Skocz do zawartości
rwd5

Zestaw do domu za 3,5k

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

poszukuję nowego zestawu do domu. Budżet jaki mam to około 3,5k (max 4k) zł (bez systemu). Komputer służy przede wszystkim do programowania, a także często do pracy w Photoshopie. Czasami lubię pograć w Fifę czy BF'a, więc w grach też raczej powinien się spisywać przyzwoicie. Karta musi obsłużyć dwa monitory full hd. Zależy mi przede wszystkim na szybkości i płynności działania. Dysk tylko SSD wystarczy, nie potrzebuję dużej pojemności - 128-256GB w zupełności wystarczy. Preferencji co do firm/sprzętu nie mam, polegam na Waszych opiniach i doświadczeniach.

Z góry dziękuje za jakieś propozycje.

Pozdrawiam

Sebastian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przejrzałem Twój zestaw. Zastanawiam się nad tą grafiką właśnie. Nie lepiej większy dysk (lub szybszy? zaproponowany przez Ciebie ma zapis 300mb/s z tego co patrzyłem są szybsze) i może trochę lepszy procesor, a grafikę trochę słabszą dać? Mógłbyś w takiej konfiguracji coś fajnego zaproponować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie:

http://www.morele.net/inventory/info/HNovNN/

Do tych programów nie trzeba raczej mocnego sprzętu. Chociaż trzeba by poczytać testy.   Zestaw wyżej ma najszybszy procesor bez OC. W trybie Turbo 3.9 ghz.   Możesz ew pomyśleć nad dołożeniem pamięci RAM. Dysk SSD dałem 256 GB tego samego producenta. Zapis 420MB/s  Także jest moc. Ew:

http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx200-250gb-2-5-sata-iii-ct250mx200ssd1-712688/

Pamiętaj że zapis  sekwencyjny nie ma aż takiego znaczenia w przypadku SSD. Nie odczujesz różnicy między 420MB, a 500MB/s.  Poczytaj sobie testy dysków SSD. Ten Plextor jest jednym z najszybszych na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście dysk jest bardzo porządny :-) Ram pozostawiam na późniejszy rozwój, nie od razu Kraków zbudowano, a Ram dołożyć to nie problem. Co uważasz o składaniu komputerów w morelach, jak jakościowo to wygląda? wiesz może ile wynosi czas oczekiwania mniej więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od tego co obecnie mają na stanie. Czasem muszą sprowadzac. Zwykle max 4-5 dni się czeka jak czegoś nie ma. Co do jakości to jest taka jak w wiekszości tego typu sklepów. Zdarzają się problemy niestety jak wszędzie. Ale raczej rzadko i nie ma się czym przejmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi