Maciacho Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam miłośników elektroniki zwracam się do was z pytaniem zacznę od początku, w piątek zakupiłem procesor i7 4790K po czym montuje go w płycie głównej Asus B85M-G i zdziwko bo brak reakcji, wymontowałem i patrze czy paproch nie podszedł czy piny nie uwalone pasta albo pogięte i nic. Wkurzony wsadzam swój stary procek i5 4440 pakuje i7 i jadę do sklepu a w sklepie powiedzieli mi że ten procesor obsługuje tylko chipset Z97, zgodziłem się z Panami ponieważ mają na pewno większe doświadczenie jednak to nie dawało mi spokoju i postanowiłem sprawdzić na stronie Intela pisze że ten chipset obsługuje ten procesor widziałem nawet gotowe zestawy z taką samą płyta i procesorem do kupienia czy to możliwe że procesor nie żyje? To link do specyfikacji chipsetu http://ark.intel.com/products/75019/Intel-DH82B85-PCH#@compatibilityna liście widnieje i7 4790K Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez Maciacho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Zaktualizuj BIOS do najnowszej wersji, procesor powinien ruszyć. Niestety nie będziesz mógł go podkręcić, gdyż powala na to tylko chipset Z87 i Z97 ;). Edit: @reyden, dzięki za doinformowanie. Nie zgłębiałem nadmiernie tematu, kojarzyłem tylko, że w przypadku niektórych rozwiązań na B/H możliwe jest kręcenie G3258 :). Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciacho Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Dziękuję Bardzo!!! działa :) huraa!! wiedziałem!!! nic nie szkodzi że nie podrasuje go i tak nową płytę kupuje dopiero na wakacje :) DZIĘKI WIELKIE!! temat można usunąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2015 @AragornPL Masz nieco przestarzałe wiadomości , obecnie kręcić można prawie na każdym chipsecie serii 8/9 np. H81 . Choć nie wiem czy ta konkretna płyta ma zdjętą blokadę OC - Asus twierdzi że wszystkie płyty na H81 / B85 już pozwalają na OC . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...