Pico143 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Cześć, Mam na tę chwilę komputer z większością komponentów antyczną. Chciałbym wydać około 3 tysięcy i zmodernizować kompa. O ile rozumiem dosyć sporo w kwestii komputerów, o tyle w kwestii składania komputerów i tego, co opłaca się kupować, a co nie, nie mam zbyt dużego pojęcia i im więcej czytam, tym mniej wiem. Co chcę zachować: Obudowa (Jakiś no name, obieg powietrza wydaje się być dosyć ok, ale mam stary, wolny sprzęt a nowe chłodzenie, więc ciężko powiedzieć) Płyta główna Gigabyte H61M-DS2 Zasilacz Corsair VS550 (ofc jeśli da on radę zasilić ten sprzęt) Chłodzenie SilentiumPC Spartan HE924 Napęd optyczny DVD Czego potrzebuję: Procesor (nie chcę overclockować, szukam czegoś co po prostu zapewni stałą dobrą wydajność; pod socket 1155 musi być ,taki jak na płycie. Kolejny upgrade może za 5 lat, może więcej, więc socket i tak się pewnie zmieni, więc nie chcę za bardzo zmieniać płyty tylko po to, żeby mieć socket 1150 dla możliwości upgrade w przyszłości) RAM ( jedna kość 8 gb, teraz mam kostkę 4 gb i zamiast kupować kolejne 4 gb wolę mieć jedno 8 gb, żeby być gotowym na czasy, kiedy 16 gb zacznie mieć jakiś sens - kupi się drugie i po dual channel) Karta Graficzna Dysk twardy (HDD, mój obecny hdd pracuje bardzo, bardzo wolno) Jak czegoś zapomniałem dodać, to piszcie. Będąc w domu uzupełnię model chłodzenia i w miarę możliwości kwestię obudowy. Mam też mały problem z zasilaczem lub płytą główną, ale to opiszę w zupełnie innym dziale... jeszcze na gwarancji są obydwa na szczęście. PS. Jeśli możecie zaproponować upgrade do 4 tysięcy, który znacznie przerośnie propozycje do 3 tysięcy, mogę poczekać dodatkowy miesiąc - choć wolałbym ten tysiąc zachować w kieszeni. Z zakupem się nie spieszę, bo te 3k będę mieć dostępne za miesiąc, 4k za 2 miesiące. Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez Pico143 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanZ Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o procesor, to do tej płyty możesz ładować używane i5/i7 trzeciej generacji. Zasilacz ra radę. Dorzuć sobie takie bebechy: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/data__eJyrViooyk8pzS5RsopWMlDSQcFmhibmQMrE2NQMxDMyNQYLGhmhqSMOx!ooZebkFydjs8kQDZNlenJqXiI2w40swKQxiDQxAFtnakK6DVBbiktzgbYoGZmYgoSKEksS$bOLUouBQoZGUAHfzNTizNTkqjywQiMLPTNQ!JVn5ySmhOckFudVAoUNlGoBPvpMyA** I o ile RAMu nie zabraknie, to przez 5 lat będziesz miał spokój;) Po prostu za kilka lat trzeba będzie obniżyc detalę, ale biorąc pod uwagę, że przedwojenny GTX470 wciąż radzi sobie w średnich detalach, to ta 970 równie dobrze rokuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pico143 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Hmm, dodałbym chętnie takiego i7: http://allegro.pl/intel-core-i7-2600k-3-8-ghz-socket-1155-gwar-i5258609116.html W aukcjach chodzi on po 850-900 złotych. Budżet minimalnie przekroczony, będę się zastanawiać czy naprawdę chce mi się dopłacać do SSD - ofc prędkości są piękne i wiem jak szybko ładuje się system, ale zawsze miałem odrazę do ograniczonej ilości odczytów/zapisów - chociaż przecież jest ona tak duża, że jej przekroczenie TROCHĘ by mi zajęło. No chyba, że zasyfię sobie komputer jakoś, ale powiedzmy, że z komputera korzystam dość "higienicznie". Oferta wygląda dość dobrze, dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...