kruzyk Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Witam, Moja dziewczyna ma laptopa Asus X52N-SX192. Ciężko znaleść dokładną specyfikację tego modelu (a nie np. całej grupy X52N) - np. nie ma nic o obsługiwanych prockach itp. Na pewno jest na płycie głównej K52N. Laptop ledwo zipał na Windows 7 64bit, więc dokupiłem drugą kość RAM 2GB. Zrobiło się trochę lepiej. Zmieniłem też system na Windows XP 32bit. Po pół roku postanowiłem wymienić też CPU z AMD V140 (jeden rdzeń 2.3 GHz) na AMD P360 (dwa rdzenie 2.3 GHz). Udało mi się dokopać do info, że taki procek będzie działał z tą płytą (tylko, że lapek bodajże HP jak pamiętam). BIOS od początku jest najnowszy jaki znalazłem. Co się zadziało: Podmieniłem CPU, odpaliłem kompa bez reinstalki systemu. Windows XP odpalił ale pokazywał: - CPU Dual Core tylko, że 1.7 GHz - RAM 2GB Wyłączyłem, zmieniłem kości RAM miejscami i przywróciłem BIOS do domyślnych optymalnych ustawień. Teraz Windows pokazuje prawidłowo procka ale BIOS i XP ciągle pokazują 2GB RAM. Nie ma mnie teraz w domu, jak wrócę to odpalę lapka na poszczególnych kościach i zobaczę co wtedy. Póki co może macie jakieś wskazówki albo doświadczenia i powiecie co jeszcze mogę zrobić? /edyta dodaje, że w BIOSie nie ma żadnych ustawień typu C&Q, mnożnik itp... ;( Edytowane 23 Marca 2015 przez kruzyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruzyk Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 Nikt, nic? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 Laptop pracuje prawidłowo z kością 1 w slocie A jak i z kością 2 w slocie B? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruzyk Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 Dopiero teraz miałęm okazję sprawdzić. Obie kości działają. Czarny ekran gdy odpalam kość 1 jak i 2 w drugim slocie. Włożę z powrotem V140 i zobaczę, czy wróci do normy. Po włożeniu z powrotem V140 widzi 4GB :( Wina procka? Wszystkie piny są i są równe... Czy wina BIOS/płyty/etc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 Jakie masz kość ramu chodzi o MHz CL i FSB CPU musza byc takie same . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 Procki są zgodne z podstawką S1G4. Podejrzewam procka. Podobny przypadek był na forum ale z stacjonarnym cpu.. w dualu komp nie ruszał (okazało się że cpu miał urwany pin.. ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruzyk Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 RAMy są identyczne. Czyli reklamować procka najlepiej? Piny ma całe i równe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2015 Podaj nazwy tych kości jeśli sa DDR3-1066 / DDR3L-1066 to stawiam ze problem z Biosem a nie lepiej zmienić 2x2GB na 4GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruzyk Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2015 PC-10600, jedna Hynix a druga Adata - nie ma mnie w domu, żeby podać dokładnie :) Też o tym myślałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...