Skocz do zawartości
Dart9

Multimedialny i do nauki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem poradzić się Was jaki komp byłby dla 12 latka odpowiedni w celach nauki i rozrywki.

Chłopak będzie pobierał prywatne lekcje informatyczne. Szczerze mówiąc nie wiem do jakich szkolnych celów będzie wykorzystywał komputer ale myślę, że jakieś podstawy, z czasem tworzenie stron internetowych. - tu obawiam się wielu szczegółowych pytań od Was ....odpowiedzi nie znam :]

Rozrywka: filmy i prostsze gry. 

Komputer kompletny bez myszki bo tą dobierze do własnej dłoni.

Im taniej tym lepiej. Pułap cenowy  1500-2000 zł ( z hakiem) 

Monitor dobry, nie męczący oczu do dłuższej/częstszej pracy. Prawdopodobnie zostanie do kolejnego sprzętu zakupionego za 3-4 lata. Z dobrą gwarancją.

Mam pewną propozycję i pytania z nią związane.

Multimedialny+nauka 

Monitor wybrałem Dell'a  - nie wiem czy nie jest zbyt profesjonalny jak dla 12 letniego chłopaka. Ale mają dobry serwis a i o oczy młodzieńca trzeba zadbać. 

21." vs 23"  -różnica jedynie 38zł.

Chyba, że macie jakieś zamienniki równie dobre w niższej cenie.

Brak karty grafiki, powodem jest budżet a i myślę, że na początek wystarczy integra 4600 ( za około 6miesięcy będzie dokupiona dedykowana)

4GB ramu, jeśli nie wystarczy również dołoży się kolejną kość.

W zestawie umieściłem obudowę Zalman Z3 choć preferowana ze względów wizualnych jest (droższa niestety)   czarno-zielona

Procesor ...nie wiem czy nie przesadziłem z tym i5.  Nie wystarczyłby Pentium G3420?

Zasilacz Tańszy-CorsairVS series 450w czy wiele ustępuje wybranemu XFX?

Wdzięczny byłbym za pomoc i właściwe korekty.

Edytowane przez Dart9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Yogi311

RAM  - CL11 nie CL9? Jaka widoczna różnica będzie?

Zasilacz - konieczny jest 500W?

SSD - zamiast talerzowego?  Jestem w 100% przekonany, że pojemności 1TB nie wykorzysta. Został uwzględniony ze względu na małą różnicę cenową między 500GB.

@tesel

Myślałem podobnie :) ale nie wiem czy nie będzie musiał chodzić pograć do kolegi. Rodzice (prawnik, lekarz) raczej zdecydowani na edukację chłopaka, nie rozpieszczają jego choć stać ich na większy wydatek i ten ograniczony budżet jest przemyślany/celowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi