Kamil_NN Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Witam, po którejś burzy na płycie głównej padło mi wejście LAN i GPU. GPU kupiłe nowe i płyte zostawiłem, lecz w grach miałem nagłe przycinki, aktualnie próbując grać w WOT'a mam klatkoloze. Zgaduję, że to wina płyty głównej i być może kontrolera dysku na niej - bo np. taki SSD łapie freezy. Szukam jakiejś dobrej taniej używanej płyty do max 100zł na której wykręcę go na 3,5 (tyle dawał radę na obecnej choć na dużym napięciu) Spec: athlon 240 a770de+ 9800gt pentragram 400w hd322hj Szukając na własną rękę dowiedziałem się o dwóch modelach - ASUS M4N68T oraz droższą GA-MA770T-UD3P Czy jest coś innego wartego uwagi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zastanów się poważnie czy nie dac sobie siana z tym Athlonem. Kup sobie http://allegro.pl/intel-celeron-g1620-lga1155-2-7ghz-box-gwarancja-i5204314780.html+ http://allegro.pl/msi-h61m-p22-s1155-h61-dvi-ddr3-fv-sklep-i5106726110.html lub http://allegro.pl/asus-p8h61-m-lx3-1155-ddr3-7-1-i5226979290.html Będziesz też potrzebował pamięci ddr3. Nie warto pakować się z powrotem w am2+. Płyty które wymieniłeś w pierwszym poscie też będą wymagać ddr3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Problem tkwi w tym, że nie mam zamiaru przeznaczyć na zakup więcej jak 100zł Teraz zauważyłem, że rzeczywiście am3 to już ddr3, więc muszę znaleźć coś na am2+ Przed chwilą zrobiłem reset biosu w moim a770de+ i wydajność w wot powróciła, jednakże raz na kilka minut łapie freezy 1-3 sekundowe. Wiesz może w czym może leżeć problem? Nie jest nim płyta główna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Dziwie się że w ogóle na tym grasz w Wot, który jak wiemy potrzebuje jeden mocny wątek. Spróbuj podpiąć dysk SSD pod inny port. Zainteresuj się też zasilaczem. Bo szczerze w swoim 31 letnim życiu nie raz grałem podczas burzy i nigdy nic mi nie wywaliło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Sprawdź czy nic się nie przegrzewa. Uszkodzona płyta to raczej zwiechy niż freezy kilku sekundowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Temperatury wszystko niskie. Zasilacz chyba był wymieniany po całej akcji. Z długością freezów przesadziłem. Są to sekundowe/pół sekundowe nagłe przeskoki raz na kilka minut. SSD oczywiście, że sprawdzałem na różnych wejściach. Na minimalnych detalach w wocie mam 40-100fps, jest płynnie tylko te freezy Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Kamil_NN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Sprawdź czy jest nowsze Firmware do ssd. Przyczyna takich freezów może leżeć w oszczędzaniu energii dla HDD. Wyłącz oszczędzanie energii dla dysków i sprawdź. OS rozumiem, że masz jakiś współczesny, W7, 8, 8.1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 sprawdziłbym dla spokoju ram a swoją droga karta graf też juz nie najnowsza i może po przejściach w piekarniku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 OS rozumiem, że masz jakiś współczesny, W7, 8, 8.1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 sprawdziłbym dla spokoju ram a swoją droga karta graf też juz nie najnowsza i może po przejściach w piekarniku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) FW dla SSD najnowsze (plextor m5 pro 128gb) OS windows 7 HP Karta graficzna w piekarniku? nie bardzo rozumiem pojęcia, od zakupu nigdy żadnych problemów ani artefaktów nigdzie nie mam opcji osczędzania energii dla dysków ram swojego czasu skanowałem memtestem i 0 błędów 40-100fps jest na stockowym zegarze Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Kamil_NN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 nigdzie nie mam opcji osczędzania energii dla dysków Opcje zasilania w Windowsie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Nie ma czegoś takie dla dysku, w laptopie mam np. wyłączenie dysku po upływie ale nie w stacjonarce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) chodzi o ogólne opcje a nie dla dysku masz ustawiane maksymalna wydajnosć? [czy jakoś tak to się zwie] a i jak zrobiłeś reset biosu to powyłączałeś oszczedzanie energii? Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Znajdź mi taką opcję i udokumentuj screenshotem, bo u mnie ani w laptopie ani w stacjonarce nie istnieje. Co najwyzej w laptopowym lenovo energy management. Jedynie oszczędzanie energii jakie występuje na płycie głównej z tego co mi wiadomo to CnQ Profil jest ustawiony na zrównoważony, sprawdzałem w cpu-z i gpu-z i zegary nie spadają. Wg mnie jest to problem dysku lub płyty głównej go obsługującej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Nie ma czegoś takie dla dysku, w laptopie mam np. wyłączenie dysku po upływie ale nie w stacjonarce Aha http://www.download.net.pl/zablokuj-dysk-twardy-przed-usypianiem-w-windows-7-i-windows-8/n/4208/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Przecież 10 razy pisałem, że nie ma u mnie czegoś takiego. Jedyne co jest to "wyłącz dysk po" a to mam już dawno odznaczone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Pisałeś, że nie nie masz takiej opcji a nie że masz ją wyłączoną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 podsumujmy wszystko sprawdziłeś , wszystko działa no to ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 jednak freezy są? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 ale one sa jak grasz w wot. czy też jak przglądasz neta, czy jak komp sobie chodzi i nic nie robi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Jak gram w wot'a. Na BF3 za mało ramu (cięło jak cholera) więc nawet nie porównam. Koniec końców zirytowany wywaliłem go z powrotem w kąt i podpiąłem notebooka pod monitor. można zamknąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Wróćmy do tematu. Do 50-100zł płyta ma obsłużyć Athlona 240 i pamięci ddr2, dysk sata2/3 Co się znajdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2015 http://allegro.pl/asrock-n68c-s-ucc-i5267811038.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...