Skocz do zawartości
benkowski

pomoc w złożeniu zestawu (gry, prace graficzne) do 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Otóż proszę szanownych gentlemenow o pomoc przy dobieraniu komponentów do zestawu przeznaczonego do niezbyt wymagających gier (cs go, lol, w przyszlosci pewnie nowszy cs itp.) oraz tworzenia grafiki.

więc odpowiadam na obowiązkowe punkty:
-sam komputer, tj podzespoly wewnętrzne plus obudowa
-niezbyt wymagajace gry + prace graficzne
- m/w 3000pln

-wszystkie części nowe

-bez oc (sądzę, że cena zestawu na to nie pozwoli)

-rozdzielczość 1080p, potem ew. drugi monitor aby ułatwic tworzenie grafik

-polska
-załóżmy, że napęd optyczny i dysk hdd już mamy

Jako swój wstępny koszyk podam po prostu zestaw 3100 zl na intelu z PPc, ponieważ nie mam pojęcia co zmienić, zeby usprawnić prace graficzne, obudowa brutus m23 bedzie odpowiedna (tania, niezla i polska)

Zestaw ten nie bedzie "hardcorowo" uzywany, milo by bylo, jakby wytrzymal pare lat. Jesli nie skutkowaloby to jakąś dysproporcją wydajnoć/cena, prosze o wybrór raczej intel i nvidia.

z góry dziekuje szanownym gentlemanom za wasz czas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli celem jest 60FPS w w/w grach to patrz tylko na to żeby podzespoły dobrze się sprawowały do tworzenia grafiki bo w 60FPS te gry pociągnie każdy pc w tej cenie. Jeśli mierzysz w 100+ to powiem ci, że na moim PC(Asus Z97-Pro Gamer | i5 4690k @4,6Ghz-1,27V | MSI GTX 660 Gaming @1150MHz | TG Vulcan Gold @2000MHz 9-11-11-11-27 1,57V | MX100 256GB | Corsair CX430) LOL ma stabilne 120FPS, ale ma momentami dropy do 100, ale to wina gry/serwera bo jak gram z kumplami to w przypadku jakiejś zwiechy, dropa FPS mamy go wszyscy na raz, czyli generalnie 120FPS stabilne, na maksymalnych w FHD. Na i5 4570 i niepodkręconych pamięciach na początku trzymało 120FPS, ale im dalej rozgrywka szła tym robiło się bliżej 90 niż 120(wniosek: mocny proc/ram wymagany, grafa się nudzi i nawet nie podkręca). Tyle mogę napisać od siebie. Na tworzeniu grafiki i jej wymogach się nie znam na tyle żeby doradzać, ale wydaje mi się, że powinieneś podać programy, których używasz.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się nie znam na obróbce graficznej. Nie chcę mi się za specjalnie też szukać, ale na szybko znalazłem:

http://tomaszpluszczyk.pl/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/

Zdjęcia, czy to analogowe, czy cyfrowe, trzeba wywołać, a wcześniej wypadałoby je także wyretuszować. Komputer do retuszu powinien mieć mocny procesor, dużo RAM-u i szybki dysk. Liczba rdzeni nie jest bardzo istotna, bo, niestety, Photoshop rzadko kiedy je wykorzystuje (chociaż niektóre dodatkowe pluginy owszem). Jednak największe znaczenie ma to, czy robi się obróbkę wsadową na 200 zdjęciach jednocześnie (czyli np. wszelkie reportaże), czy siedzi się nad jednym zdjęciem, w którym nałożonych jest na siebie dziesiątki warstw (beauty, fashion, glamour); jeszcze inne potrzeby będzie miała osoba składająca panoramy. Wybór sprzętu jest ogromny, każdy dobierze coś do swoich własnych potrzeb.

Wszystko zależy od tego co konkretnie robisz, więc ciężko będzie raczej komukolwiek pomóc pod ogólnikiem "prace graficzne", nawet sam nie za bardzo wiem co pod tym pojęciem rozumiesz. Obróbkę zdjęć? obróbka wideo? tworzenie modeli? coś innego?

Idąc tym tropem i5 4690k, 8/16GB RAMu najlepiej 2400MHz, płyta na z97 i dysk SSD. W tej cenie musiałbyś zrezygnować z karty graficznej i pewnie na RAM nie wystarczy i będzie kupić mniej lub wolniejszy, ale nie wiem czy nie lepiej byłoby jednak tą kartę graficzną (cuda cores, wspomaganie procesora itd.) Nie wiem jakie to ma dokładnie przełożenie na wydajność w twoim programie. Musisz sam poszukać albo przynajmniej podać nazwy programów i co dokładnie robisz bo według mnie teraz to jest wróżenie z fusów i dlatego nikt ci nie odpisuje. 

Może lepszym pomysłem byłoby zadanie takiego pytania na forum programu, który używasz? Tam ci napiszą co on najbardziej wykorzystuje i wtedy poszukasz coś co podpasuje.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi