Skocz do zawartości
Asylum996

Komputer do gier z możliwością ulepszenia w przyszłości [3200zł]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. 
Potrzebuję pomocy w złożeniu efektywnego zestawu za około 3200zł, który ma służyć, jak temat wskazuje, głównie do gier. Wiem, że kwestia zestawów była i jest poruszana wielokrotnie, aczkolwiek chciałbym poznać wasze opinie i prosić o uzupełnienie tego, co planuję tam zawrzeć.

Planowane części:
- Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz  ~300zł
- Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache  ~240zł

- Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0 ~160zł

- Procesor Intel Core i5-4670K ~900zł

Jeżeli można, prosiłbym o pomoc zaproponowania mi pozostałych części, które w określonym budżecie pozwolą na jak najbardziej wydajny zestaw, bo im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości co wybrać a z czego zrezygnować. Oczywiście przewiduję możliwość dorzucenia 200 zł jeżeli spowodowałoby to znaczne zwiększenie wydajności. 

Z góry dziękuję za pomoc : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wątku napisane do rozbudowy, a ty mu proponujesz zestaw, który nie nadaje się do rozbudowy pod żadnym względem...

Zostań przy i5 4690k, weź: płyta z97, jakiś RAM szybszy, chłodzenie np. macho, możesz dorzucić do lepszej obudowy, zasilacz 500W+ Bronze lub lepszy. Dyski i karty graficzne będzie łatwo wymienić pojedyńczo przy rozbudowie jeśli będą odstawać, a to co podałem będzie wysokiej klasy i będzie pasować do wszystkiego.Doliczyłem się na oko 2200-2500zł(sądze, że raczej 2400zł), Jeśli bierzesz dysk twardy 1TB to jest 2600zł, jeśli SSD 256GB to 2800zł. Zostaje 400-600zł (+200zł o których wspomniałeś) na kartę graficzną, czyli ja bym wziął gtx660 za 700zł. GTX660 spokojnie wystarczy żeby pograć w wysokich(bez jakichś cudawianków, które tylko obniżają FPS) w FullHD przez następny rok albo i dłużej. Mając HDD do rozbudowy zostanie dysk SSD i karta graficzna, jeśli weźmiesz SSD to zostanie tylko kart graf.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi wysokimi w FHD dla GTX 660 to bym uważał przynajmniej dla rodzynka AC Unity :P

Wiem co mówię, bo mam.

Za 700zł, jak i tak chce za rok wymienić to lepiej wydajną, używaną na gwarancji jeszcze. GTX 680, AMD 7970?

http://allegro.pl/asus-r9-280x-dcu2-gwarancja-i5044141117.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi