Skocz do zawartości
Kwiat

TO JAK TO W KOŃCU JEST Z RADEONEM 9100:(??

Rekomendowane odpowiedzi

bo lelelelelelelele sie nie przerabiają :)

Miałem 3 karty ATI Radeon 8500, w tym wersję standardowo 275/275 i żadna nie chciała się przerobić- i co ty na to?

PS- najpradopodobniej nawet patykiem nie dotykałeś ATI- więc twoja jakakolwiek opinia na ich temat to tylko puste słowa :lol: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo przerobisz 250/250 (aczkolwiek nie tylko, ale te najlatwiej). Ale bios tez musi byc od tego producenta. No i kosci pamieci musza dzialac na tych ustawieniach.

Ech- każdy bios do 9100 można sobie przerobić tak, żeby działał na karcie modowalnej ( bez różnicy są tu częstotliwości taktowania, czy dostęp na początku- można dobrać jakie się chce edytując bios). Inna sprawa, że niektóre się nie da przerobić ot choćby niektóre karty Herculesa ( i nie chcodzi tu o pamięci!!!). Wszystko jest względne.....Z resztą ten "mod" nigdy nie był w 100% bezpieczny ani zalecany ani tym bardziej gwarantowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO WŁAŚNIE....JAK TO W KOŃCU JEST Z NIMI???? NO BO Z TEGO CO PRZECZYTAŁEM NA FORUM SA SAME PROBLEMY Z NIMI W GRACH :cry: A PRZECIEŻ JA NIE MAM ZAMIARU KUPIĆ KARTY GRAFICZNEJ ŻEBYY ŁADNIE ŚMIGAŁA W <font color="#FF0000">[ciach!]</font> 3D MARKACH..TYLKO ZALEŻY MI NA GRACH!! NO MAJĄ JAKOŚĆ DOBRA RADKI(PODOBNO) ALE CO Z TEGO JAK CO DRÓGA GRA NIE BĘDZIE MIAŁA ARTEFAKTÓW:(...WEŹCIE MI POMÓŻNIE W WYBORZE BO NAPRAWDE MAM JUŻ MĘTLIK W GŁOWIE(ZA DUŻO ZŁEGO PRZECZYTAŁEM O RADKU. ALE I DUŻO DOBREGO[3D MARK :evil: ])..MOŻE LEPIEJ GF3TI...JAKAŚ KARTA DO 450 ZŁ!

HELP!! PROSZĘ O SZYBKO ODPOWIEDŹ BO W TYM TYGODNIU SZYKUJE SIE DO KUPNA KARTY...Z GÓRY DZIĘKI 8) 

Z POWAŻANIEM ZAGUBIONY "KWIAT"...

Po pierwsze nie pisz dużymi literami ...

Ja sam od prawie roku posiadam ATI 8500LE (obecnie zwanym ATI 9100).

Nie miałem żadnych nigdy problemów w grach. Wszystko działa znakomicie.

W wiekszości przypadków winowajcą jest sam użytkownik. Dużo ludzi to osoby które zmieniły kartę spod znaku Nvidii na kartę spod znaku ATI i przy takiej zmianie instaluja na tak zaśmiecony system operacyjny nową kartę wraz z steronikami. i tu jest pierwszy błąd kóry powoduje w większosci problemy ...

Druga sprawa że większośc osób które ma problemy ze stabilnością to osóby kóre posiadają fatalnej klasy zasilacze (Codegen , Megabajt i itd) i to właśnie tej fatalnej klasy zasilacze powodują problemy ...

I odrazu mówie wcale zasialcz nie musi być jakiejś super mocy , ja sam mam Enlighta 250W i zero problemów a znam takich co mają jeszcze słabsze zasialcze (ale dobrych i znanych marek) ...

Nie miałem problemów z zadnych grach (nowych , najnowszych i starszych).

Colin3 jaki Toca działają znakomicie.

No cóż niestety większośc problemów kóre ludzie zgłaszaja to wina delikatnie mówiąc niskiej wiedzy uzytkowników , stosowania prehistorycznych sterowników lub nieumiejętnośc zainstalowania poprawnego sterowników ...

Ja bym napewno nie wymienił karty na Geforce3 . Poprostu ten kto zobaczył jakośc obrazu na ATI (kolorki , ostrośc i filtrowanie anizotropowe) ten już nie spojrzy na Geforce3/4 :)

O jejku, Kaszpir -> wszyscy wiemy, że R8500LE sprawuje się dobrze, ale ten topic jest o 9100, a znimi co poniektórzy mają problemy...

I to jest swieta racja ;] przez tych oszlomow z Ati (od marketingu zaczelo sie duzo tych problemow zle biosy itp nawet dystrybutorzy herculesa zjebali sprawe dajac tam biosy od 9100 (vbo sie lepiej sprzedawaly )

Ja tam sie ciesz ze jeszcze kupilem 8500 po atrakcyjnej cenie i z normalnym biosem (400zl hercules fd )w boze narodzenie mysle ze nie mielaem wtedy lepszejj kart do wyboru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co teraz to przegioles a niby Ati nie robi optymalizacji :

