Kenji7 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Witam! Wczoraj wymieniłem Swojego wysluzonego już Radeona HD6790 na MSI Radeon R9 290. Zachowałem resztę komponentów typu : procek amd fx-6100, kingston 120 gb ssd, wd blue 500 gb oraz najważniejsze : zasilacz Corsair CX600W. Jednak domyślam się ze zasilacz juz nie wystarcza gdyż po wymianie karty graficznej komputer po jakims czasie sam się restartuje. Po pierwsze czy moje przypuszczenia sa właściwe? A jeżeli tak to jaki zasilacz polecacie? Czy Corsair CX750W wystarczy? Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Jaka buda, jaka wentylacja, jakie temperatury? Zasilacz powinien sobie poradzić spokojnie z takim zestawem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenji7 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Buda CoolerMaster Wentylacja : również od CoolerMastera ( cooler z tylu budy) Temperatury karty : bez obciążenia 42 st. C Pod obciążeniem : 75 st. C Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Jaki to dokładnie CM , bo firma ma setki bud - od budżetówek w rodzaju serii Elite po serie Cosmos / HAF . Wentylator z tyłu budy to trochę mało - szczególnie jak jest to jakiś maluch 80 mm / 92 mm . Karta to jaki model dokładnie - referent czy coś lepszego , choć patrząc po temperaturach to referent to nie jest - ten grzał by się znacznie bardziej . CX 600W powinien sobie dać rady z FX4100 i R9 290 mimo że ma tylko 480 W . Czy przed restartem występuje jakiś błąd ? Sprawdź na wszelki wypadek dziennik błędów - PPM na mój komputer > podgląd zdarzeń > Dzienniki systemu Windows - zakładki Aplikacja i System . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenji7 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Cooler Master Elite 311 Karta graficzna : MSI radeon R9 290 Nie występują żadne błędy. Ani przed restartem ani w zakładkach. Powtarzam : zaczęło się to dziać tylko po zmianie karty graficznej. Restatuje się pod obciążeniem typu : włączanie jakiejkolwiek gry itp. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Restatuje się pod obciążeniem typu : włączanie jakiejkolwiek gry itp. Restart od razu po uruchomieniu gry czy po jakimś czasie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenji7 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Różnie. Po 10 minutach się zdarza, po godzinie. Nigdy od razu. Teraz zauważyłem ze na pudle małym druczkiem napisane jest : "minimum system requirments : 750w (or greater) power suply. [...] " Na internecie czytałem że ta karta od tego producenta właśnie wyciska najwięcej od zasilacza. AMD ogólnie sa pradozerne ale nie myślałem ze az tak. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Otwórz bok obudowy i sprawdź jak się będzie zachowywał, stawiam, że się coś przegrzewa, nie koniecznie karta. Obudowa jak na wymagania tej karty ma słabą wentylację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenji7 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Wszystko juz weryfikowalem. Komputer szedl tak jak mówisz z otwarta obudowa. Karta pracowala normalnie. W MSI Afterburner jej temperatury były normalne. Reszta komponentów również normalnie się zachowywała. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Do karty jest podłączona jedna wiązka zasilająca czy dwie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenji7 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Oczywiście ze dwie : 8 pin oraz 6 pin Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...