Ashtaway Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 Witam, Chciałbym trochę podnieść wydajność komputera, głównie w grach. Mam do wydania mniej więcej tysiąc złotych (najlepiej mniej, ale jeśli wynik będzie znaczący to może być trochę więcej), Posiadam w tym momencie: Płyta: Gigabyte GA-870A-UD3 Procesor: AMD Phenom II X4 965 RAM: W sumie 8GB 1333 Mhz (tak naprawdę to 4GB jest 1600Mhz) Dysk SSD: Corsair 2.5'' SSD Force Series GT 120 GB (Kupiłem niedawno Cruciala MX100 256GB, ale póki co leży nieużywany) Karta graficzna: MSI Radeon R9 270X Gaming 2GB Zasilacz: XFX Core 450W 1. Zastanawiam się nad zmianą RAMu na 16GB, żeby podciągnąć trochę prędkość, ale może bardziej opłacalne będzie zmienić na 12GB i niech to sobie działa z 1600 Mhz? Czy mocno odczuję różnicę jeśli jednak kupię np. 16GB? Pytanie dodatkowe - w opisie płyty widzę "Dual Channel DDR3 1866+" czy to znaczy, że maksymalną obsługiwaną prędkością będzie 1866 i nie mam co kupować 2400 gdybym zmieniał cały RAM? 2. Czy zmiana dysku na Cruciala wpłynie na wydajność komputera w grach? Wszystkie gry i tak mam na HDD. 3. Wdzięczny będę za inne propozycje przyspieszenia komputera, w rozsądnym budżecie, nie znam się aż tak jak koledzy tutaj, a nie chcę wywalać 1000 zł i nie widzieć później żadnych efektów. Nie ukrywam, że najchętniej zmieniłbym pamięci, brat ma tylko 4GB i chętnie bym mu podrzucił od siebie drugie tyle. Tak samo gdyby się okazało, że najkorzystniej dla mnie zmienić kartę graficzną, ma się kto moją aktualną zaopiekować ;) Ale jeśli ktoś widzi lepsze rozwiązanie dla mojego blaszaka to będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 Pamięć zostaw, kup i5 4590 + mobo. To da wzrost wydajności w grach. Jeśli masz dwa ssd, gry instaluj na ssd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ashtaway Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) A nie lepiej i5 4690 i dostać zwrot w promocji Cash back? Np. za taki zestaw: i5 4690k 3,5Ghz plus MSI Z97 Gaming 5 dam 1469 zł, ale 230 dostanę z powrotem. Mam dwa SSD, ale jeden chcę dać bratu ;) Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Ashtaway Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 Jeśli masz ochotę pokręcić i jesteś skłonny dołożyć, bierz 4690k... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ashtaway Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 A jeśli nie mam ochoty kręcić? Jaką płytę i procka byś polecał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 Jeśli nie chcesz kręcić, sens brania 4690k jest o ile po zwrocie wyjdzie tyle, co 4590 (góra 100zł więcej). Inaczej po co przepłacać? Masz jakieś wymagania wobec mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ashtaway Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 Chciałbym żeby docelowo obsłużyła bez problemu 16GB RAMu, powiedzmy minimum 2133 Mhz, a najlepiej 2400. To z myślą o kolejnym upgradzie, ale poza tym brak wymagań. Bo chyba USB3 to już standard? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 To ze względu na wymagania co ro pamięci, musisz szukać czegoś na Z97. To bież w zestawie z 4690k i rób zwrot kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ashtaway Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2014 Dzięki, pewnie tak własnie zrobię. Tylko jeszcze muszę przeliczyć budżet na grudzień ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...