mirw76 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Trapi mnie mianowicie jeden problem...komputer... Nie sądzę, aby pięcioletni marketowy staruszek, podołał w grach, w najbliższej przyszłości...?-Pentium® Dual-Core CPU E5200 @ 2.50 GHz-GeForce 9500GT-RAM 3.00 GBDlatego też podjąłem decyzję o zmianie sprzętu na zupełnie nowy...tylko nie jestem do końca pewien, z jakich podzespołów go poskładać, no i jaki monitor do tego? Tyle teraz tego na rynku, a ja jak ten osiołek, co mu w żłoby dano... Mam co prawda kilka złotych odłożonych na czarną godzinę i inne wydatki, ale na komputer i monitor też się coś znajdzie... Nie mam fioletowego pojęcia ile trzeba wyłożyć na przyzwoity sprzęt? Myślałem o komputerze typowym do gier, na którym po kilku latach dalej będzie można grać, w miarę, na przyzwoitym, wysokim poziomie i nie będzie płaczu, że coś kuleje.Byłem w kilku punktach, nawet w osławionym morele.net ale odchodziłem nie przekonany tym co mi proponowano... Jaki komputer i monitor byście łyknęli na moim miejscu? A może coś z gotowych zestawów wybrać? http://www.purepc.pl/artykuly/zestawy_komputerowehttp://www.morele.net/komputery/kompute ... oduct_listhttp://www.morele.net/komputery/kompute ... oduct_listhttp://www.morele.net/komputery/kompute ... oduct_list Nie jestem biegły w te klocki i jak wspomniałem, komputer ma spełniać swoją funkcję (gry...wymagające gry, także w przyszłości) i cieszyć przez długi czas na przyzwoitym poziomie bez większych ingerencji...Jeżeli chodzi o koszty... Z tego co mi proponowano, to wynosiło 3-4 tys. za sam komputer, bez peryferii (poniżej tej kwoty, nie ma co podobno schodzić?). Maksymalnie mogę przeznaczyć 4-5 tys. na jednostkę z monitorem... Nie są to małe koszty, dlatego też nie chciałbym żałować wydanych oszczędności i rwać włosów, których i tak pozostało niewiele. Kobieta i tak mnie dobije, dlatego proszę Was, podarujcie mi odrobinę luksusu i radości z życia, a przy tym nie kopcie już i tak dogorywającego... Szczerze... Nie wierzę typowym handlarzom, którzy chcą zarobić na przeciętnym zjadaczu chleba, a przy okazji wywietrzyć lamus, dlatego też cała nadzieja w Was, drodzy Forumowicze... liczę tylko i wyłącznie na Was... Pomóżcie proszę w złożeniu sensownej maszynki...Będę dozgonnie wdzięczny... Z podziękowaniem...Mirek Edytowane 5 Października 2014 przez mirw76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Podstawowe pytanie: w co grasz i jakie masz oczekiwania względem PC? Czy ma być to hardcorowa maszyna, która podoła grom na najwyższym detalach? Nawet nie patrz na te składaki w morele. Szkoda czasu i nerwów. Monitor zaproponowałbym 120/144 Hz, ale nie wiem, czy jesteś aż takim pasjonatem FPS'ów. Na dzień dobry zaproponowałbym CI taki zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/a2CDI6/ Do tego oczywiście dojdzie koszt zakupu GPU za ~ 1400-1500 PLN. Mowa tu o GTX 970, która już się pojawiła w sprzedaży, ale na razie jej ceny szokują :P W podstawie znajdziesz i5-4590, a więc wydajny procesor Intela z zablokowanym mnożnikiem. 8GB pamięci RAM, nieźle wyposażoną płytę w formacie ATX, 1TB HDD, semi-modularny zasilacz CM o dobrej charakterystyce elektrycznej. Komplet o który prosiłeś. Dochodzi do tego SSD, który podniesie komfort korzystania z PC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirw76 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Dzięki wielkie piterr3 za oddźwięk w mojej sprawie. Postaram się odpowiedzieć na twoje pytania... Przede wszystkim chciałbym aby to był sprzęt na "lata". Napisałem to w cudzysłowie, gdyż nie mam pojęcia ile taki sprzęt pociągnie nowości wydane w "przyszłości" (i znowu cudzysłów), a nowe gry, wydawane z miesiąca na miesiąc, są coraz bardziej wymagające... Nie wiem czy jest to możliwe, czy też nie, aby za te X lat nie składać na nowo komputera bo stary nie daje rady, a tylko zrobić mu drobny upgrade za "drobną" opłatą? Kiedyś grałem dużo więcej, częściej, ale i ja byłem młodszy i nie miałem tyle na głowie co teraz... Z drugiej strony, to się trochę zniechęciłem świadomością, że mój obecny komputer jest zbyt słaby, by pociągnąć moje gry, do których wychodzą nowe mody, kolejne części, lub zupełnie nowe tytuły, w które chciałbym zagrać, które z kolei pożerają RAM, wymagają wydajniejszego GPU, CPU etc.... Dla przykładu podam...seria Empire Total War (zmodowany do potężnych armii, efektów etc. + gra w mp/coop), seria Stalker (np. mod Misery), seria Arma (mody + gra w mp/coop)... Kiedyś byłem wielkim fanem serii Call of Duty. Nie spałem po nocach, tylko tłukłem się na serwerach... Ale komp kucnął na Call of Duty: Modern Warfare 2. Obecnie też jest kilka tytułów po które chciałbym sięgnąć, ale niestety... Chciałbym aby gry cieszyły również oko i mam nadzieję, że przy dzisiejszej technologii, wygląd i wydajność na wysokim/ maksymalnym poziomie, można upchnąć w jednej budzie? Oprócz gier, bawię się fotografią, obróbką zdjęć (całych albumów niekiedy) etc. Tak jak napisałem, maksymalnie 5 tys. mogę dać za takie cacko z monitorem... Czy jest to możliwe? Będę wdzięczny za wszelką pomoc... Z góry wielkie dzięki... Mirek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...