ThimGrim Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Witam, Chciałem spytać jak ocenilibyście poniższy zestaw. Zaznaczam, że mój ostatni komputer pochodzi sprzed epoki kamienia łupanego (ale już chyba z XXI wieku;-)), dlatego nie za dobrze orientuję się w tym co jest teraz w miarę okej na rynku. Używał tego sprzętu będę do pracy (bardziej) i gier (mniej). Do pracy to nie mam większych wymagań (praca z tekstem), poza w miarę dobrym monitorem (i ten Dell podobno jest ok). Co do gier, również nie oczekuję potwora wydajnościowego, ale miło by było gdyby Wiesiek 3 (+ elite dangerous, + star citizen i w ogóle :P) ruszył - niekoniecznie na full detalach. Mój budżet na całość (komputer + monitor) to 3000 zł. P.s. Nie mam żadnych elementów, które mógłbym wymontować ze starego komputera, bo chyba nawet złącze od DVD mam jakieś przestarzałe... :P zestaw Gigabyte GA-B85M-HD3 Intel B85 LGA1150 BOX Intel Core i5 4460 LGA1150 BOX MSI ATI Radeon R7 265 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP (ver.OC) Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix Sport CL9 Chieftec GPA-500S8 500W OEM Liteon nagrywarka DVD iHAS122 czarny OE SilentiumPC Brutus S20 Pure Black BT-S20 + Crucial SSD M500 120GB SATA3 Monitor - Dell 23" P2314H I jeszcze co do dysku. 120 GB to trochę mało, ale nie chcę odpuszczać wydajności jaką daje ssd. Wszystko co tu wymieniłem nie przekracza 3000 (monitor kupię gdzie indziej). I jeszcze pytanko: wiem, że ssd znacznie przyspiesza uruchomienie systemu i jego działanie, ale jak jest z programami/grami - czy ich instalacja na dysku ssd również znacznie przyspiesza ich działanie? Bo jak nie, to starczyłby mi do ~70 dysk ssd (na system) + jakiś nieduży (250-300) zwykły hdd. P.s.s. Komputer muszę kupić do końca tego roku, także nie wchodzi w grę czekanie na cośtam nowego co się ma pojawić... ;) P.s.s.s. Jeżeli macie jakieś rady na czym da się oszczędzić, a do czego lepiej dołożyć, to chętnie poczytam. Z góry dzięki. P.s.s.s.s. Zestaw polecił mi ktoś inny, ja poddaję go tylko weryfikacji... ;) Ale z obiegowych opinii wygląda okej, tylko coś nie jestem pewien tego zasilacza, bo różne opinie o nim czytałem... Edytowane 10 Listopada 2014 przez ThimGrim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...