Skocz do zawartości
kamilhacza

Zestaw dla grafika za 8000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

mam problem ze złożeniem sprzętu, niestety pomimo godzin czytania, nie jestem wstanie zestawu złożyć, bardzo proszę chociażby o wskazówkę jak mam to ogarnąć aby nie kupować niekompatybilnych ze sobą elementów albo nie wybierać przerostu formy nad treścią.

• Zastosowanie komputera :  grafika 2d corel/ai/ps oraz montarz wideo After i Premier
  • Maksymalna kwota : chciałbym skrzynkę zamknąć w 8000zł
  • Których części potrzebuję : sama skrzynka
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : raczej tak, przy renderingach dużych materiałów
  • Rozdzielczość mojego monitora : min. 3 monitory fullhd, moze jeden 2560x1440
  • Specjalne wymagania :  AES
  • Części z poprzedniego komputera : NIC
  • Własna propozycja zestawu :

1. Płyta Główna - Płyta główna Asus RAMPAGE V EXTREME X99, QuadDDR4-2133, SATA Express, SATA3, RAID, E-ATX

2. Procesor       -  Procesor Intel Core i7-5930K LGA2011-V3 64bit 3.5GHz 140W 15MB BULK (CM8064801548338)

3. Ram              -  Pamięć HyperX Predator DDR4 2800 CL14 16 GB (HX428C14PB2K4/16)

4. Chlodzenie  -  Chłodzenie CPU PHANTEKS PH-TC14PE czarne

i tutaj się zacinam, bo wychodzi mi 5790,23 czyli blisko do 8000 a jeszcze poniższe elementy, czyli coś za duzo, moze cos żle...? i nie wiem co wybrać, jest tego taki ogrom, naczytałem sie pełno, testów oglądałem ale nie mogę racjonalnie złożyć tego zestawu.

5.Zasilacz -  ? pewnie wziął bym za duży, nie mam zielonego pojęcia.

6.Dysk SSD ? jakis 256 albo 128 zależny mi szczególnie na wsparciu AES do tego jakieś potem sobie kupie hdd i zainstaluje w raid

7.Obudowa -  ? cos minimalistycznego, ale nie wiem jak sprawdzić czy się zmieści płyta, czy chłodzenie

8. Grafika  -  ? no i rodzynek.. w gry to gram na konsoli, ale nie wstawię karty za 50zł, przydała by się ewentualnie karta z CUDA która pomaga w grafice. Ważne jest podłączenie 3-4 na full hd monitorów jednocześnie żeby karta to dźwignęła

Generalnie, skrzynka ma stać i robić swoje, ma mieć moc w standardzie i możliwość przyładowania turbo... rozbudowa potem wchodzi również w gre.. czyli ssd na pcie, ultra m.2 dorzucenie karty na sli czy tez wymiana procesora za 3 lata na mocniejszy.

Na procesor jestem zdecydowany czyli i7-5930K, reszta to próby dobrania elementów aby racjonalnie wykorzystać jego moc. Nad płytą jeszcze się zastanawiałem nad asus x99 Deluxe, ale po prostu nie potrafię ocenić czy nie zrobię sobie fopa i zmniejszę możliwości zestawu.

No nic... tylko się uchylam i proszę o jakieś mądre słowo...

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze: wymień procesor z 5930K na 5820K. 5930K w porównaniu z 5820K obsługuje większą ilość linii PCI-E i to tyle.

Zegary tych dwóch procesorów zrównasz w kilka chwil.

Od razu Cię uprzedzam, że OC na platformie X99 potrafi być kapryśne. 

Za zakup mobasa i 5820K na jednym rachunku otrzymasz zwrot w wysokości 330 PLN: https://toptechcashback.com/pl/pl/pages/cashback/qualifying

Pamiętaj, że na tym rachunku nie mogą widnieć inne podzespoły od tych przeze wymienionych.

Tak, więc wybierając ten CPU: http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-5820k-lga2011-64bit-3-3ghz-140w-15mb-box-bx80648i75820k-660963/

Odchodzi Ci 700 PLN + kolejne 330 PLN za mobasa.

Płytę wymieniłbym na: http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-x99-a-x99-quadddr4-2133-gblan-raid-sata3-usb-3-0-atx-665715/

Nie ma sensu płacić za ten podzespół PC aż 1600 PLN :D

Karta? Nie jestem specjalistą od hardware pod grafikę, więc poczekaj na komentarze innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi