Skocz do zawartości
satosh789

GTX 970 i nowy zasilacz.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W niedalekiej przyszłości planuję zakupić gtxa 970 i tutaj jest pytanie, które mnie nurtuje. Słyszałem, że owy geforce potrzebuje zasilania 8 i 6 pinami (model niereferencyjny bodajże). Z racji tego, że moja karta hd7870 posiada zasilanie 2x6 pinami. Zasilam ją jedną wtyczka pci-e i przejściówką z 2 molexow (chyba dobrze napisałem) na wtyczkę 6 pin. Trochę poczytałem i dowiedziałem się , żeby dla pewności kupić nowy zasilacz w przypadku wymiany gpu z innymi wtyczkami, ponieważ przez przejściówkę można spalić kartę lub mogą dziać inne nieszczęścia. Jeszcze chodzi mi po głowie taka myśl, skoro do zasilenia karty potrzebna nam jest określona kombinacja pinów to czy przy nowej generacji kart musimy wymieniać zasilacz na nowo, czy po prostu jest na to jakiś sposób.

Moja konfiguracja komputera

i5 4430 3.0ghz

8gb ram good ram play

Gigabyte b85m-hd3

Radeon hd7870

Chieftec gpa-500s 500W

Edytowane przez satosh789

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz bym wymienił mimo wszystko. Chociaż wg producenta ma 396W +12V. Ale dla świętego spokoju proponuje wziąć coś porządnego. Najtaniej z tych lepszych masz:

http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

Niewiele drożej:

http://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g550m-550w-modularny-120mm-80-rs-550-amaa-b1-629138/

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zasila 7870 to i do 970 starczy, nawet z przejściówką z molexów. Karty tym nie spalisz (to już prędzej zasilacz), co najwyżej komp by nie "ruszył".

Ten szef to może nie jest szczyt techniki (słaba sprawność i nieduża moc jak na 500W), ale taki z niego cienias nie jest. Posiada też wtyczkę 8pin (dokładnie 6+2pin).

Napisz jeszcze jaki jest stary - jak nie starszy jak 5 lat to bym go nie wymieniał.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój zasilacz będzie miał może z 2 lata. Rozumiem, że i5 4430 nie ogranicza gtxa 970 ? Zapytam też tak przy okazji o kable molex, te kable można sobie swobodnie rozmnażać, dokupując odpowiednie rozdzielacze molex, czyli tym sposobem mógłbym sobie robić dodatkowe wtyczki np. 6 pinowe do gpu lub zasilanie na dodatkowe wentylatory bez ograniczeń, jest jakiś limit tego ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi