Skocz do zawartości
krzywus

Raid 0 + 2xCaviar 80G 8MB cache'u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem kartę Adapteca 1200A i do tego 2 dyski WD Caviar SE - z 8MB cachu. Wszystko by było dobrze gdyby nie fakt, że nie mogę osiągnąć transferu wyższego niz jakies 35000KB/s a najczęsciej coś koło 20000kB/s...:(

Serdecznie proszę o pomoc co z tym zrobic?

Pozdrawiam

K.Krzywicki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedna rzecz : gdzieś czytałem że niektóre kontrolery w środowisku NT (czyli defacto xp , w2k też) powodują spowalnianie transferu przy plikach większych niż 100MB - w zasadzie nie same kontrolery , tylko cioolate sterowniki

może tu leży przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedna rzecz : gdzieś czytałem że niektóre kontrolery w środowisku NT (czyli defacto xp , w2k też) powodują spowalnianie transferu przy plikach większych niż 100MB - w zasadzie nie same kontrolery , tylko cioolate sterowniki

może tu leży przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupia sprawa. Podobno te dyski nie za dobrze działaja w macierzy raid 0. 

Moze ktoś tobie pomoze.... :?  Tak czy siak zawsze mzona je rozłaczyc .. ;)

taaaaa a gdzie to widziales?????? z tego co wiadomo seagate baraccuda zle wspolrpacowaly w macierzy, ale ze WDC 8O

PS. ja stawiam na kontroler, chwilke musisz poczekac, bo szukam pewnego artukulu o kontrolerach...

oto i ten test

mam przed soba rowniez gazetke i.... adaptec, wypadl najslabiej!

artykul ma swoje lata, ale....

a ze swojej strony moge polecic odwiedzenie strony producenta: bios, sterowniki ipt. adaptec

ewentualnie zadawac pytania u zrodla knowledgebase

jesli masz windows xp, sprawdz czy przypadkiem dysk (macierz) nie zostala zainstalowana jako dysk SCSI, jak wiadomu w tym przypadku UDMA nie dziala! Podczas instalacji Win Xp trzeba w odpowiednim momencie zainstalowac sterowniki kontrolera! Zycze powodzenie, a jak juz sie uda, to napisz jakie masz transfery, tez mysle o macierzy na tych dyskach! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...