Skocz do zawartości
jandoe111

Fera 2 nie wystarcza na nie podkręconego AMD 3870K?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

wszystkim. blink.png Kupiłem niedawno ferę 2 z myślą o schłodzeniu mojego apu na fm1 tzn. AMD 3870K. Zamontowałem, procesor nie kręcony no i czas na testy. W spoczynku (temperatury w speedfanie) mam od 30*C do 35*C. Problem zaczyna się gdy wrzucę mu coś do roboty. W prime95 (priorytet 7-9) i przy testowaniu samego procesora (small ftts) po minucie mam temperaturę dochodząca nawet do 70*C. Średnio jest to 65*C na procku i 70*C na gpu i core1. W sumie każdy test w prime95 daje takie wyniki. To normalne? Odpaliłem dzisiaj twitcha na source i kilka kart i miałem identyczne wyniki. ;x Pasta panctum 1 dołączona do zestawu (aplikowałem sposobem "x"). Niezależnie czy są dwa wentylatory na chłodzeniu sytuacja jest ta sama (próbowałem każdego schematu tzn. 1 wciąga, a 2 wyciąga, obydwa wyciągają i nic, boxowy wentylator wyciągający, etc). Jak wygląda cyrkulacja w obudowie? Zmieniałem ją trochę i nic. Z przodu mam 80" która wciąga, a z tyłu 120" która wyciąga no i dwa wentyle na ferze. Wcześniej miałem 80" z przodu wciągająca i dwie 120" wyciągające (z góry i z tyłu). Dawałem ustawienia fabryczne biosu i nic. Wydaje mi się, że to jakaś wada fabryczna tego chłodzenia (albo mojego procka bo na boxowym w cs:go czasami miałem aż 80*C). W poniedziałek dam znajomemu to ferę i sprawdzi ją na i5. Jakieś sugestie? Oto mój zestaw:

Procesor: AMD APU Llano A8 3870K (BE) BOX 3 GHz 
Grafika: AMD Radeon HD6550D 
Pamięć operacyjna: Patriot PXD34G1866ELK
Płyta główna: ASUS F1A55-M 
Dysk: Western Digital Caviar Blue WD500AAKS-00V1A0
Nagrywarka: Lite-On / Philips iHAS124-19 B
Zasilacz: TACENS Radix-V 450W 85+
Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 BT-410 Pure Black 

Nie wiem czy nie odesłać tego chłodzenia póki jeszcze mogę, zostało mi jeszcze 7 dni. Proszę o pomoc i pozdrawiam Przemek.

Edytowane przez Klaus
Wklejanie formatowanego tekstu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem debilem. Nie zdjąłem folii z radiatora (nie zauważyłem jej). Dokręciłem również na maxa zapinkę. W stresie niepodkręcony teraz ma 45*C, różnica 25 stopni więc jest **********. Mam wolną 120" i nie wiem co z nią zrobić. Dać na chłodzenie i mieć dwa wentyle czy zamontować ją na górze obudowy? Z przodu dać nie mogę bo nie starczy mi kabla. Jak dam na chłodzenie to pierwszy (ten bliżej ramu) wciąga drugi wyciąga ta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi