejściu ramki). Dalej umiejscowiona jest ramka zawierająca adres docelowy (może być skierowany do pojedynczego odbiorcy - unicast, określonej grupy - multicast lub do wszystkich którzy tą wiadomość odbiorą - broadcast - tak zwany adres rozgłoszeniowy.) i wyjściowy (nasz adres), nr protokołu (pozwalającą określić który protokół używamy) dane oraz CRC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 schemat ramki mogles sobie darowac :P niewieidzlame, ze jest cos takiego jak multicast..... thx ParanoiK ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...