Skocz do zawartości
2002JSQ

Chassis Intrusion

Rekomendowane odpowiedzi

Po zaktualizowaniu BIOSa, w PC Health Status (jak dobrze pamietam)

pojawila sie nowa opcja: Chassis Intrusion.

Do dzis nie wiedzialem co to jest, az tu wpadlem na cos takiego:

Chassis Intrusion (czujnik otwarcia obudowy) 8O 8O 8O

http://republika.pl/netstar007/index/glown...ne/asusa7vc.htm

Czy ktos moglby powiedziec pare slow na ten temat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobo posiada piny do podłączenia czujnika - normalny wyłącznik , który podaje info o tym , czy buda otwarta czy zamknięta

odszukaj opcję CHASSIS INTRUSION w biosie (chyba pod ADVANCED BIOS SETUP) i przełącz na DISABLED

więcej ryja ci nie rozedrze o otwartą budę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niebardzo wiem jak by moglo to dzialac ...

wyjaśniam : boczna blacha przykręcona do kompa powoduje zwarcie styków wyłącznika . info dostaje się do mobo , która wie , że obudowa jest zamknięta

w momencie zdjęcia bocznej blachy następuje przerwa w obwodzie wyłącznika spowodowana jego rozwarciem - mobo wrzeszczy , że obudowa jest otwarta .

po wyłączeniu opcji w biosie nie jest to brane pod uwagę

a łyżka na to : niemożliwe... :lol: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To musialaby chyba byc jakas droga, firmowa obudowa, ktora mialaby jakis czujnik czy cus... Wtedy bym ja laczyl z MOBO i mogloby to dzialac.

Nie mam zadnych komunikatow na ten temat, tylko po aktualizacji zobaczylem ze sie to pojawilo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez nadzialem sie kiedys na inny patent. Przyniosl mi facet do naprawy taki komputerek Compaq. Wizualnie buda byla bardzo mala i patrzac na wielkosc byla mniejsza niz moj magnetowid.

Mial leciec tam format, a ze nie bylo CD-ROMu i gosc chcial oszczedzic troche danych a ja musialem wgrac instalke Win98SE, potrzebowalem sie podpiac z dyskiem.

Probuje zdjac obudowe, a tu ni ch***! Z lewej, z prawej, z przodu, z tylu, kurfa, NIC, an drgnie.

No to przyatakowalem ja dobrym srubokretem. Po kilku minutach odeszla, troche sie przy tym zginajac...

Patrze od razu co to tak trzymalo?

Okazalo sie ze byl tam jakis elektromagnes, ktory trzymal te gowno 8O, przelaczasz w BIOSie, slychac lekki klik i schodzi jak po masle... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak prawde mowiac wydawalo mi sie ze to byl elektromagnes lub cos pochodnego. A w BIOSie byla opcja zwiazana z zabezpieczeniem obudowy. W momencie przestawiania za kazdym razem slychac maly klik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To musialaby chyba byc jakas droga, firmowa obudowa, ktora mialaby jakis czujnik czy cus... Wtedy bym ja laczyl z MOBO i mogloby to dzialac.

Taki czujnik mozna zrobic w 2 minuty znajac zasade dzialania i miejsce podpiecia. Najlepiej zrobic to na mikroprzelaczniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki czujnik mozna zrobic w 2 minuty znajac zasade dzialania i miejsce podpiecia. Najlepiej zrobic to na mikroprzelaczniku.

Tak, napewno jest to mozliwe, ale nie wiem jak to zrobic i w sumie nie jest mi on potrzebny...

DZIEKI WSZYSTKIM....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...