10Wredny Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2015 Witam, czas i tutaj założyć mały worklog :)Jest to mój pierwszy układ w życiu i myślę że dość ambitny. Nie zamierzam rozpisywać się długo. Projekt wymyślony był w lipcu 2014 roku i od tego czasu cały czas kombinuje i skupuje części.Podzespoły wchodzące w skład PC:-i7 4790K-ASUS Maximus VI FORMULA-Aktualnie ASUS GTX570/ Cel: EVGA GTX 970 // Możliwe jest SLI - zakup planowany na koniec stycznia-Corsair RM750-Kingston HyperX FURY 8GB 1866MHz-Fractal Design DEFINE XL R2-Samsung 840 PRO 128GBCelem jest stworzenie mojego osobistego gejmingowego potworka (jak i również do małej amatorskiej grafiki). Posiadam również grubszą część planowanych gratów LC:Chłodnice: 2x XSPC EX480Blok CPU: Koolance 380iRezerwuar: XSPC Photon 170Pompa: Aquacomputer D5 USBTop do pompy: EKWB D5 Acetal TopWentylatory: 4x Corsair SP120 Quiet EditionZłączki Barrow na rurkę 12/10Całość będzie dopełniona przez Aquaero 5LT wraz z przepływomierzem od Aquacomputer. Wracając do samego projektu, całość będzie opierała się na sztywnych rurkach 12/10mm. Wstępnie kolorystyka będzie czarno-fioletowa (choć to może się jeszcze zmienić 10 razy)Pierwszymi planami są uruchomienie układu na sam procesor, oraz zakup grafiki, lub dwóch, oraz zwodowanie ich w późniejszym terminie. W odległej przyszłości chciałbym również zwodować ramy, oraz wymienić okablowanie. Poniżej prezentuje jak wygląda komputer teraz (na zrobionym benchtable) oraz części LC. W planach jest dość grube cięcie obudowy:-Zamontowanie chłodnicy na górze obudowy (od środka), w tym celu zakupiony już mam grill 480-Wycięcie kilku rzeczy w samej budzie-Stworzenie dużego okna oraz wycięcie kół na wentylatory w panelu bocznymDolna chłodnica będzie leżała poziomo w piwnicy (tak jak ma to miejsce np. w Corsair 900D) a na niej zamontowane będą 4 wentylatory LED.Jeśli macie jakieś pytania i propozycję proszę pisać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 Strasznie duże "działo" wyciągasz do schłodzenia tego zestawu, mowa o 2x 480 chłodnicach. Jeszcze potencjalnie tak chłodne karty jak 970. Całość to trochę błędne koło, bo niby duże chłodnice = cisza, bo wentylatory mogą działać na niższych obrotach. Ale robi się ich tyle że i tak będzie szum. Do zestawu który w praktyce może być praktycznie niesłyszalny na AC, 970 spokojnie pociągnie jakiś aftermaketowy cooler w stresie na obrotach takich jak będziesz miał na chłodnicach (np. 500RPM). Rozumiem że chodzi raczej o zabawę. Tylko wszystko to można zrobić na jednej takich chłodnicy, nawet mniejszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
10Wredny Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2015 Rzecz w tym że kupiłem je po 200 ileś zł za sztukę, żal było nie brać :) Dodam że są to jedyne chłodnice 480 które odpowiadają mi długością + są cienkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...