Po niedawnej burzy mózgów, związanej z odkryciem optymalizacji sterowników NVIDIA kart GeForceFX dla niektórych aplikacji testujących, firma ATI stanęła okrakiem i cichym szeptem przyznała się do tego, że także optymalizuje sterowniki dla kart graficznych Radeon. Wraz z nadejściem sterowników Catalyst w wersji 3.5, ATI obiecywała usunąć wszelkie "znalezione optymalizacje". Zabieg marketingowy w tej sytuacji był bardzo przebiegły. Firma przyznaje się, ale nie bezpośrednio do tego, że optymalizuje sterowniki w celu oszukiwania ale, że "znaleziono" pewne części kodu, które powodują zawyżanie wyników kart graficznych z układami ATI. Tymczasem znany jako autor doskonałego programu Riva Tuner, Unwinder nie ustąpił i odkrył, iz ATI nie dość, że oszukiwała w testach to jeszcze oszukuje klientów twierdząc, że sterowniki Catalyst 3.5 zostały pozbawione tychże "optymalizacji". Unwinder stworzył specjalny skrypt uniemożliwiający sterownikom wykrycie, jaka aplikacja jest w danym momencie uruchamiana, blokując jednocześnie im możliwość użycia własnych programów Pixel Shader (które łatwo jest podmienić w niektóych przypadkach) ale nie tylko. Unwinder wykazał, że po zablokowaniu sterownikom Catalyst 3.5 możliwość wykrycia 3DMark"2001 SE, wyniki testu Nature w rozdzielczości 1024x768 32-bit z włączonym 4x FSAA i filtrowaniem anizotropowym 16 w trybie Quality na karcie Radeon 9800 PRO spadają aż o około 40% ! Co ciekawe, skrypt zadziałał tylko i wyłącznie w tym jednym przypadku a żaden inny test Direct3D nie wykazuje zmian wydajności renderingu.

Widać taka moda nastała.. Na kartach NVIDIA znikają smoki w 3DMark"2001, na kartach ATI Antyaliasing działa tylko częściowo w OpenGL, na kartach NVIDIA ubywa detali w testach 3DMark"03, na kartach ATI jakość Mip-Map w Quake III Arena zostaje zmniejszona, na kartach NVIDIA to a na kartach ATI tamto... Wszystko to zaczyna przypominać rynsztokowy kabarecik, w którym prym wiedzie ten, który większą grupę przechodniów obrzuci marketingową papką. A recenzenci chyba będą musieli się niedługo zamiast na prezentowaniu kart graficznych, skupiać na szukaniu oszustw nawet w wyświetlanych czcionkach aplikacji Windows...

Tak, to wszystko prawda. Dbajac jednak o przyzwoitosc prawna tego forum zwracam uwage na to abys podawal zrodla jezeli cytujesz (bo zauwazylem, ze nic nie jest zmienione ze zrodla frazpc.pl).

Mi to wcale nie przeszkadza ale moze ktos tu wpasc i narobic szumu. Ja juz tak kiedys zrobilem i mi sie oberwalo troche :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co teraz to przegioles a niby Ati nie robi optymalizacji :

Po niedawnej burzy mózgów, związanej z odkryciem optymalizacji sterowników NVIDIA kart GeForceFX dla niektórych aplikacji testujących, firma ATI stanęła okrakiem i cichym szeptem przyznała się do tego, że także optymalizuje sterowniki dla kart graficznych Radeon. Wraz z nadejściem sterowników Catalyst w wersji 3.5, ATI obiecywała usunąć wszelkie "znalezione optymalizacje". Zabieg marketingowy w tej sytuacji był bardzo przebiegły. Firma przyznaje się, ale nie bezpośrednio do tego, że optymalizuje sterowniki w celu oszukiwania ale, że "znaleziono" pewne części kodu, które powodują zawyżanie wyników kart graficznych z układami ATI. Tymczasem znany jako autor doskonałego programu Riva Tuner, Unwinder nie ustąpił i odkrył, iz ATI nie dość, że oszukiwała w testach to jeszcze oszukuje klientów twierdząc, że sterowniki Catalyst 3.5 zostały pozbawione tychże "optymalizacji". Unwinder stworzył specjalny skrypt uniemożliwiający sterownikom wykrycie, jaka aplikacja jest w danym momencie uruchamiana, blokując jednocześnie im możliwość użycia własnych programów Pixel Shader (które łatwo jest podmienić w niektóych przypadkach) ale nie tylko. Unwinder wykazał, że po zablokowaniu sterownikom Catalyst 3.5 możliwość wykrycia 3DMark"2001 SE, wyniki testu Nature w rozdzielczości 1024x768 32-bit z włączonym 4x FSAA i filtrowaniem anizotropowym 16 w trybie Quality na karcie Radeon 9800 PRO spadają aż o około 40% ! Co ciekawe, skrypt zadziałał tylko i wyłącznie w tym jednym przypadku a żaden inny test Direct3D nie wykazuje zmian wydajności renderingu.

Widać taka moda nastała.. Na kartach NVIDIA znikają smoki w 3DMark"2001, na kartach ATI Antyaliasing działa tylko częściowo w OpenGL, na kartach NVIDIA ubywa detali w testach 3DMark"03, na kartach ATI jakość Mip-Map w Quake III Arena zostaje zmniejszona, na kartach NVIDIA to a na kartach ATI tamto... Wszystko to zaczyna przypominać rynsztokowy kabarecik, w którym prym wiedzie ten, który większą grupę przechodniów obrzuci marketingową papką. A recenzenci chyba będą musieli się niedługo zamiast na prezentowaniu kart graficznych, skupiać na szukaniu oszustw nawet w wyświetlanych czcionkach aplikacji Windows...

Tak, to wszystko prawda. Dbajac jednak o przyzwoitosc prawna tego forum zwracam uwage na to abys podawal zrodla jezeli cytujesz (bo zauwazylem, ze nic nie jest zmienione ze zrodla frazpc.pl).

Mi to wcale nie przeszkadza ale moze ktos tu wpasc i narobic szumu. Ja juz tak kiedys zrobilem i mi sie oberwalo troche :)

Ok no to mowie ze zerznalem to zywcem z frazpc, wiekszosc ludzi tam czyta ale dla scislosci podam zeby nie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...