Quarien Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2014 Hej, mam pytanie po części z gatunku "co kupić?" jak i też "czy kupić?". Otóż, posiadam 6GB RAMu w zestawie trzech kości. Póki co było całkiem okej, ale zacząłem dostrzegać pewne braki w ilości pamięci. - Gry zaczynają mieć w wymaganiach 8GB - Przy jednoczesnym uruchomieniu chrome/indesign/photoshopa widzę że mam prawie 90% pamięci zawalone - Używam wirtualnych maszyn i lubię tym przydzielać jak najwięcej pamięci tylko mogę. Tzn. na komputerze mam Windows 8, ale niektóre narzędzia/kompilatory itp. działają na 7... nie będę robić formatu dla paru linii kodu... a z drugiej strony, tak czy owak pisanie na wirtualce z 2-3GB pamięci jest irytujące. wniosek - dołożyć więcej pamięci. Aczkolwiek, kontrargumentem jest to, że mój aktualny sprzęt, mimo iż całkiem niezły, powoli zaczyna być... stary, bo ma 4 lata. Na chwilę obecną, na wydajność nie narzekam, ale mimo wszystko realnie rzecz biorąc, za rok, dwa będę robił update. I już teraz widzę, że wszedł standard DDR4... W związku z tym pytanie: Czy uważacie, że powinienem teraz dołożyć pamięci? + Wygoda z pracy + Warto załapać się przed podwyżką cen - Przy kupowaniu nowego komputera tak czy owak, będę musiał dokupić nowy komplet - Muszę kupić zestaw trzech kości Zakładając, że dojdziemy do wniosku "tak, rób update póki tylko możesz" Problem polega na tym, że praktycznie nie da się znaleźć przyzwoitych kości DDR3 w zestawach po trzy. I chyba tu przede wszystkim rozbija się cały problem. Przyznam się, mam dosyć mgliste pojęcie o pamięciach ram i o tym w jaki sposób powinienem je parować. W każdym razie, wiem tyle, że powinienem mieć trzy sztuki. Co proponujecie? Czy przejdzie na przykład rozwiązanie kupna trzech identycznych, aczkolwiek osobnych kości? Dla porządku, podaję aktualną specyfikację: Płyta: Asus P6X58D-E CPU: Intel i7 950 RAM: 3x2 Kingston HyperX 2000 mhz CL9 GPU: GTX 770 SSD: Plextor M6S 256GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2014 Jak dobrze pamiętam to możesz dołożyć 1 kość, ale będzie ona działać w single channel. Możesz również dołożyć dowolny zestaw 3 kości (np. 3x4GB) i spokojnie możesz kupić 3 osobne kości (najlepiej jeden model i podobny parametrami do twoich), nie musi to być koniecznie zestaw. Kupując ram nie wiele się traci,można go potem odsprzedać w przyzwoitej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) Nie musisz wcale szukać zestawu trzech pamięci. Zobacz co mówi instrukcja o obsadzaniu banków pamięci i do tych dwóch możesz sobie z powodzeniem dodać 2x2GB. Zobacz na mój konfig. W manualu mam opisane, że mogę używać dwóch pamięci w czarnych slotach, trzech pamięci w czarnych slotach lub kombinacji trzcy w czarnych + dwa w niebieskich. Zresztą teraz tak lecę, bo mi jedna kość 2GB padła. Jeśli komp Ci działa i to jeszcze wystarcza możesz rozbudować i nie czekać na to co przyniesie przyszłość. Sam napisałeś, że dobijasz do 90% użycia ramu. Za jakiś czas wszystko pogonisz albo zostawisz sobie dual kit żeby odpalić na nowej płycie do czasu zorganizowania sobie czegoś lepszego. Reasumując obsadzając 4 pierwsze banki będziesz miał dual channel, obsadzając 3+2 prawdopodobnie tripple channel. Przynajmniej tak mi mówi CPU-Z. Edytowane 1 Listopada 2014 przez KosiMazaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...