Skocz do zawartości
Tabalan

[Zestaw] Mały komputer do biura z SSD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastosowanie komputera: Biuro
    Maksymalna kwota jaką dysponujesz: ~1800 zł (Polska)
    Których części potrzebujesz: Cała buda
    Czy będziesz podkręcać sprzęt: Nie
    Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor: Zwykłe HD, nie wiem czy będzie zmieniany. Porty z tyłu zaczynają świrować, więc możliwe
    Specjalne wymagania: Cichy, mała obudowa
    Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera: Poprzedni komputer ma już z 6 lat, więc budowa od nowa
    Własna propozycja zestawu:

Procesor:

AMD APU A6-7400K (Procesor) [Gdy przeglądałem niektóre testy to wydajnościowo nie jest zbyt daleko w tyle za Pentiumem, a jest w podobnej cenie, więc chciałbym dać szansę AMD]

Płyta główna:

MSI A88X WiFi (Płyta główna) [Mało płyt Mini ITX (mały rozmiar wymagany) pod FM2+. Ta ma WiFi, które jest wymagane przy tym komputerze]

SSD:

Crucial MX 100 256 GB (SSD) [256 GB starczy]

Zasilacz:

be Quiet SFX 2 300W (Zasilacz) [dosyć tani i niezły zasilacz SFX]

Obudowa:

Silverstone Sugo SG 05 Lite (Obudowa) [niewielka obudowa, bardzo ważne]

RAM:

Goodram Play 4 GB 1866 (Ram 1)

lub

Crucial 4GB 1600 (Ram 2) [low profile, gdyby pierwsza propozycja wadziła z chłodzeniem CPU]

Chłodzenie CPU:

Silverstone Argos SST-AR06 Low Profile (Chłodzenie procesora) [horyzontalne chłodzenie, ponieważ jego wysokośc musi być mniejsza niż 86 mm]

Mozliwe, że ten komputer będzie stał na biurku lub bardzo blisko biurka, więc zdecydowłem się na zmianę chłodzenia procesora, aby było ciszej. Procesor AMD, bo chciałbym dać im szansę, a w testach wypada całkiem nieźle (argumenty, że AMD jest be, a Intel super duper mozna pominąć, wolałbym coś konkretnego). Ten procek jest na rdzeniach Kaveri i w 28 nm. Obecny komputer ma HDD o pojemności 232 GB, z czego zajęte jest ~60 GB, więc sam SSD wystarczy. Zestaw musi być mały i jest to bardzo ważne, podobnie jak Wifi (może być na mobo lub osobno).
Z góry dzięki za pomoc,
Michał

Edytowane przez Tabalan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze

małe zmiany.

klik klak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, przed chwilą rozmawiałem z tatą i budżet jest mniejszy o 200 zł (tj. 1600 zł). Przy zmianie obudowy na kompatybilną z micro-ATX (nieznacznie droższa) płyta główna do tego A6-7400K jest tańsza o ~200 zł, więc jakoś bym się zmieścił w tym budżecie.

Bo przy tej cenie to i3 już się chyba nie załapie? Z tego co sprawdzałem to ten A6 7400K może konkurować z Pentiumami (nieco słabsze rdzenie, lepsza grafika).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi