datharai Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 Jako że jest to mój pierwszy post tutaj, chciałbym najpierw przywitać się z wszystkimi forumowiczami. :) A teraz, bez zbędnych ceregieli przedstawię moją porśbę. Otóż, składam zestaw komputerowy przeznaczony głównie do grania i sporadycznego projektowania w programach CAD'owskich typu Solid Works. Oto lista dobranych przeze mnie komponentów: Procesor - Intel i7-4790K 4.00GHz 8MB BOX Płyta główna - Gigabyte GA-Z97X-GAMING 5 Pamięć - Kingston 8192MB 1866MHz HyperX Savage CL9 Karta graficzna - Gigabyte GeForce GTX970 4096MB 256bit Gaming G1 Chłodzenie procesora - Thermalright HR-02 - Macho - Black White Dysk - Seagate 1TB 7200obr. 64MB Zasilacz - SilentiumPC 700W Supremo M1 Platinum BOX Nagrywarka - LG GH24NSC0 SATA czarny OEM Monitor - LG 23MP65VQ-P Jak zapewne zauważyliście na liście nie znajduje się żadna obudowa, wynika to z faktu, że właśnie to jej wybór jest dla mnie największym problemem. Łatwo dzisiaj znaleźć dobrą, futurystyczną obudowę, mi jednak zależy na prostej elegancji takiej jak np. w Cooler Master SILENCIO 550 czarna czy Antec Performance One P100. Nie wiem jednak jak wygląda sprawa obiegu powietrza w tych obudowach (4790K ponoć lubi sie grzać) i ich wyciszenia (Gigabyte nie należy chyba do najcichszych z kart). W związku z tym chciałbym prosić o ocenę przedstawionego zestawu i propozycję obudów. Z góry dziękuję :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) i7-4790K ma pod IHS gluta. Przez którego odprowadzanie ciepła stoi na wyjątkowo żenującym poziomie. CPU będzie nagrzewał się do temperatury ~ 80C, a dotykając radiator chłodzenia stwierdzisz iż jest to niemożliwe, bo ten będzie chłodny ;) To po prostu Haswell. Tak, więc temperatury CPU możesz pominąć w ogólnej rozprawie nt. prawidłowego/wystarczającego obiegu powietrza we wnętrzu case. No chyba, że masz zamiar robić skalpa. Oba zestawy są okej. Z tym, że te obudowy i tak w 100% nie wyciszą GPU Gigabyte. Czemu nie weźmiesz nieco droższej karty, ale takiej która zapewnia niski poziom emisji hałasu? Mój fawory, to oczywiście Strix: http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-strix-geforce-gtx-970-4gb-ddr5-256bit-dp-hdmi-dvi-strix-gtx970-dc2oc-4gd5-649210/ Edytowane 15 Listopada 2014 przez piterr3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
datharai Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) Dzięki wielkie za pierwsze wypowiedzi i przedstawione propozycje. Co do karty graficznej, spodziewałem się raczej, że podsuniecie mi pomysł o zakupie MSI, który ogólnie chyba lepiej wypada w testach niż ASUS. Gigabyte oczywiście jest głośniejszy od obu wcześniej wspomnianych (wiadomo, półpasywne chłodzenie ww robi swoje), za to trzyma niższe temperatury. Ciekaw jestem jak wygladają różnicę w głośności przy zamkniętych obudowach, czy w ogóle da się je zauważyć (mowa oczywiście o sytuacji gdy karty są obciążone). Co się zaś tyczy procesora, skoro wspomniany i7 ma takie problemy z przewodzenie ciepła na IHS, to czy jest jakikolwiek sens kupować coś na podmiankę stockowego chłodzenia? Edytowane 15 Listopada 2014 przez datharai Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyssp Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 Sens jest, chociażby po to żeby było ciszej pod obciążeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
datharai Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 W sumie racja. Mógłbym jeszcze prosić o ocenę zasilacza i ewentualne propozycje zamienników oraz o to samo w stosunku do monitora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyssp Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 Co do monitora to mogę polecić ciut tańszy http://www.x-kom.pl/p/172820-monitor-lcd-led-23-aoc-i2369vm-czarno-srebrny.htmlsam używam i jest w porządku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
datharai Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 Dzięki, ciekawa propozycja, a w dodatku bedzie pasował do czarno szarych głośników logitecha ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...