Skocz do zawartości
Dr.Crash

Czy to możliwe???

Rekomendowane odpowiedzi

mam nastepne pytanko. tym razem chodzi mi o to, jak juz udostepnilem moj komputer w sieci lokalnej, jako bramke internetowa, to czy mozliwe jest do zrobienia aby utworzyc najpierw konta uzytkownikow, na ktore logowali by sie uzytkownicy, a dopiero pozniej mogliby korzystac z internetu? chodzi mi o to aby jakos zabezpieczyc sie przed tym, aby nikt nie powolany nie podlaczyl sie na lewo. tym bardziej ze switch nie stoi u mnie lecz u jednego z uzytkownikow. jest na to jakas rada? bardzo bym prosil o rady. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przydziel sobie w dhcp zakres ip...

...polecam do tego programiki typu winroute, wingate, winproxy itp.

oprocz tego maja duzo przydatnych funkcji jesli chodzi o ICS i ew. zmiany sa prostsze do zrobienia niz grzebanie za kazdym razem w rejestrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przydziel sobie w dhcp zakres ip...

No i zeby nie bylo niedomowien, musi jeszcze przepuszczac tylko te ip, ktore sa przydzielone, a przydzielane maja byc na podstaiwe adresow MAC kart, wiec nikt inny nie przejdzie. Chyba, ze ktos sobie zmieni MAC, ale wtedy musialby znac MAC kogos z przydzielonych, pozatym nie wiem co by zrobil DHCP jakby 2 karta z takim samym MAC'ie poprosila o IP :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przydzielby to samo IP ;)  to po raz, po dwa pokazalby, ze jest ten sam mac i oba kompy by stracily polaczenie z LANem i INetem ;) (jak pakiet moze isc do dwoch kompow jednoczesnie :?: ;))

zgaduje : MULTICAST :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sieciach Ethernet proces komunikacji wygląda nieco inaczej niż w przypadku Internetu. Różni się sam proces enkapsulacji danych a także nadawania. Urządzenia komunikują się za pomocą tzw pakietów. Pakiet składa się z preambuły (naprzemiennie następujące znaki 0 i 1 - informujące o nadejściu ramki). Dalej umiejscowiona jest ramka zawierająca adres docelowy (może być skierowany do pojedynczego odbiorcy - unicast, określonej grupy - multicast lub do wszystkich którzy tą wiadomość odbiorą - broadcast - tak zwany adres rozgłoszeniowy.) i wyjściowy (nasz adres), nr protokołu (pozwalającą określić który protokół używamy) dane oraz CRC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi