~Ave~ Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) WitamPrzymierzam się do kupna SSD aby przyśpieszyć system, którego uciągnięcie 1TB Samsungowi F1 - zapełnionemu w 95%) przychodzi już z wielkim trudem.Mam jednak zasadnicze pytanie:- podłączając SSD przez SATAII ile relatywnie tracę z prędkości / przepustowości zapisu względem SATAIII?Mierzę raczej w budżetówki 120-128GB Crucial, Plextor.Posiadam i7-860 na rzecz jasna LGA1156 bez SATAIII niestety, ale nie pali mi się zmieniać platformy chyba...że podłączanie SSD przez SATAII mija się z celem? A może nie?Będę wdzięczny za odp.Pozdrawiam Edytowane 28 Października 2014 przez ~Ave~ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 Zyskujesz tyle, ze stratami nie musisz się przejmować. Tracisz tylko na transferach liniowych, benchmarkach. Kupuj śmiało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
~Ave~ Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 A inaczej - SSD pod SATAII będzie odczuwalnie wolniejsze od SATAIII? Jest sens z tego powodu zmieniać platformę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 Nie zauważysz różnicy w normalnym użytkowaniu. Nie ma sensu zmieniać platformy dla samego sata3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 Odczuwalny będzie tylko spadek transferu i tych operacji które na transferze bazują np. kopiowanie czy wyszukiwanie . Choć jak nie miałeś nigdy SSD to i tego nawet nie odczujesz . SSD@SATA II i tak będzie szybsze niż klasyczny HDD@SATA II czy SATA III . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 z doświadczenia SSD SATA1 będzie szybszy od hybrydy HDD SATA3 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2014 U mnie Plextor M6S fv1.3 na sataII SB750 ahci 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2014 Zmień sterownik na ten od Microsoftu, będzie lepiej. Tutaj mój M5S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Klaus wiesz może czemu przy Acces time w AS SSD mam error ? Edytowane 6 Listopada 2014 przez \\ MarcO // Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2014 Nie wiem, może przerwałeś test? Raczej nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2014 MarcO wyniki jak na sata2 i amd masz dobre, w zasadzie max co możesz z tego chipsetu wycisnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elevetoo Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Witam! Mam bardzo podobny problem, dlatego nie chcę zakładać nowego tematu tylko podepnę się pod istniejący. Przechodząc do rzeczy, przymierzam się do zakupu dysku SSD, ale moja płyta główna posiada tylko jedno gniazdko rozszerzeń SATA III i tu pojawia się dylemat co powinienem zrobić. Czy pod SATA III podpiąć SSD, a pod SATA II HDD, czy na odwrót? Nie jestem od tego typu zagadnień specjalistą więc dlatego moje zapytanie kieruję do was forumowicze. Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam! Dodatkowe informacje: Płyta główna: MSI B75A-G43 Obecny dysk HDD: Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2015 SSD najlepiej podepnij pod SATA III , klasyczny HDD bez problemu może pracować na SATA II - i tak w pełni nie wykorzysta tej przepustowości . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2015 SSD na SATA3, HDD na SATA2. Włączony tryb AHCI 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...